top of page

Havermoutje!


havermoutje Pascalle Bonnier Mathijs Kok
Een papkindje. Ja, zo mag ik mezelf wel noemen. Ik ben een persoon die van pap houdt: warm of koud, brinta, havermout, rijstepap, gortepap. Soms gebruik ik het in mijn baksels. Maar verder ging het gebruik eigenlijk niet. Tot vandaag; ik ben wakker geschut en gretig op zoek naar meer informatie. Volledig geïnspireerd door dit leuke boek: Havermoutje!

Op de eerste date van Pascalle Bonnier en Matijs Kok stond een havermout-ontbijtje centraal in een Amsterdams cafe. De liefde bloeide op, net als de gezamenlijke liefde voor experimenten met dit platgeslagen graan in hun havermoutlab (kleine keukentje).

havermoutje op instagram

De geslaagde soms bijna scheikundige projecten met havermout verschenen op de gezamenlijk instagram. Al snel groeiden het aantal volgers.  Inmiddels zijn dit er meer dan 10.000 inmiddels! Eigenlijk is instagram een tipje van de sluier, een verleider.  De recepten achter de foto’s kun je vinden op hun webpagina Havermoutje!

Wat een prachtige eigen stijl ontwikkelden Pacalle en Mathijs. Ook als je geen havermoutliefhebber bent, want dat kan natuurlijk, vind ik het stel enorm inspirerend om te volgen.

Inhoud Havermoutje

Wat kun je nog meer verwachten in Havermoutje behalve een prettig modern ontworpen boek?

Havermout, het klinkt bijna saai, kun je daar een heel boek mee vullen? Zeker, lees nog even verder!

In basis recepten kun je leren hoe je vele soorten melk zelf kunt maken. Denk aan havermelk maar ook aan amandel-, quinoa-, rijst- en sojamelk. Je leert ook zelf havermeel maken en eigen kokosolie.

Naast het gebruik van havermout gebruiken Pascalle en Mathijs in hun experimenten veelal ingrediënten als plantaardige melk, kokosolie en ongeraffineerde suikers.  Soms met weinig gluten in de vorm van spelt, soms zonder gluten. Soms met gist maar ook met wijnsteenbakpoeder, zuurdesem of baksoda.

alles over haver, havermout, havervlokken,haverzemelen, havermeel

In havermout voor dummies word je op de hoogte gebracht over wat havermout is en wat voor varianten je kunt verwachten. Havermout? Kan dat anders dan? Ja, zo heb je ook havervlokken, havermeel, haverkorrels, haverzemelen of staal gesneden haver.

havermoutje

Zodra je de bladzijden omslaat, zie je een dat iedere bladzijde heeft een prachtige foto heeft met een “havermout in de hoofdrol”- recept. En dat bladzijde naar bladzijde. Wat een genot om heerlijk door het boek te bladeren.


Pascalle en Mathijs hebben niet alleen talent voor het ontwikkelen van recepten. Het presenteren van de uitvindingen in het havermoutlab worden bijzonder fotogeniek in beeld gebracht.

ontbijt met havermout

We horen keer op keer hoe belangrijk het ontbijt is. Hoe ontbijt jij eigenlijk?

Havermoutpap is een bijna Oud Hollandse optie maar je kunt zoveel meer met havermout. Misschien dat een havermoutcappuccino je meer trekt om ’s morgens wat langdurige energie op te doen of een worteltaart-havermoutje?  Hoe maak je het hippe overnight oats? Gewoon lekker de avond ervoor, ik ga je het binnenkort laten zien want ik vind het heerlijk!

Links: Een prachtige havermouttoren met appel.

Rechts boven: Holy nuts havermoutje.

Rechts onder: Ik denk dat al je collega’s verwonderd rond jouw ontbijt komen staan zodra jij eet van deze zomerse watermeloen met havermout.

lunch met havermout

Een lunch is bij ons toch vaak brood met… beleg, wat lekkers of een salade erbij. Dat is zeker mogelijk met havermout, maar je kunt meer. Haverbroodjes met appel, amandelmeel en andere smaakvolle ingrediënten, een echte Burger… van havermout. Verder vind je vele soorten brood; soms met gluten en soms glutenvrij.

Rechts boven: Havermoutcrackers; gezond, lekker en je kunt er wat langer bewaren dan brood…. als je er vanaf kunt blijven. Rechts onder: Hartig havermoutje met avocado. Dat is een lekkere uitdaging!

snacken met havermout

Lekker snacken en een gezond diner,  we doen het eigenlijk iedere dag. Hoe het diner eruit ziet en hoe je snackt ; daar heb je natuurlijk invloed op. Je kroket wordt voedzamer, maar natuurlijk ook  je chocolade havermoutmuffin, je havermeelstroopwafels, healty havermoutsnickers (help wat lekker). Net als de bodem van je quiche, je zelfgemaakte pasta of het lekkere knapperige korstje om je gebakken met vis.

Links: Havermoutkroketjes met geitenkaas

Midden: Haverchips

Rechts: Wortelcakejes met haver en pistache

Index: Havermoutje Pascalle Bonnier & Mathijs Kok

Ooit zo’n visuele index gezien op het eind van het boek? Voor de liefhebbers van woorden is er ook een nog uitgebreidere index te vinden in abc.


Havermoutje is een inspirerend boek. Zijn er werkelijk zoveel mogelijkheden met slechts één ingrediënt? Zeker niet alleen interessant voor de healty foodies.


Ik ben om. De overnight oats gaan hier sinds kort regelmatig mee naar het werk, een koffiemolentje maalt het graan en het eerste baksel kun je binnenkort online verwachten.


Havermoutje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

Havermoutje van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok is verkrijgbaar in de boekenhandel.


EAN 9789048825844

-- DANK --
Met dank aan uitgeverij Carrera voor de mogelijkheid voor dit review.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page