Gezonde brownie met zwarte bonen


Gezonde brownie met zwarte bonen

Af en toe vind ik het leuk om gezond te bakken. Maar, ik vind niet dat gezond bakken van die dikke, harde, smakeloze baksels moeten worden. Het moet voedzaam zijn met toch een redelijk hoog genot gehalte.  Lukt dat met deze gezonde brownie met zwarte bonen? Dan heb ik hier zo’n recept voor je! Altijd leuk om een brownie te eten en zeggen dat het goed voor je is, toch?

In deze best gezonde brownies zijn zwarte bonen bonen verwerkt. Maar ik geloof zeker dat je het recept ook kunt maken met bruine bonen of kidneybonen, beide bonen vind ik ook iets lekkerder dan zwarte bonen.

Bonen zijn heel voedzaam, smaken een beetje zoet en zijn lekker een beetje stevig. Ik doe bruine bonen overigens ook door de hutspot. Het is heel voedzaam en de structuur van de hutspot wordt er een stuk beter van. En zo geschiedde ook bij deze heerlijke brownie.

Gezonde brownie met zwarte bonen

Ik eet heel vaak bonen, bij het eten maar ook heel veel in salades. Dan wel ik de bonen in water, kook ze en vries ze in porties in. Zo heb ik bijna iedere dag een zakje bonen gereed voor mijn salade. 

De salade ziet er meteen een stuk lekkerder uit en je hebt meer bite.

Maar zwarte bonen? Die heb ik nog nooit eerder gegeten. Ik heb de hele verpakking in de week gezet en gekookt. Eigenlijk vind ik zwarte bonen het minst lekker smaken van alle bonen die ik ken. Maar ondanks dat vind ik ze in deze brownie echt heel erg lekker. Misschien is de combinatie van deze bonen met chocolade gewoon heel erg lekker. Daarom zou een een volgende keer om die reden toch weer kiezen voor dit recept.

En zo grappig, ik heb enkele collega’s laten testen. Ik kan ze altijd optrommelen als het thuis testteam mijn gezonde baksels niet wilt proeven. Zij waren hilarisch en wilden meteen het recept.

“Zitten er nootjes in?” vroegen zij. Nee er zitten geen nootjes is, het zijn enkele stukjes boon die wat grof gemalen waren die je ziet. 

Ook zo’n zin om echt lekkere gezonde brownies te bakken? Aan de slag dus!

Gezonde brownie met zwarte bonen

Brownies met zwarte bonen

Benodigdheden:

 1. 250-270 gram voor geweekte en gekookte zwarte bonen of een klein blikje bonen dat je goed laat uitdruipen.

 2. 70 gram boter of kokosolie

 3. 1 cup bloem is ongeveer 135 gram (spelt) bloem

 4. 1 cup (rauwe) cacaopoeder

 5. 1/2 cup melk als je bonen uit blik gebruikt, bij gekookte en gewelde noten nog enkele lepels melk meer. Deze bonen zijn iets droger.

 6. 3 eieren

 7. 1 cup (ongeveer 200 gram) on-geraffineerde rietsuiker, kokosbloesemsuiker of bruine basterd suiker.

 8. beetje zout

 9. 2 theelepels kaneel

 10. 1 theelepel (appel) azijn of citroensap

 11. 2 flinke theelepel vanille extract

 12. 2 theelepels bakpoeder

Beslag van gezonde brownies

Zo bak je gezonde brownie met zwarte bonen

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).

 2. Pureer de bonen met de boter in een keukenmachine of blender. Ik pureerde ze best goed maar hield toch kleine stukjes boon over. Dat werd door het testteam erg gewaardeerd en zorgt ook voor een lekker bite-gevoel.

 3. Meng dit samen met alle andere ingrediënten, behalve het bakpoeder en de bloem door elkaar. Zodra dit gemengd is hoef je niet langer te mixen.

 4. Voeg nu het bakpoeder, bloem toe en mix nog kort door. Is het iets te dik? Voeg dan een klein scheutje melk toe. De echte zoetekauw wil misschien nog meer suiker, maar voor mij is dit niet nodig.

 5. Het beslag kun je het handigst in een vierkante vorm bakken, maar rond kan natuurlijk ook. Bak je het op bakpapier? Dan weet je zeker dat je straks de brownie zonder problemen uit de vorm krijgt.

 6. Na ongeveer 20-22 minuten is de brownie klaar. Prik een satéprikker in je chocolade traktatie om zeker te weten dat hij gaar is.

 7. Laat de brownie goed afkoelen.

 8. Natuurlijk hoeft het niet maar het is wel heel lekker als je de bovenkant bedekt met een beetje gesmolten chocolade. Ik had nog een paar kleine restjes van alle soorten chocolade over en dus liet ik deze alle drie smelten om als lekkere laag op de brownie te verdwijnen.Wat een heerlijk recept. Een brownie die je zonder schuldgevoel kunt eten.


Natuurlijk is mijn recept van echte brownies nog lekkerder dan deze brownie. Dat is zo’n recept, vreselijk smeuïg, een soort chocolade boterkoek, waarbij als je lacht je tanden volledig vol chocolade zitten.


De brownies blijven wel een midweekje goed in de koelkast maar in de diepvries blijven ze lekker lang goed tot gebruik. Snoep smakelijk en gezond!

#brownie

0 opmerkingen

Gerelateerde posts