top of page

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas
Hoe maak je gevuld speculaas? Gewoon door de eerste stap te nemen: het maken van amandelspijs. Dat kun je zelf thuis maken. Je kunt het eventueel meteen gebruiken, maar wil je dat alle smaakjes goed in elkaar overlopen, dat het suiker als het ware oplost in het amandelmeel, dan is het beter om amandelspijs na bereiding een paar weken te laten rusten in de koelkast.

Amandelspijs is eenvoudig te maken en veel lekkerder dan de kant en klaar versie in de supermarkt. Plus; je weet wat je eet! Het recept vind je hier.


Is het geen droom? Een halve meter gevuld speculaas? Nee, het is geen droom en dit recept heb je straks ongeveer een halve meter gevuld speculaas. Het speculaas blijf afgesloten zeker een week goed. Maar….. toen was de halve wél zo goed als op.

Zelf gevulde speculaas maken

Benodigdheden:

 1. 250 gram boter

 2. 300 gram lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker (beide kun je gebruiken, het type suiker zal het speculaas meer of minder kleur geven.

 3. 20 gram speculaaspoeder

 4. 50 ml. melk

 5. 500 gram bloem

 6. 5 gram bakpoeder

 7. blanke amandelen om het speculaas mee te versieren

 8. 1 ei om straks het speculaas mee te bestrijken.

 9. eventueel plungers om het speculaas met de versieren

Het amandelspijs

 1. Het recept vraagt om 500 gram amandelspijs. Het recept voor amandelspijs vind je hier.

Zo maak je gevuld speculaas

 1. Mix alle ingrediënten door elkaar behalve het ei. Dit kun je met de keukenmachine doen, maar kneden met je handen gaat ook goed.

 2. Kneed het geheel goed door, bedek het met plastic en laat het afkoelen in de koelkast.

 3. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).

 4. Rol het deeg uit in een lange plak. Rol het amandelspijs ook in een lange rol. Is het amandelspijs plakkerig, dan kun je het door wat suiker rollen. Hierna is het niet meer zo onhandelbaar.

 5. Snij aan één kant het deeg recht af. Rol het deeg over het amandelspijs en verwijder het deeg dat teveel is. Plak het deeg op elkaar met een beetje geklutst ei.

 6. Druk de rol een beetje plat, zodat het gevulde speculaas niet meer perfect rond is. Het deeg kan een beetje scheuren, dat is normaal.

 7. Wat je overhoudt kun je bijvoorbeeld gebruiken voor koekjes of andere lekkere Sinterklaas-verwennerijen. Ook kun je het invriezen voor later gebruik.

 8. Het deeg is is kwetsbaar en scheurt een beetje. Dat geeft niet, het hoort bij gevuld speculaas. Je kunt het deeg bestrijken met wat geklopt ei en versieren met blanke amandelen bovenop. Omdat ik toch deeg over had ben ik het deeg gaan versieren met bladeren gemaakt met een blad-plunger. Zo zou je met Kerst ook een kerstkrans kunnen versieren. Over de amandelen bestreek ik nog wat ei.

 9. Bak het gevulde speculaas in de oven in ongeveer 45 min. gaar.


Wow, een halve meter gevuld speculaas. Dat kun je nog eens goed delen met andere liefhebbers!

Wil je mooie plakken snijden en niet van die ruige als ik hierboven heb gesneden? Gewoon even meer geduld hebben tot het afgekoeld is!

Basis recept gevuld speculaas is een recept afkomstig uit een aflevering van Rudolph’s bakery.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page