top of page

Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez


Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez
Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez
Het is alweer even geleden, maar je bent de altijd lachende Elizabeth, met haar zonnige baksels in de HHB-tent vast niet vergeten. Hoewel ik het ook Thijs en Eric ook gunde, is voor ons thuisbakkers geweldig dat je in de uitgave het seizoensboek vol Caribische invloeden bevat. Dat is ook niet zo raar, want de winnares van HHB is opgegroeid in Aruba. En die zonnige roots gebruikte zij veelvuldig in de tent om indruk te maken op de juryleden.

Zoals de immer vrolijke kandidate gewaagde smaakcombinaties in de uitzendingen niet uit de weg ging, zo ligt er nu een bijzonder bakboek in de boekenwinkel met de smaken van tropische eilanden, familierecepten, prachtig vers fruit en de gezelligheid van eten met elkaar.Tegen mij wordt met enige regelmaat gevraagd of ik geen zin heb om mee te doen met Heel Holland bakt. Nee dat is niets voor mij, want geloof me, de kandidaten van Heel Holland bakt zijn echt heel creatief en goed! Ga er maar voor staan, maandenlang thuis de opdrachten voorbereiden en onder hoge tijdsdruk creatief aan de slag moeten gaan met de camera en de strenge blik van de jury vlak achter je.


Oei en die tijdsdruk…

Ook na de uitzendingen zie ik online geweldig mooie taarten en gebakjes van de oud-deelnemers voorbijkomen of de meest waanzinnige broden. Dit geldt ook voor Elizabeth, naast haar werk als verpleegkundige maakt ze nog steeds bijzonder mooie taarten. Respect! Kijk maar op haar eigen website, op haar Facebook.Binnenkort volgt een winactie: Lees het review en bedenk alvast die superleuke vraag!

Vandaag neem ik je mee naar de keuken. De moeder van Elizabeth is kok en kwam speciaal een paar maanden over uit Aruba om met haar dochter dit bijzondere boek te ontwikkelen. Het is een persoonlijk boek geworden; aan eten zitten herinneringen, emoties; daar waar je thuis was.


Maar aan mij moet je niets vragen. Waarom vraag je het Elizabeth zelf niet? Die kans krijg je zeer binnenkort. Dan mag ik, superleuk, een lezersinterview houden met Elizabeth Lopez in de hoofdrol. En jij als lezer mag haar een vraag stellen. Elizabeth zal de allerleukste vraag belonen met een exemplaar van haar zonnige bakboek. Dus… lees het review en bedenk alvast die superleuke vraag.

Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez

Wat kun je verwachten? Het boek bestaat uit 5 delen. Van kleine recepten, via hartig en brood naar fruitige taarten en boozy cakes waar vooral rum een hoofdrol in speelt.Een eigen bakboek voor Elizabeth, dus geen gevulde koeken, boterkoek of appeltaart. Maar maisbrood uit de gietijzeren pan, Arubaanse pastechi, pan dushi en taarten met lekker veel rum en fruit!

Tres leches cake Elizabeth Lopez

Ken je de bakboeken van Heel Holland bakt?

Dan weet je hoe het boek eruit ziet. Een gebonden boek met stevige bladzijden, begrijpelijke receptuur, tips, een mooie foto, soms zelfs meerdere. Hier en daar vind je ook wat sfeerfoto’s die je weer even terugwerpen naar de afleveringen van Heel Holland bakt. Wat gaat de tijd snel en wat was het een leuk seizoen.


Ken je de tres leches cake?  Zelf heb ik hem ook ooit gebakken. De taart is ongelofelijk fris. Echt een zomerse taart zoals wij hier een kwarktaart of monchou-taart maken, maar dan een Caribische variant. De taart met 3 soorten melk (waaronder gecondenseerde melk) ziet er van oorsprong een beetje sober uit maar dat heeft Elizabeth spectaculair opgelost met Zwitserse meringue.

Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez

Foto linksboven: Johnny cakes; ik heb er al vaker over gelezen maar ik heb ze nog nooit geprobeerd. Deze gefrituurde broodjes zijn een bekende Antilliaanse snack en worden vaak belegd met kaas.


Foto linksonder: Arubaanse pastechi. In Nederland zou je ze pasteitjes noemen. In Aruba eet je ze als ontbijt, lunch of tussendoortje. Je vindt ze met de meest uiteenlopende vullingen; geen verjaardagsfeestje zonder pastechi.

Foto rechts: Brigadeiros, bonbons op zijn Braziliaans met in de basis gecondenseerde melk. Dit recept vind je in het hoofdstuk met kleine gerechten als warme kaneelbroodjes met glazuur, snel maisbrood naar recept van de moeder van Elizabeth, kleine wortel-cakejes met kokos en ananas en quindim, een populair Braziliaans dessert.

Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez

Sommige recepten worden begeleid door meer foto’s om je wat duidelijker te laten zien hoe je bijvoorbeeld deze chateautaart bouwt. Wow, wat een taart! Deze Arubaanse taart heeft normaal 3 lagen, maar Elizabeth vindt het leuk om een eigen draai aan haar recepten te geven heeft ze deze taart maar liefst 13 (!) lagen gegeven. Met handige tips om de taart stabiel en zo mooi strak te maken.

De chateautaart is een recept uit het hoofdstuk met boozy cakes.

Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez

Heerlijk; wat een frisse kleuren in het hoofdstuk: Fruitige taarten.


Foto links: Een taart uit een van de uitzendingen: Yellow velvet met passievrucht. Elizabeth wilde de juryleden verrassen met iets nieuws. Voor de geometrische taart koos ze er daarom voor om een yellow velvet cake te maken; wat een succes! Het is een prachtige fluweel-gele taart met witte chocolade en passievrucht.


Foto rechts: Sinaasappel upside-down cake. Een klassieker die normaal met ananas en kokos wordt gemaakt in Aruba. Elizabeth is gek op citrusfruit en besloot om deze versie in het boek op te nemen.

Een leuke traditie voor de seizoens-winnaar maar zeker ook voor bak-minnend Nederland is altijd het bakboek van de winnaar of winnares. Al 8 seizoenen is het bakboek van de winnaar helemaal anders.  Ook ditmaal is de receptuur bijzonder, voor iedereen over heet algemeen goed te doen.


Het wordt hoog tijd dat we in Nederland wat meer tropisch gaan bakken.

Eigenlijk raar, maar naar mijn weten is er weinig aandacht voor de bakcultuur van Aruba, Curacao en Suriname. Waarom wel Belgische wafels, Amerikaanse bagels, brownies en cupcakes, Duitse Schwarzwälder Kirschtorte, Turkse baklava, Indonesische spekkoek, Franse macarons en ga zo maar door. Nu gecondenseerde melk en alle soorten fruit vrijwel overal verkrijgbaar zijn in Nederland, wordt het tijd dat wij ook wat meer tropisch gaan bakken.


Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez

is te koop bij de boekenwinkel. ISBN: 9789021

-- DANK --
Graag wil ik Uitgeverij Kosmos uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van de Heel Holland bakt voor elkaar met Elizabeth Lopez. De fotografie is van Mitchell van Voorbergen. De sfeerfoto’s in de tent en de jury zijn van Roland J. Reinders.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page