Gezonde cupcakes van Rens Kroes. Ook een beetje nieuwsgierig naar het favoriete recept van de familie Kroes, de familie van Rens en Doutzen? Visueel zien deze cupcakes er wellicht minder mooi uit en hebben ze dan ook geen match met het uiterlijk van de familie Kroes. De smaak echter is heerlijk! Cupcakes met dadels, notenpasta en zelfgemaakte chocolade, the healthy way natuurlijk. Het recept voor deze gezonde cupcakes is afkomstig uit het boek Powerfood van Rens Kroes.
Helaas wordt er in mijn eigen familie vaak behoorlijk gefronst als er gezond gebakken wordt. En soms zijn baksels met gezonde keuze best even wennen. Dit maal echter ten onrechte. De gezonde cupcakes van Rens Kroes zijn heerlijk zoet en vol noten en chocolade. Ik ontdekte dat ze goed te bewaren zijn in de diepvries. Zo kan ik met enige regelmaat mezelf lekker trakteren. Heb ik even geluk dat het testteam thuis ze niet wil proberen!
En wat zo leuk is: ik vind de cupcakes te groot. Dat een baksel te groot of zwaar is voor mij, hoor je me niet snel zeggen. Deze cupcake snij ik door de midden en eet er dan twee maal van.
Misschien is het wellicht praktischer om een volgende keer kleine cupcakes te maken? Of andere leuke vormen te vullen zoals madeleinevormpjes?
Gezonde cupcakes van Rens Kroes
Benodigdheden: 10 grote cupcakes of een heleboel kleintjes
Onderste laag:
50 gram amandelen
60 gram pecannoten
170 gram dadels
Snufje zeezout
Middelste laag:
120 gram gemengde notenpasta. Hoe maak je notenpasta lees je hier vinden.
170 gram dadels
50 gram kokosolie
Snufje zout en vanillepoeder
Bovenste laag:
70 gram kokosolie
4 eetlepels cacaopoeder
90 gram kokosbloesemsuiker, zelf gebruikte ik oerzoet nadat ik niet op zat te letten en mijn laatste kokosbloesemsuiker had laten verbranden
Zo maak je deze Gezonde cupcakes van Rens Kroes
Mix de ingrediënten voor de onderste laag fijn in een keukenmachine, blender of stevige staafmixer. Verdeel dit over de cupcakevormpjes. Als je ze in een cupcaketray doet blijft behoudt de cupcake zijn vorm.
Het is handig om de notenpasta voor de tussenlaag eerder te maken. Vooral als je niet veel tijd hebt.
Spoel je mixer schoon voor de volgende laag. De middelste laag is wat dunner in de zomer omdat de kokosolie dan wat sneller vloeibaar is.
Mix alle ingrediënten van de middelste laag fijn in de mixer. Schep deze pasta op de onderste laag in de cupcakevormpjes.
TIP: de middelste vulling vind ik persoonlijk heel erg lekker om te gebruiken als broodbeleg!
Voor de bovenste laag, de chocoladelaag, verwarm je de kokosolie in een pan en voeg hier de kokosbloesemsuiker of het oerzoet toe. Blijf goed roeren en loop niet weg. Bij mij verbrandde het suiker en moest ik het opnieuw maken.
Voeg beetje bij beetje de cacaopoeder toe en blijf goed nog kort goed roeren.
Voeg deze dunne chocoladelaag bovenop de cupcakes. Na een uur in de vriezer zijn de cupcakes klaar.
Bewaar de cupcakes in de koelkast. Zelf vind ik ze het lekkerst als de cupcake net uit de koelkast komt.
Ook zo’n zin om zelf aan de slag te gaan uit het boek Powerfood van Rens Kroes?
Powerfood van Rens Kroes is een uitgave van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv.
Comments