top of page

Citroenganache


Citroenganache
Citroenganache
Ganache is een chocoladesaus van slagroom en chocolade welke hard kan worden. De verhoudingen en soorten chocolade kunnen sterk verschillen. Ik gebruik het heel graag en vaak om taarten, cakes, koekjes, macarons te vullen, versieren of als lekker plakmiddel. Maar soms wil je wat anders, een andere smaak, een andere kleur. Het werd citroenganache, om een citroencake te versieren. Wow, wat is dat goed gelukt. De ganache is lekker romig van de witte chocolade en had toch een lekker zuurtje van het citroensap. De ganache is gekleurd met de natuurlijke kleurmaker kurkuma. Prachtig om je cake mee te versieren of koekjes in de dopen.

Eigenlijk houdt chocolade helemaal niet van vocht. De chocolade reageert heel raar op water, alsof je twee tegenpolen in een pan stopt. En zo reageert het ook op citroensap. Onlangs maakt ik chocolademousse van alleen chocolade en water. Ik dacht: dat kan toch niet, hoe is dat mogelijk? Hoe dat mogelijk is lees je hier. Zo grappig, gewoon rustig blijven roeren en alles komt goed. Vandaar dat ik dit project ook wel aandurfde.


Als het lukt om citroenganache te maken, dan zie ik ook mogelijkheden bij gebruik van ander fruit!

De kleur van witte chocolade is beetje slapjes; het is niet wit, maar ook niet mooi romig. Kleur ondersteund vaak de smaak. Omdat je bij citroen vaak aan geel denkt, heb ik de ganache een beetje gekleurd met een natuurlijke kleurstof die je vast in huis hebt: kurkuma oftewel geelwortel.

Citroenganache
Citroenganache

Citroenganache

Benodigdheden voor ongeveer 65-70 ml:

  1. 100 gram witte chocolade

  2. Sap van 1 citroen

  3. Snufje kurkuma/geelwortel


Kurkuma als natuurlijke kleurstof toevoegen

Zo maak je zelf Citroenganache

  1. Hak de witte chocolade in stukjes. Ik gebruikte zelf hiervoor de basic chocolade van de Lidl. Pers een citroen uit. Doe de chocolade en de citroensap in een pan en verwarm het op een zacht vuur.

  2. Roer de chocolade zodra deze begint te smelten. Blijf in de buurt en roer tot het geheel is opgelost. De ganache is nu niet zo mooi van kleur. Net zoals boter en kaas in de fabriek gekleurd worden, omdat wij dat als consument graag willen, wilde ik de ganache de kleur geven die je erbij verwacht. Ik koos voor een natuurlijke kleurstof.

  3. Terwijl de handmixer de ganache in beweging hield, mocht het vuur uit. Enkele malen voegde ik een snufje kurkuma toe (niet een lepeltje, deze was genomen voor de foto), tot ik tevreden was.

  4. Kurkuma geeft wat smaak aan je eten, maar in deze ganache proef ik het niet terug. Ik denk dat de citroen en de chocolade dominanter zijn van smaak.


citroenganache aan het pruttelen in de de pan

Citroenganache?

Proef het zoete van de witte chocolade en toch ook het frisse van de citroen.


Liever een lime ganache? Gebruik dan het sap van een Lime. Met tarwegras kun je de limeganache een beetje groen maken.

Chocolade en fruit gaan dus best goed samen

Leuk om te proberen met rode vruchten. Misschien zijn smaakvolle sapjes in je koelkast ook een optie? Ik denk dat de citroenganache nog wel een vervolg krijgt in de vorm van een andere smaak en een andere kleur.


Welke ganache zou jij graag willen maken?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page