top of page

Griekse yoghurtcake met citroen


Griekse yoghurtcake met citroen
In Griekenland wordt er met nieuwjaar vaak een vasilopita gebakken. Een cake met een muntje erin. Degene die de gelukkige is en het muntje in zijn cake vindt, zou een heel goed nieuw jaar tegemoet zien. Als ik het goed begrijp, heb je vele vele soorten vasilopita-cakes. Er zijn ook exemplaren bekend met gist. Deze Griekse yoghurtcake met citroen is een erg leuk nieuwjaarsrecept.

Minder vet door een deel yoghurt in plaats van boter

Ik bakte de Griekse yoghurtcake met citroen. Een heerlijk frisse cake met een lichte citrussmaak. De cake is iets minder vet omdat er voor een belangrijk deel Griekse yoghurt is gebruikt.  Hoe lekker de cake ook is, eigenlijk draait het allemaal om één ding.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Vasilopita: Degene die de munt vindt in zijn cake, kan een bijzonder gelukkig nieuw jaar tegemoet zien.

Wat een leuke gewoonte om ieder jaar voor je gasten te maken met nieuwjaar.


Griekse yoghurtcake met citroen

Griekse yoghurtcake met citroen

Benodigdheden:

 1. 280 gram bloem

 2. 120 gram boter

 3. 210 gram suiker

 4. 180 ml (volle) melk

 5. 150 gram Griekse yoghurt

 6. 2 grote eieren

 7. 3 theelepels bakpoeder (ongeveer 13 gram)

 8. 1/4 theelepel zout

 9. Rasp van een (biot) citroen

 10. 1 liefst wat grote munt, dit is iets veiliger om te eten, reinig de munt goed voor gebruik

Voor de versiering 1 portie citroenganache:

 1. Sap van de citroen waarvan je de rasp gebruikt

 2. 100 gram witte chocoladeWie vindt het muntje in de cake en krijgt geluk?

Zo maak je Griekse yoghurtcake met citroen en een muntje

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden(hete lucht oven). Vet je vorm in en bedek het boterlaagje met wat bloem. Mijn grote bundt-vorm was aan de grote kant en is maar voor 2/3e gevuld.

 2. Het is belangrijk dat de boter lekker zacht is.

 3. Klop de boter en de suiker zo’n 6-8 minuten tot het romig is en bijna wit. Voeg één voor één de eieren tot ze goed zijn opgenomen. Klop de mix nog even luchtig door. Zet de mixer op een rustige stand en klop de droge delen kort door het mengsel. Voeg nu de Griekse yoghurt, de melk en de citroenrasp toe.

 4. Meng het geheel voorzichtig tot het goed gemengd is. Dit kun je ook heel goed met een spatel doen om overmatig mixen te voorkomen.

 5. Vul je vorm en zoek een mooi plekje voor je munt. Bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar.

 6. Wil je zeker weten of je cake gaar is, test het dan met een cocktailprikker.

 7. Laat je cake zo’n 15 minuten afkoelen voor dat je hem uit de vorm haalt.


Zorg voor de veiligheid, laat eters weten dat zij een muntje kunnen treffen in de cake!


Citroen ganache maken met natuurlijke kleurstoffen

Versieren met citroenganche of niet?

Nu hoef je natuurlijk niet perse de cake te versieren. Een laagje poedersuiker voor het opdienen is altijd een goed idee. Maar ik zocht naar iets anders. In de diverse bakprogramma’s wordt het altijd erg gewaardeerd als je aan de cake al kunt zien waar het naar smaakt. In dit geval citroen dus. Ik denk echter dat er niet veel van ons zijn die het lekker vinden om een plak citroen bij je cake geserveerd te krijgen. Misschien voor de spanning van het zuurtje in je mond, maar dan wel graag met een toefje slagroom ernaast als tegenhanger.Ik wilde graag citroen, maar ook chocolade. Eigenlijk zijn citroen en chocolade niet echt vriendjes als je het verwarmt. Het lijkt een soort dikke afstotende klont te worden. Maar na het maken van de chocolademousse met alleen chocolade en water als ingrediënten, heb ik geleerd dat dit best eens goed kan gaan. En inderdaad: missie geslaagd! Citroenganache maken? Je leest het hier.


Lieve gasten, ik moet jullie wat vertellen....

Vertel het altijd je gasten dat er een munt is mee gebakken, zodat er niemand zijn gebit breekt of zich verslikt. Wie krijgt het stukje cake met een muntje en gaat dus een heel goed jaar tegemoet? En wat moet je doen als de cake nog niet op is? Eet je dan net zo lang door tot er een gelukkige gevonden is?


Dat is geluk creëren, eten tot de cake op is. Daar worden we allemaal blij van.

Het recept voor de cake vond ik op het blog van Thanh; Eat, Little Bird; een blog vol inspirerende recepten en prachtige foto’s.

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page