Snelle scones met blauwe bessen


Snelle scones met blauwe bessen

Hoewel ik meer heb met de klassieke ronde vorm van de scone, heeft triangel vormen ook zijn voordelen. Soms wil ik weer eens iets anders en het werkt een stuk sneller. Ingrediënten kneden, een cirkel vormen, snijden en bakken maar. Deze snelle scones met blauwe bessen heb je dus zo je oven in om je geliefde of familie te verrassen met een lekker ontbijtje.


Scones met een smaakje; dat is lekker bij het ontbijt of een high tea!


Scones zijn ook ideaal bij feestdagen als Kerstmis of Pasen. Pas eventueel de kleur van het glazuur aan om hier nadruk op te leggen.


scones triangle


Snelle scones met blauwe bessen

Benodigdheden voor ongeveer 20 cm:

  1. 500 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 2 theelepels bakpoeder

  3. 150 gram koude boter

  4. 45 gram suiker

  5. Hand vol blauwe bessen vers of uit de diepvries (plus wat extra voor de glazuur)

  6. rasp van 1 citroen

  7. 2 medium eieren

  8. 60 ml melk (plus 10 ml extra om bovenop de scones te smeren)

  9. snuf zout

Voor de glazuur:

  1. Blauwe bessensap, ongeveer 1 theelepel

  2. Poedersuiker

Eventueel voor in de scone:

  1. Jam

  2. Slagroom maar als je het origineel wilt houden: clotted cream



Smeer je scones in met melk

Zo maak je snelle scones met blauwe bessen:

Verwarm de hete lucht oven voor op 200 graden en een oven met boven- en onderwarmte op 220 graden. Meng de bloem, het bakpoeder het ei, boter, citroenrasp, melk en het zout door elkaar. Kneed op het laatst de blauwe bessen door het beslag.



Vorm een cirkel van ongeveer 20 cm. Dat kan met de hand, de ring van een springvorm of met een bord als mal. Zelf heb ik een vorm die op iedere gewenste cirkel kan vastzetten. Als de cirkel gevormd is mag de ring van het deeg weg. Snij je cirkel in 6 stukken en smeer ze in met wat melk. Hierdoor krijgt de scone straks een lekker kleurtje.


Bak de snelle scones met blauwe bessen in ongeveer 12-16 minuten gaar.

Mocht je geen tijd hebben om scones vers te bakken; maak dan het deeg klaar en bewaar de ongebakken scones in de diepvries. Zo kun je op een zondagochtend een geweldig ontbijt presenteren met minimale inspanning. Je kunt de scones zowel ingebakken als gebakken bewaren in de diepvries!


Blauwe bessen glazuur

Laat de scones afkoelen. Presenteer ze met wat poedersuiker of een lekker kleurige glazuur. Met een klein beetje sap van blauwe bessen kun je een prachtige donkerrode glazuur maken. Roer een theelepel door een paar eetlepels poedersuiker. Voeg eventueel nog wat sap of poedersuiker toe als je de glazuur te dik of te dun vindt.



Trek strepen van glazuur over de scones en klaar is je ontbijt of lunch!


Snelle scones met blauwe bessen
0 opmerkingen

Gerelateerde posts