top of page

Tres leches cake met drie soorten melk


Tres leches cake met drie soorten melk
Kijk eens goed. Wat zie je? Cake? Zeker! Slagroom en fruit? Ja dat ook! Toch is deze taart veel meer dan zomaar een cake. De taart heeft een flink mengsel met drie soorten melk geabsorbeerd en dat is me toch lekker! De tres leches cake met drie soorten melk is enorm populair in Midden- en Zuid Amerika en dat begrijp ik! Waar het naar smaakt? Moeilijk, het is heel fris van smaak, denk richting kwarktaart maar het is een cake en dus totaal anders. Een zomerse taart dus.

Had ik 10 naar geleden nog nooit van gecondenseerde melk gehoord, nu gebruik ik het regelmatig. Het is lekker op pannenkoeken, in fudge, of in de pot gekookt als goddelijke dulce de leche.


Tres leches cake oftewel de bolo di tres leches; waar smaak het naar

Je ziet het niet echt goed op deze foto, maar dat komt mede omdat de foto’s direct gemaakt zijn na het versieren van de cake. De cake zit tjokvol met 3 soorten melk, waarvan gecondenseerde melk een groot onderdeel is. De gecondenseerde melk is zoet, terwijl de anderen twee soorten wat frisser en ook romiger zijn. Samen is dit een heerlijk, frisse combi. Lekker smeuïg en fris, maar ook rijkelijk door de slagroom en fruitig door het fruit. Echt een verrassing dit recept; weer eens totaal anders dan alle andere recepten die ik eerder bakte.


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Het thuis testteam moest even wennen aan de koffiemelk die in dit recept verwerkt is. Koffiemelk is ingedikte melk; een soort gecondenseerde melk zonder suiker en dus helemaal niets raars. Ik gebruikte het onlangs ook bij de appelbroodjes in een recept van Levine van Doorne. Het deeg van die broodjes was bijzonder lekker en ik geef de credits dan ook aan de koffiemelk die in het recept verwerkt is. Sindsdien heb ik vaker koffiemelk in huis en dat is niet voor de gasten die koffie lusten…
Vet je bakblik in

Tres leches cake met drie soorten melk

Benodigdheden voor een ovenschaal van 28 x 18 cm:

 1. 200 gram bloem

 2. 170 gram suiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 5 medium eieren

 5. 1 theelepel bakpoeder

 6. 1/2 theelepel zout

 7. 50 gram gesmolten boter

Voor de vulling:

 1. 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram)

 2. 250 ml koffiemelk

 3. 250 ml volle melk

Voor bovenop:

 1. 400 gram slagroom

 2. 1 zakje vanillesuiker

 3. suiker naar smaak

 4. Zomers fruit of fruit van het seizoen naar smaak

Prik gaatje in de spongecake voor tres leches cake

Tres leches cake met drie soorten melk

 1. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker licht en romig. Dit duurt als snel zo’n 5-8 minuten. Smelt ondertussen de boter en zet het vuur uit zodat het iets kan afkoelen.

 2. Vet je bakvorm in en bestuif het met wat bloem.

 3. Verwarm de oven voor: 165 graden bij een heteluchtoven of op 185 graden bij een oven met boven -en onderwarmte.

 4. Als het eimengsel goed geklopt is mag in delen de gezeefde bloem, bakpoeder en het zout erbij. Doe dit op de laagste stand en niet langer dan nodig of spatel de bloem er doorheen. Voeg de iets afgekoelde boter hierbij en mix kort tot het gemengd is.

 5. Vul de bakvorm en bak de spongecake in 30-35 minuten gaar. Test de cake met een satéprikker of hij inderdaad gaar is.

 6. Mix de drie soorten melk door elkaar tijdens het bakken. Prik zodra de cake uit de oven komt een heleboel gaatjes in de cake. Sommige mensen doen dit met een vork, maar mijn cake is vrij hoog dan beschadig ik de cake te erg. Ik gebruikte een bamboe satéprikker. Deze is ietsje dikker dan de gewone versies. De melk moet goed kunnen intrekken.

 7. Verdeel de gemengde tres leches over de cake en laat de cake goed afkoelen.

 8. Klopt de slagroom de vanillesuiker en suiker naar smaak stevig en spatel het over de tres leches cake. Verdeel het fruit over de slagroom.

Tres leches cake met drie soorten melk

Zomers fruit in de zomer en winter

Het is nu januari, niet echt een tijd dat de supermarkt vol tropische vruchten ligt. Maar gelukkig zijn er in de diepvries ook diverse tropische opties. Natuurlijk kun je het hele jaar door ook tropisch fruit uit blik krijgen; kies de smaken die jij lekker vindt.

Ik zocht ook wat evenwicht in kleur. De blauwe bessen waren vers, de rode vruchten en de mango kwamen uit de diepvries. Uit de tuin haalde ik wat toppen van citroenmelisse, dit groeit bijna als onkruid in onze tuin.


Ik ben helemaal verliefd op mijn ovenschaal. Hij is niet alleen heel mooi voor de lasagne, maar ook om zoet in te bakken. Zelf kocht ik de ovenschaal op een Goudse markt, maar ik zag dat Bol.com ook diverse schalen van Lavandoux verkoopt.

Tres leches cake met drie soorten melk

Zomerse taart

Tijd om de zomer op je bordje te proeven!

Tres leches cake met drie soorten melk


Gerelateerde posts

Comentários