top of page

Groen kerstboombrood met pesto en spinazie

Groen kerstboombrood met pesto en spinazie
Groen kerstboombrood met pesto en spinazie
Wat is er leuker dan tafelgasten die enthousiast reageren op je baksel? Dat gaat deze kerst vast lukken met deze kleurrijke blikvanger. Of het nu voor het ontbijt is, de brunch of tussendoor tijdens de kerstdagen. Dit plukbrood gebakken past helemaal bij de tijd van het jaar; een groen kerstboombrood met pesto en spinazie.

Een joekel van een kerstboombrood; wat een feest op tafel en het brood is groen met natuurlijke kleurstoffen van pesto en spinazie

Mijn missie bij het bakken van dit brood was dat de kerstboom groen moest blijven. Een groen brood in de vorm van een kerstboom, met natuurlijke kleurstoffen, die goed op smaak is. En het is gelukt!Natuurlijke kleurstoffen verliezen hun kleur als je het te heet verwarmt en dat is zo jammer. Dan denk ik aan de broden die ik eerder bakte; prachtig roze brood met bietjes, oranje met worteltjes of geel met kurkuma. Na het bakken is een deel van die betoverende tinten verdwenen. Daarom besloot ik dit brood beduidend lager te bakken dan eigenlijk gebruikelijk is. Daarbij is het deeg een deel van de baktijd beschermd met aluminiumfolie. Een kerstboom moet groen zijn toch? Net als de echte boom in huis.


Ik hoor Robèrt van Beckhoven bijna zeggen: “Brood moet je bakken, niet drogen!” En hij heeft gelijk, maar deze boom wordt plat gebakken, is dus eerder klaar dan een busbrood. Daarbij vond ik het resultaat van de groene kleur tè belangrijk met Kerstmis.

Gelukkig is het brood met dit recept niet alleen groen gebleven, maar ook goed gaar gebakken!

Rol het deeg uit in strengen
Rol het deet uit in strengen

Groen kerstboombrood met pesto en spinazie

Benodigdheden:

 1. 500 gram bloem

 2. 100 gram pestospread (bij de smeersels bij AH, of kies voor (homemade) pesto)

 3. 1 medium ei

 4. 10 gram gist

 5. 250 gram ontdooide spinazie uit de diepvries

 6. 110-120 ml lauwe volle melk

 7. 10 gram zout

 8. Snuf peper/chilipeper

Voor de kerstballen en “lichtjes” in de boom:

 1. Olijven, donkergroen of zwart

 2. Kleine tomaatjes

 3. Stukjes witte kaas van een plak witte kaas of uit een pot met olie

 4. Chiliflakes

 5. Ook lekker; stukjes gegrilde paprika, zalm of bijvoorbeeld kleine blokjes salami

Ook nodig:

 1. Aluminiumfolie

 2. Boter om boom mee in te smeren na het bakken


Groen kerstboombrood met pesto en spinazie
Groen kerstboombrood met pesto en spinazie

Groen kerstboombrood met pesto en spinazie

Voeg alle ingrediënten behalve de melk in een kom. Heb je een keukenmachine of een broodmachine dan hoef je niet zelf te kneden, anders moeten je armspieren het werk doen. Voeg als laatste de melk bij maar laat zo’n 30 ml over en kijk hoe je deeg is. Heeft het meer melk nodig, voeg het dan toe. Mocht je het deeg met de hand kneden dan heb je vermoedelijk minder melk nodig. Het deeg was vrij vochtig, maar hierdoor wordt het brood extra lekker. Met de hand is dit echter moeilijker om gecontroleerd te kneden, dan zou ik iets minder vocht gebruiken.Kneed het deeg zo’n 12-15 minuten en laat het afgedekt 45 minuten rijzen. Maak de kerstversiering schoon en dep ze droog. Begin met het rollen van het deeg. Dit doe ik altijd op een grote plastic buroblad onderlegger die ik speciaal voor het bakken heb. Maak de ondergrond vochtig met wat olie. Zou je bloem gebruiken, dan ben ik bang dat de buitenkant van het deeg te droog wordt en te wit. Bovendien werkt het uitrollen van een lange streng met bloem niet prettig, heb je minder controle over het deeg.


Begin met rollen. Rol de streng iets langer. Laat het deeg eventueel tussendoor een paar minuten rusten en ga dan weer verder. Het brood heeft tijd nodig om te stretchen. In het midden tilde ik het deeg af en toe op en rolde het tussen mijn handpalmen. Rol het deeg zo lang mogelijk uit tot je denkt dat het een mooie niet te dikke streng is.


Van een lange groene slang naar een kerstboom

Vorm de boom op een vel bakpapier. Begin aan de bovenkant van de boom en ga zigzaggend naar beneden. Op die manier vorm je de kerstboom. Gebruik het uiteinde om onderop een boomstronk te maken. Versier de boom met lekkers en leg er een stuk plastic overheen. Zelf gebruik ik graag een pedaalemmerzak; deze knip ik open en spuit of smeer hier wat olie overheen. Zo weet ik zeker dat het brood straks niet vastgeplakt zit aan het plastic. Laat de kerstboom zo’n 45-60 minuten rijzen.

Groen kerstboombrood met pesto en spinazie
Groen kerstboombrood met pesto en spinazie

Verwarm de oven voor op 175 graden (175 graden bij een hete lucht oven en op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte) Normaal zou ik voor 200 tot soms zelfs voor 250 graden. Maar niet vandaag, want ik wil graag een groene boom. Leg 2 repen aluminiumfolie naast elkaar klaar. Bak het brood in het midden van de oven en plaats na 10 minuten aluminiumfolie over het brood. Bak vervolgens nog 15 minuten verder en haal het folie er dan af. Hou in de gaten dat het brood niet te donker wordt maar wel gaar. Na ongeveer 30 minuten was het brood gaar. Dit kun je voelen en horen. Til het brood een stukje op en tik er tegenaan. Haal het brood uit de oven en smeer het in met boter. Het gaat prachtig glanzen.


Laat het groene kerstboombrood met pesto en spinazie afkoelen. Geniet van je heerlijke brood en dat je het kunt delen met het gezelschap aan tafel.


Fijn Kerstdagen!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page