top of page

Matcha groene thee poeder: superfood


Matcha groene thee poeder: superfood
Matcha komt steeds vaker terug in recepten. Het is groene thee, een fijn poeder maar je kunt het niet zelf maken door groene thee te vermalen. Matscha poeder is erg gezond en behoord tot de superfoods. Een term die je in deze tijd wel heel erg vaak tegen komt en misschien gewoon leuker klinkt dan het ouderwetse woord: gezond.

Toch is het vrij algemeen bekend dat groene thee goed voor je is. Een thee die je jezelf dagelijks moet gunnen. Groene thee is eigenlijk vrij algemeen te vinden in supermarkten of speciaalzaken. De kwaliteit van de groene thee is echter wel heel divers. Eigenlijk nemen wij Nederlanders al heel snel genoegen met wat gewone blaadjes thee en laten de echte goede thee aan ons voorbij gaan.  Misschien een gevalletje niet te veel geld willen uitgeven? Bekijk voor werkelijk goede groene thee of Matcha poeder het etiket en koop zo mogelijk een biologische variant.

Matcha poeder en ineens hoor je het overal

De keuringsdienst van waarde heeft een aflevering over “gewone thee” dat niet gewoon is omdat er in veel merken zwarte en groene thee in ons land veel toevoegingen zijn verstopt.

Hoe zet je smakelijke groene thee welke niet bitter is, vertelt theesommelier Robert Schinkel in het filmpje dat je hier kunt zien.


Matcha groene thee poeder

Bonbons met Matcha, matcha toetje, Matcha koffie, Matcha truffels, Matcha smoothies.

Matcha is van oorsprong een groene thee die boeddhisten zo’n 800 jaar geleden dronken bij het mediteren en werd later veel gebruikt bij officiële Japanse theeceremoniën. Matcha poeder wordt in ons land vooral verkocht omdat het een superfood is, oftewel een product welke dat gezond is voor ons. Vaak is het nuttigen van de rauwe vorm de beste manier om zoveel mogelijk goede voedingsstoffen naar binnen te krijgen. Matha-poeder bevat vrij veel cafeïne, sommige liefhebbers krijgen hetzelfde gevoel bij teveel Matcha-thee drinken als veel koffie drinken.

Het verwerken van deze groene Matcha is arbeids-intensief. De thee is zo exclusief, niet iedere theeboer kan Matcha-thee tot een goede kwaliteit verbouwen. De thee groeit langzaam en heeft veel schaduw nodig.  Zo worden de plantjes 4 weken voor de oogst met zeilen en doeken verplaatst.  Hierdoor gaat de plant actief groene blaadjes produceren  en meer chlorofyl aanmaken. Er ontstaat een mooie felgroene kleur. Goede Matcha is afkomstig van de beste kwaliteit blaadjes. Maar geldt dat niet voor alle goede thee? De blaadjes worden gestoomd, gedroogd en met een stenen vijzel tot poeder gemalen.


Matcha groene thee poeder op een lepel

Matcha groene thee poeder

Waarom behoord Matcha-poeder tot de superfood? Het hele blad wordt gebruikt. Niets blijft hangen in een theezakje. Alles van het blad wordt genuttigd. De thee zit vol anti-oxidanten. De polyfenolen in de thee helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen, helpen het immuunstysteen en houden veroudering tegen. Verder bevat het poeder vezels, eiwitten, aminozuren, vitamine C, Chlorophy en potassium. Poeh, dat klinkt veelbelovend. Hoe zou het smaken?


Bij matcha thee is water op de juiste temperatuur belangrijk

Thee zetten met Matcha

Matcha is eigenlijk een thee welke hoort bij de officiële Japanse theeceremonie. Groene thee mag je nooit met warm water zetten, dan wordt de thee bitter. Bij Matcha thee geldt dit ook. Meng bij 60-70 graden warm water matchapoeder naar smaak. Zelf gebruikte ik een klein theelepeltje met poeder. Klop het poeder door het water. Officieel gebeurt dit met een bamboeklopper. Dit mag nooit langer dan 30 seconden duren anders zal de thee erg bitter worden. De dikte van de thee is afhankelijk van de kwaliteit van het poeder.


Behalve thee zetten kun je Matha ook gebruiken in (groene) smoothies, als natuurlijk groen poeder om je eten mee te versieren of om smaak te geven van zoete lekkernijen.


Matcha, naast smaak ook een mooie groene kleurstof

Thuis wacht een pot Matcha poeder van Mattisson. Als ik de pot open moet ik even lachen; het ruikt als de henna waar ik soms mijn haar mee kleur. Maar geur is nooit de leidraad om iets te eten. Anders zou nooit meer iemand kaas eten toch? Het Matcha poeder van Mattisson is een biologisch mengsel van Matchapoeder met een extract van groene thee. Het is een prachtig groene poeder om thee mee te zetten, maar het is ook goed te gebruiken als smaakmaker in de keuken en daar duikt mijn interesse om de hoek hoewel ik een lekkere bak groene thee ook niet uit de weg ga hoor!


Nieuwsgierig?

Binnenkort ga ik Groene theetruffels maken met Matcha poeder. Ik ben erg nieuwsgierig hoe deze zullen smaken. Ik vermoed dat je het recept binnen een week op mijn blog zult vinden. Verder denk ik aan superfood repen waarin onder andere Matcha poeder te vinden is. Een groene ontbijtreep eten als ontbijt. Zou je daar net zo sterk van worden als Popeye de zeeman?


-- DANK --
Met dank aan de de Tuinen voor de mogelijkheid om Matcha uit te proberen in de keuken als smaakmaker.

Bronnen: Wikipedia, Mattisson

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page