top of page

Karamelsaus

karamelsaus
Karamelsaus
Hoe pimp je een willekeurige taart, cupcake of beetje bloot ijs-dessert? Wat is de lekkerste vulling voor bonbons? Juist, een lekkere karamelsaus!  Nee, je taart is niet meer saai, je cupcakes zijn weg voordat je er erg in hebt. Deze saus is net zo goddelijk als het eruit ziet!


Bedankt Fina Ferris-Vona voor je recept. Je kent Fina misschien uit Heel Holland Bakt 2015. Binnenkort verzorgt Fina een gastblog en speelt deze karamel wat mij betreft de hoofdrol.

karamelsaus druipt van de taart

Karamelsaus volgens Fina Fona

Benodigdheden om één taart ruim te versieren:

 1. 280 gram suiker

 2. 75 ml water

 3. 130 ml slagroom

 4. 225 gram gezouten roomboter in blokjes

 5. (suiker) thermometer

 6. Niet te kleine pan met dikke bodem om de karamel wat ruimte te geven

karamelsaus kookt in pan

Zo kun je zelf karamelsaus maken

 1. Karamelsaus maken vergt een beetje extra aandacht. De siroop wordt enorm heet!

 2. Leg alles klaar, zorg dat je geen haast hebt en dat je weet wat je moet doen.

 3. Verwarm de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en zet de pan op een laag tot middelhoog vuur. De suiker zal langzaam smelten. De verleiding is groot om in de  pan te roeren. Probeer dit niet te doen. Je mag eventueel wel de pan een beetje wiegen om het geheel licht te mengen.

 4. Krijgt je saus een mooie bruine kleur? Giet dan voorzichtig de slagroom toe met een dun straaltje. Het suikermengsel kan hier erg van schrikken en erg gaan bubbelen.

 5. Roer het geheel nu voorzichtig een keer door met een houten lepel.

 6. Laat het vuur zacht staan en verwarm de saus totdat de thermometer 104 graden aangeeft. Zelf heb ik een suikerthermometer, maar misschien heb je een eigen thermometer. Bijvoorbeeld één van Ikea. Deze is goed geprijsd en vind ik ook prettig werken.

 7. Is de temperatuur tussen de 104 en 108 graden? Nu mag het vuur uit en kun je de boter door de saus roeren.

 8. De karamelsaus is klaar. Laat het langzaam afkoelen buiten de koelkast.

 9. De karamel kun je prachtig laten druipen over je gebak. Heb je nog wat saus over? Bewaar het in een schone glazen pot of schaal. Ik bewaar het zelf in de koelkast. Het is heerlijk om op je brood te smeren. In de koelkast zal je karamelsaus wat dikker worden.  Dat is geen probleem.


Verwarm je karamelsaus kort in de magnetron als je het weer wat dunner wilt maken om te gebruiken

karamelsaus in geel schaaltje

Karamelsaus, dit recept is echt heel belangrijk om tussen je basics te bewaren.

Alles zit onder de karamel

Oei, je pan zit vol met karamel en je krijgt het er echt niet meer uit?  Zelfs je houten lepel zit vastgebakken in de karamel is kun je onmogelijk los krijgen.


Hoe maak je de pan en je bestek schoon met karamel?

Zet je pan met water op het vuur, verwarm het water en laat het water zachtjes koken. Leg je gebruikte bestek in de pan. Het kokende water zal de pan en het bestek zachtjes schoon koken omdat het suiker oplost in het water.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page