top of page

Veel lekkers van Anna Yilmaz winnares van Heel Holland bakt

Wat een concentratie, wat een inspirerende en leuke combinaties van 2 culturen. Al snel tijdens het seizoen 2018 van Heel Holland bakt, werd duidelijk dat Anna wel eens de winnaar zou kunnen worden. Van stoere meid en korporaal bij de marine tot bakgodin in de tent der tenten. En ze deed het! Anna werd de beste thuisbakker van 2019. Veel lekkers van Anna van Anna Yilmaz werd gepresenteerd in Den Haag bij het ministerie van Defensie en ik was een van de gelukkigen die aanwezig mocht zijn.Pas na de derde aanmelding werd Anna geselecteerd voor Heel Holland bakt. De aanhouder wint dus oftewel volgens Anna: driemaal is scheepsrecht. Dromen kunnen dus uitkomen.


Familie, pers en lekkernijen bij de boekpresentatie van Anna Yilmaz
De boekpresentatie was in het ministerie van Defensie. Het eerste boek werd uitgereikt aan Ank Bijleveld, de minister van Defensie. Minister Bijleveld blijkt overigens ook een thuisbakker te zijn en kocht al eerder boeken van winnaars van Heel Holland bakt! Overal stonden taarten om te proeven en Anna was druk in de weer met het beantwoorden van vragen en het signeren van haar boek.


Anna Yilmaz is half Turks en half Nederlands en dat maakt niet alleen mij best nieuwsgierig. Hoe gaat zij dat combineren in haar bakboek? Ik mocht een aantal recepten proeven, waaronder de baklava-taart zie de foto hierboven(lekker!). Haar Turkse invloeden komen veelvuldig terug in haar recepten, ik zal het je laten zien en hier iets meer over vertellen.


Inhoud van Anna en tulpentaart uit HHB

De inhoud; van bakken voor oma tot de mannen (en vrouwen) op zee, naar zoete en hartige Turkse recepten. Het is heel gevarieerd. Top ook dat Anna wat hartige recepten in haar boek heeft.Rechts: Anna gooide hoge ogen tijdens de finale met deze tulpentaart. Fijn voor ons thuisbakkers die zich willen wagen aan dit recept; het recept is zonder zwevend element, zoals bij de finale wel het geval was.


Anna: ” De meeste mensen denken dat tulpen uit Nederland komen, maar de bloem komt oorspronkelijk uit het Ottomaanse rijk. Deze taart met tulpen staat dus eigenlijk symbool voor mijn roots; half-Nederlands, half-Turks.”

Appeltaart met havermoutbodem

Appeltaart met havermoutbodem. Deze topper heb ik geproefd op de boekpresentatie, het was maar een klein stukje maar ik vond hem zo lekker! Anna bakte hem als een taart maar ik vind hem ook heel geschikt als plaatkoek. Een wat stevige bodem met een fruitige bovenkant. Bak je hem lekker groot dan laat het zich goed delen. En wat ik proefde las ik later ook terug:


Anna: “Deze variant op de appeltaart is een familierecept. Ik wilde het recept eigenlijk niet weggeven maar omdat mijn collega’s zo enthousiast waren, leek het me een goed moment om het toch te delen. De havermout geeft de taart letterlijk en figuurlijk een stevige bodem.Je kunt een taartpunt hiervan gemakkelijk uit de hand eten.”

Walnoten koekjes chewy en toch zacht

Dierbare recepten

Zijn er familierecepten waar Anna dierbare herinneringen aan heeft? Die zijn er en dan denkt ze vrijwel direct aan oma’s appeltaart, een recept waar Anna niets aan veranderd heeft en Poğaça. Deze Turkse broodjes zijn gevuld met Turkse kaas in de basis. Anna eet ze graag als ze in Turkije is, maar je kunt ze ook zelf maken, het recept vind je in haar boek. Hier en daar staan oude foto’s uit het persoonlijk familie foto-album. Leuk zo’n persoonlijke tint.Links: “Probeer die koekjes eens!” vertelde (ik denk de zus van Anna?) me op de boekpresentatie. “Die zijn zo lekker. Er zit oranjebloesemwater in.” Hmm, inderdaad. Deze Walnootkoekjes met oranjebloesemwater waren heerlijk, beetje zacht en toch chewy.


Stap voor stap foto's

Omdat diverse recepten onder de categorie: Wow, wel moeilijk vallen, bevatten ze vaak lekker veel stap voor stap foto’s. Sommige recepten van Anna hebben best wat bijzondere lagen. Op deze manier kun je goed zien hoe ze zijn opgebouwd. Als je stap voor stap werkt, kun jij het ook.


Voor de mannen en vrouwen van de marine

Het was ons allemaal niet ontgaan: Anna werkt voor de marine en dat betekent hard werken en weken lang op zee. Hoewel Anna tijdelijk niet op zee werkt, is ze zeker wel weer van plan de oneindige horizon op te zoeken.


Anna is lekker nuchter maar heeft ook veel humor, wat een goede combinatie in de tent. Is humor een dingetje bij de marine? In het voorwoord vertelt Vice-admiraal Rob Kramer hoe trots de marine op Anna is, maar ook: “Nu heeft jammer genoeg niet ieder marineschip een eigen Anna. Ik zorg er persoonlijk voor dat er in het kombuis van ieder schip van de Koninklijke Marine een bakboek ligt zodat er “geen muiterij uitbreekt”!

Baklava en pide, 2 Turkse klassiekers

Twee typische Turkse klassiekers uit de hoofdstukken vol zoete en hartige recepten.

Links: Turkse Baklava. Anna voegde er wat oranjebloesemwater aan toe, maar natuurlijk kun je dit ook achterwege laten.


Rechts: Turkse pides met gehakt. Deze puntbroodjes zijn iets dikker van Turkse pizza’s en zijn hierdoor meer een broodje met gehakt. Lekker voor bij de borrel!


Veel lekker van Anna Yilmaz van Heel Holland bakt
Veel lekkers van Anna Yilmaz winnares van Heel Holland bakt

Verwacht veel lekkers van Anna, dat mag duidelijk zijn. Haar deels Turkse roots zijn goed merkbaar en dat maakt voor mij dit boek net even anders dan veel andere bakboeken. We eten op zijn tijd allemaal vermoedelijk wel Turkse klassieke als baklava en Turks brood, maar heb je het al eens zelf gebakken?


Het winnaarsboek is, net als vorig jaar overigens, iets je dunner geworden. Dit drukt echter de prijs en zal daardoor misschien een wat groter publiek kunnen bereiken.


Dreams come true,  soms ok pas na de derde maal aanmelden voor Nederlands favoriete programma voor thuisbakkers. Heel Holland bakt gewoon thuis met Anna in de keuken. Naast recepten, leuke anekdotes, voelt het als enthousiaste thuisbakker heerlijk om het gevoel van de uitzendingen weer even te beleven. Met dit heerlijke boek thuis op schoot, kan dat op ieder moment dat je daar behoefte aan hebt,


Heel Holland Bakt – Veel lekkers van Anna van Anna Yilmaz is verkrijgbaar in de boekenwinkel. Bestel je het bij Bol.com dan is de kans groot dat je morgen al aan de boek kunt.

ISBN:9789021573243


-- DANK --
Graag wil ik de Kosmos uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Maaike van Haaster, de foto’s in de tent zijn van Roland J. Reinders.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page