top of page

Goedkoop cakes en cupcakes versieren


Goedkoop cakes en cupcakes versieren
Een cupcake gemaakt met afval. Niet dagelijkse bakattributen, gewoon afval in de keuken, materialen in huis die staan te niksen, aangevuld met wat handige goedkope alternatieven uit niet gebruikelijke bakwinkels. Resultaat: Lekker bakken in de keuken zonder je portemonnee te belasten! Goedkoop cakes en cupcakes versieren? Ik geef je tips om dit aan te pakken.

Met minder geld veel leuks te doen in de keuken

Het hele huishouden zit vol vormen, waarmee je kunt rollen, stansen, stempelen.En weet je dat je zelf je eigen fondant kunt maken? Het is wel een ander soort fondant dan in de winkel, het werkt niet altijd even smeuïg, maar persoonlijk vind ik het lekkerder smaken.


Crisistijd? Kleine portemonnee? Less is more?

In en om het huis inspiratie opdoen, ik ga het je laten zien, misschien heb je zelf al enkele van deze makkelijke hulpjes gevonden en barst je zelf van de ideeën. Laat maar komen!

Een goedkope roller PVC buis

Veel thuisbakkers hebben hem al: de onderlegger van Ikea. Je kunt kostbare exemplaren voor het uitrollen van je fondant kopen in de winkel. Ikea verkoopt een onderlegger op de afdeling kantoorartikelen. Deze kost 4,49 euro. Hij is lekker dik, stevig en je kunt je de fondant of marsepein met mat en al optillen, boven je taart voorzichtig je uitgerolde fondant op je taart aanbrengen. In plaats van deze onderlegger, kun je ook een stevig zeil gebruiken. De kwaliteit is dunner, maar het heel handig als je met meerdere enthousiastelingen in de keuken aan de slag wilt. Zelf vind ik de mat van de ikea prettiger. Lekker dik en stevig. Ik heb er meerdere voor als mijn kinderen ook mee willen bakken. Mijn houten roller ligt al jaren in de kast en mijn smalle pvc-buis wordt gekoesterd omdat hij zo lekker stevig afrold. Je koop een pvcbuis per meter dus kunnen huisgenoten lekker meerollen als je de buis in twee zaagt.

Kijk eens goed rond in huis, wat kun je allemaal gebruiken

Zelf snij ik graag met een spits aflopende spatel maar ik zie andere baksters in mijn omgeving graag de pizzasnijder gebruiken om mee te snijden. Met een sugargun kun je mooie grassprieten maken. Heb je geen sugargun? De knoflookpers maakt ook kleine sliertjes. De ijstang gebruik ik veelvuldig om eenvoudig cupcake bakingcups mee te vullen. Op die manier krijg je eenvoudig cupcakes met dezelfde hoeveelheid mix.

Wat heeft allemaal reliëf in huis?

Veel materialen in huis bevatten relief, voor de sier maar het kan ook een reden hebben. Bijvoorbeeld om een oppervlakte minder glad te maken. Gebruik je inspiratie om te zien wat het huishouden allemaal te bieden heeft.


Afval is ineens herbruikbaar

In de winkel kun je stevige plastic vormen kopen waarin je zelfgemaakte bloemen kunt laten drogen. Hiervoor gebruik ik zelf lege eierdozen of de vorm waar toffifee chocolaatjes in hebben gezeten.

Plamuurmessen bij het bakken

DIY

Heel prettig zijn deze Japans stalen plamuurmessen. Ik heb ze gekregen uit een doe het zelf winkel. Komt dat mooi uit, wij doen ook aan doe-het-zelven in de keuken! Een taart egaliseren gaat heel prettig met deze flexibele strijkers in diverse breedtes. Kosten: enkele euro’s.


Draaiplateau van Ikea

Draaiplateau

Misschien reeds in je keuken; een beetje een draaiplateau uit de taartwinkel kost al snel tussen de 23 en 35 euro. Ikea verkoopt ook draaiplateau’s in het keukenassortiment voor 6,99.(prijs 2013) Zet je taart hierop als je hem gaat bekleden. Super handig, je draait de taart in plaats van dat de taart jou steeds doet draaien.


Smoother van fondant

Met een smoother maak je een taart mooi glad. Heb je geen smoother of je vind je smooter een beetje groot voor sommige delen van je taart? Maak van fondant een klein bolletje en maak draaiende bewegingen over de taart. Het duurt iets langer, maar een bolletjes fodant duwt je taart heel smooth.

Goedkoop cakes en cupcakes versieren

Voor 1,19 kun je deze set kopen bij de Action.  Ook als je al decoratietools hebt, een extra set is soms handig en gezellig als je kinderen of vriendinnen met je mee boetseren of versieren.


De bodem van een fles is ineens een bloem

Laat je verrassen door de onderkant

De onderkant van Sourcy Vitamin water verbergt een verrassende bloem.  Het werkt als een mold alleen is deze fles iets eigenwijzer. Omdat de fles niet flexibel is laat de bloem zich iets moeilijker verwijderen. Als je de fondant of marsepein kort in de vriezer stopt zal dit een stuk beter gaan.


Uitstekers maar een glas werkt ook

Heb je geen ronde uitstekers in huis? Je hebt vast glazen met verschillende doorsnedes. Ze zijn een goede vervanger van uitsterkers en dichtbij in je kast.


Goedkoop cakes en cupcakes versieren

Niet direct in de afvalbak

Gered van de afvalbak: een stevig plastic netje. Smeer het netje een beetje in met Criso of vet. Rol het over de fondant en laat het zitten. Ligt bij jou je blush-kwast ook te niksen in de kast? Waarom maak je hem niet schoon! Het is heerlijk poederen op fondant met een blushkwast. Het netje werd gedust met deze kwast en er ontstond een nerf die een beetje aan de huid van een slang doet denken. Druk het netje niet overal even egaal op de fondant. In het midden breed, verder naar de zijkanten smallere lijnen, net als een slang. Misschien heb jij wel geweldige schildergenen en kun je met extra nuances van andere kleuren de huid echt laten leven.


Goedkoop cakes en cupcakes versieren

Spontane uitingen die je portemonnee lekker met rust laten

Laat je inspiratie zijn gang gaan, kijk om je heen en gebruik de materialen die er zijn. Ik ben benieuwd waar jij mee komt. Wat valt jouw oog op. Wat gebeurt er spontaan tijdens het versieren? Hoe ziet jouw creatie er uit?


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page