top of page

Goedkoop kant rollen van fondant


Goedkoop kant rollen van fondant
De deegroller, is dat niet dat wapen waarmee vrouwen mannen laten weten dat ze boos zijn en het echt menen?

Of nee, die andere roller. De lieve roller, de gewaardeerde roller. De zacht en soepel rollende roller op maat. Een deegroller die rolt dat het een lieve lust is.


Wat rolt er beter dan mijn huidige PVC buis?


Deegrollers en mijn pvc pijp

J.W. Reed

De deegroller, ontworpen door J.W. Reed, die bezit ik al zo lang als ik me herinner. Toch verdween deze klassieker naar achteren in de kast toen ik een aantal jaar geleden intensiever ging bakken, marsepein ging uitrollen, fondant, koekjes. Mini exemplaar van de om de as draaiende deegroller als mini van Albert Hein, wat een schatje.


Mini deegroller van AH
Mini exemplaar van de om de as draaiende deegroller als mini van Albert Hein, wat een schatje.

Ik las op internet dat je ook heel goed kunt rollen met een PVC-buis. Ik kocht de dunste PVC-buis die kon vinden in de bouwmarkt. En inderdaad. Ik rol al 3 jaar met veel plezier met de PVC-roller. Hij rolt zo goed dat ik weinig behoefte had aan een andere exemplaar.  Nou ja, ik was me wel bewust dat de koekjes niet allemaal even dik waren. Datzelfde gold voor de dikte van de fondant bij uitrollen. Maar wie zag dat nu?


Design deegroller. Het oog wil ook wat
Deze Joseph Joseph deegroller vond ik na lekker snuffelen bij fonq.nl.

De deegroller is stevig, gemaakt van hout en werd geleverd met een grote, stevige glazen snijplank. Omdat mijn tafelblad niet glad is, werkt deze grote glazen “plank” als egale ondergrond.


Deeg met vaste dikte rollen. Handig meten met de roller

De deegroller en de glazen snijplank zijn van Joseph Joseph. De tweelingbroers ontwikkelen sinds 10 jaar vindingrijke, trendy ontworpen huishoudelijke producten. Tja, behalve handig, wil het oog ook wat. En dat voelen de broers goed aan.

De deegroller ligt stevig in de hand. Je kunt met de plastic ringen je deeg, fondant, koekjes, pizza rollen in de dikte die je wenst. Bij een pizza vind ik dit persoonlijk niet zo belangrijk maar bij mooie koekjes en fondant is dit wel handig. Zo wordt alles egaal dik. Dit ziet er professioneler uit en je hebt  minder kwetsbare, dunne plekken waar bijvoorbeeld het fondant kan breken.


Goedkoop kant rollen van fondant

placemat en deegroller
In de folder van de blokker zag ik dat ze verschillende soorten kanten placematten hadden. Leuk!

Het patroon in de placemat is goed te zien en voelbaar

Dat moet ook, het patroon wordt straks in de fondant gerold. Geen dure kanten molds, geen dure reliëfmatten, gewoon een placemat van 1,49.

Omdat het een testtaartje is, maak ik een klein taartje van 10 cm. Genoeg voor 4 matig grote stukken taart. Overigens is testen op een grote taart vermoedelijk wel fijner. Je hebt lekker de ruimte om met het kant aan de gang te gaan.


Resultaat van de placemat op het fondant

De deegroller van Joseph Joseph ligt goed in de hand, voelt stevig aan, is niet te dik. Je kunt goed druk uitoefenen over de gehele rol, net als bij een PVC-buis. De fondant blijft niet plakken. Ik gebruikte de kleinste 2 mm. ring die bij de deegroller hoort.


Voor mij is dat extra fijn omdat ik altijd neig naar het te dun uitrollen van fondant. Nu kan ik niet dunner uitrollen dan 2 mm.

Vet de placemat in met crisco of olie. Leg de placemat over de fondant en rol over de placemat. Het patroon zit nu in de fondant. Draai de placemat met de fondant om en snij de randjes van langs de placemat af. Dat is het fijnst als de placemat nog op de fondant zit.


Onafgewerkt kant van fondant

De placemat ligt op het fondant en wordt uitgerold. Zonder bewerking ziet het er zo  uit.


Placemat met glanzend poeder

Een latere test: Placemat uitrollen over fondant en dusten met glanzend poeder.


Mooi resultaat met dusten van de placemat

Resultaat na het dusten vind ik eigenlijk nog mooier dan zonder dusten: de linkerzijde van dit testfondant is het goud gedust, recht roze. Leuk! Ook meerdere kleuren door elkaar heen dusten lijkt me een mooi en vintage-achtig effect geven.

Eenvoudig, leuk en goedkoop dus de placemat van de blokker. Nee, mijn verlangen naar een prachtige sugarveil-mat is niet van de baan en staat nog steeds in de top 3 van mijn wensenlijstje. Maar deze prachtige placemat voldoet voorlopig op een eenvoudige wijze.

Mijn ouderwetse deegroller met as zou ik eigenlijk voortaan kunnen verbannen. Daar zitten wat mij betreft geen voordelen meer aan. Hij rolt, ja, dat is alles. Maar druk uitvoeren op andere plaatsen dan de buitenkant…. ik vind het niet zo handig.

De houten Joseph Joseph deegroller ten opzichte van een PVC-buis:

Een dunne roller is wel zo prettig om vanuit het midden druk uit te oefenen naar de buitenkant van het deeg of de fondant/marsepein. Beide rollers kunnen dit goed.


De mogelijkheid goedkoop kant rollen van fondant. Een keuze te maken in welke dikte je wilt rollen is fijn als je niet altijd goed kunt inschatten hoe dik je een pizza, koekjes of fondant moet uitrollen. Deze mogelijkheid heeft de houten roller.


Hout is een natuurproduct. Het kleeft iets minder dan de PVC-buis, zie er gelikt uit en rolt lekker stevig.

  1. Er staan afmetingen op de Joseph Joseph-roller, dan kan handig zijn.

  2. De gestanste naam van Joseph Joseph op de roller zelf kan bij strak rollen licht zichtbaar zijn in het fondant. Voor mij maakt dat niet uit omdat ik altijd de onderkant gebruik als bovenkant na het rollen.

  3. De PVC buis is een stuk goedkoper.

  4. Shoppen in de winkel van fonq.nl is een stuk leuker dan in de bouwmarkt 😉


Niemand kan zien dat dit kant van een placemat komt

Gerelateerde posts

Comments