top of page

Vlaaien van Roel Peeters

  • 5 dagen geleden
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

Vlaaien van Roel Peeters
Van de zomer bracht ik een paar heerlijke dagen door in Limburg. Tussen de glooiende heuvels genoot ik van wandelingen door de natuur, een bezoek aan bijzondere musea en natuurlijk ook de culinaire hoogstandjes die Limburg te bieden heeft. Van ongefilterd lokaal bier tot een stuk Limburgse vlaai, de trots van het zuiden. Hoewel je vlaai tegenwoordig in heel Nederland kunt kopen, kun je de échte, ambachtelijke smaak op de meest onverwachte plekken in Limburg vinden.

Tijdens een dagje Maastricht, stapte ik binnen bij de indrukwekkende boekhandel De Dominicanen, gevestigd in een oude kerk. Daar viel mijn oog op het boek Vlaai van Roel Peeters. Ik twijfelde, zou ik het meenemen.....Ik besloot een foto te maken om het bakboek niet te vergeten.

Een paar dagen geleden viel er een enorme verrassing op de mat: Vlaaien van Roel Peeters, het vervolg op het eerste boek Vlaai. Het stevige, gebonden boek ligt nu voor me op tafel, boordevol recepten uit de Limburgse bakcultuur. Ik neem je graag mee naar dat deel van Nederland waar het vlaai bakken nog met liefde, vakmanschap en een vleugje nostalgie gebeurt.


Vlaai vs Vlaaien

In zijn eerste boek Vlaai vertelde Roel over de geschiedenis en cultuur van de Limburgse vlaai, met klassieke recepten zoals je ze bij veel bakkers vindt.

Het tweede deel, Vlaaien, gaat een stap verder: met bijzondere combinaties, nieuwe structuren en meer variatie in bodems.


Regels van de Limburgse vlaai

Hoe goed ik ook mijn best doe, een échte Limburgse vlaai kan ik niet bakken. De regels zijn namelijk streng: zo moet een Limburgse vlaai o.a. in Limburg zijn gebakken. Dat is vastgelegd in de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).

Een Limburgse vlaai moet:

  • Aan specifieke eisen voldoen wat betreft recept en gewicht

  • In zijn geheel worden gebakken (niet achteraf bewerkt)

  • Zoet, rond en plat zijn

  • Onbewerkte zijkanten hebben, dus geen laagjes slagroom, nootjes of hagelslag langs de zijkant

  • En..., in Limburg zijn gebakken.


Wil je het review graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


De inhoud van Vlaaien van Roel Peeters

Wat kun je in het kort verwachten van Vlaaien?

Alles begint met een goede basis. In Vlaaien vind je uitgebreide informatie over ingrediënten, materialen en technieken. De pagina’s met oplossingen voor veelvoorkomende problemen bevatten veel bruikbare tips.


En dan het belangrijkste: 35 recepten voor bijzondere vlaaien. De ene nog verleidelijker dan de andere. Welk recept trekt meteen jouw aandacht?


Roel Peeters met een Limburgse bosbessenvlaai met  pistachekruimels en een Sinterklaasvlaai
Foto links: Hier houdt Roel vermoedelijk een Limburgse bosbessenvlaai met pitachekruimel vast. Foto rechts: Sinterklaasvlaai: Een biscuitlaag met speculaasbavarois en slagroom.

Maak kennis met Roel Peeters

Roel Peeters is geboren in het Limburgse Kerkdorp Kessel als bakkerszoon. Roel nam de zaak van zijn ouders over en runde samen met zijn vrouw Cathelijne de bakkerij.


In 2022 verkocht Bakker Roel zijn bakkerij en is hij samen met zijn vrouw Cathelijne bakworkshops gaan verzorgen. Kijk gerust eens op de website. Daar vind je een indrukwekkend aanbod aan bijzondere workshops!


Pina-colada vlaai
Ieder recept is voorzien van een prachtige foto en een duidelijk recept. Sommige recepten zijn zelfs stap voor stap in beeld gebracht.

Deze pina-coladavlaai is niet alleen prachtig kleurig om te zijn, maar lijkt mij ook geweldig lekker! De taart bevat o.a. een ananasvulling, banketbakkersroom en kokosbavarois.


Perenvlaaie en bosvruchten kaneelvlaai met latjes
Foto Links: Limburgse perenvlaai met raster. Foto rechts: Limburgse bosvruchten-kaneelvlaai met latjes.

Beide taarten bevatten een gistdeeg met een laag fruit, maar verschillen in afwerking. Voor de linker vlaai gebruik je een vlaaistans om het raster te maken; voor de rechter snijd je zelf reepjes deeg voor het latjespatroon.

Limburgse mangovlaai met kokoskruimels en Rijstevlaai met kersen en kirsch-slagroom
Foto links: Limburgse mangovlaai met kokoskruimels. Foto rechts: Rijstevlaai met kersen en kirsch-slagroom

Limburgse mangovlaai me kokoskruimels, wat lijkt mij die lekker én goed te doen! De mangoblokjes komen uit de diepvries (handig) met bovenop een kruimellaag met kokos.


Vlaaien die na het bakken nog worden afgewerkt mogen officieel geen Limburgse vlaai heten, maar ze zien er wel prachtig uit en de toppings voegen extra smaak toe. Vlaaien bevat bovendien volop ideeën om nieuwe spuittechnieken te leren.


witte chocoladebavarois op kersenvlaai en stoofperenvlaai
Foto links: Witte chocoladebavarois op kersenvlaai Foto rechts: Stoofperenvlaai

Witte chocladebavarois op kersenvlaai, dat klinkt als een droom toch?

Stoofperenvlaai; Een vlaai met een harde wenerbodem, slagroom en favoriet ingrediënt zelfgemaakte stoofpeertjes!


Een geweldig boek voor de liefhebber van een goede Limburgse vlaai!

Het kostte me flink wat tijd om deze review te schrijven, vooral omdat kiezen onmogelijk leek: Welke vlaai zou ik uitlichten? Mocht je Vlaaien van Roel Peeters tegenkomen in de boekwinkel: Aarzel niet en blader er zelf eens in. Dan begrijp je wat ik bedoel.


Naast de verschillende soorten bodems vind je in dit boek veel variatie in vullingen en toppings. De recepten zijn helder beschreven en al bakkend leer je nieuwe technieken, zoals het maken van gistdeeg, biscuit, bavarois, crème suisse, frangipane, kookschuim, banketbakkersroom en kersenvlaaivulling, maar ook slagroom in allerlei smaken.


In Vlaaien van Roel Peeters staan niet alleen bijzondere recepten om thuis te maken, maar ook inspiratie om onderdelen te gebruiken voor eigen creaties. Denk aan een vulling voor een eigen taart of een mooie toef je cupcakes.


Oei, nu komt de volgende stap: welk recept zal ik gaan maken? Kiezen lijkt onmogelijk!

Ben je eruit en heb je zin om zelf te gaan bakken alsof je een Limburgse bakker bent? Het boek Vlaaien van Roel Peeters is verkrijgbaar in de boekenwinkel of online onder andere via Bol.com.


Vlaaien van Roel Peeters

ISBN: 9789000398546


-- MET DANK AAN --

Graag wil ik Uitgeverij Forte Culinair (onderdeel van uitgeverij Uniekboek|het Spectrum) bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven vanVlaaien van Roel Peeters. De recept-fotografie is van Gerhard Witteveen

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Opmerkingen


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page