top of page

Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard
Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard
We hebben er bijna een half jaar op moeten wachten maar daar is hij dan: het bakboek van Hans Spitsbaard! Het is toch altijd weer even afwachten wat voor bakboek de winnaar van Heel Holland Bakt voor op de markt brengt, want de bakboeken van de winnaars van Heel Holland Bakt zijn geen eenheidsworst.


Van Rutger, naar Menno, via Sarina en Annemarie komt Hans met een heel heel ander boek dan zijn voorgaande winnende collega’s. Het bakboek van Hans Spitsbaard valt wat mij betreft onder de noemer: Patisserie voor thuisbakkers!


Binnenkort: lezersinterview en winactie!

Is Hans nog ingegaan op de uitnodiging van Yotam Ottolenghi om bij hem aan de slag  te gaan en hoe lukt het Hans om zijn soezen zo exact hetzelfde te bakken? Helaas heb ik dit niet aan Hans zelf kunnen vragen. De boekpresentatie met een workshop van Hans ging niet door. Maar misschien kom ik er binnenkort toch achter, want een dezer dagen mag ik een winactie houden, gekoppeld aan een lezersinterview. Wat zou jij graag aan Hans willen vragen?

Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Het bakboek bestaat uit vier hoofdstukken: patisserie, chocolade, friandises en taarten. Ken je ze nog uit de uitzendingen: de oud Hollandse koekjestaart, empileurs, fraisier met botercrème, of de prachtig gedecoreerde taart die Hans maakte voor André? Je vindt ze tussen veel nieuwe inspiratie.Hans: “Het begon bij oma’s appeltaart en voor het grote publiek eindigde het bij de bruidstaart. Het liefst bak ik er elke dag een!

Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Ode aan André met boerenjongens!

Hier en daar ben je voor even weer terug in één van de uitzendingen. Bakte Hans eerder in de uitzendingen een taart voor Robert en Janny, uiteindelijke was het de beurt aan André. Speciaal voor André maakte Hans een taart met boerenjongens. Het lijkt me heel erg lekker, maar wat mij betreft is de techniek van het decor op de taart het meest bijzondere aan de taart.


Eenvoudig en toch chique. Stap voor stap laat Hans je zien hoe je deze taart maakt. Van het decor langs de randen tot de bijzondere boerenjongensvulling.


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Eetbare kunst, zo zou je wat mij betreft veel van Hans recepten kunnen noemen. Techniek is echt zijn ding.


Grappig: Techniek en secuur werken zie je terug in de anekdotes bij de foto’s; alsof de centimeter er nog ligt.

Met Links Empileurs met kokoscrème en passievruchtcrèmeux.Rechts: St. Orange. Hoe lukt het Hans om soezen exact hetzelfde te bakken; ik heb werkelijk geen idee. Of zou dit door het plakje deeg komen dat  voor een tijgerlaag zorgt? Spuit hij zijn soezen in een vorm? De soezen zijn gedoopt in karamel en staan op een cirkel van zelf gemaakt bladerdeeg.


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Moeilijk?

Eigenlijk niet echt, als je de stap voor stap foto’s goed bekijkt. Veel recepten worden in wel 4-6 pagina’s vol foto’s goed beschreven. Goed lezen, een beetje een vaste hand en wat daadkracht zijn de ingredienten om zelf aan de slag te gaan.


De naam van het bovenstaande gebakje is net zo mooi als het gebakje zelf: Daqoise gebakje.


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Tussen de toppertjes onder andere foto links: deze chocoladetaart met karamel en torens van karamel.


Tevens vind je ook een aantal klassiekers als fudge van pure chocolade, Fryske Dúmkes (die je nog kent uit Hans Koekentaart) en rechts nougat de Montélimar.


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

Consument plus

Robèrt van Beckhoven noemt het bakboek “Consument plus”  omdat de recepten goed uitgelegd worden met veel stap voor stap foto’s. Dat is helemaal waar. Bakken kun je leren als de leraar inspirerend en duidelijk is.


Hans: “Laat je niet afschrikken door ingewikkelde technieken. Volg nauwkeurig alle stappen en probeer het gewoon…”

Heb jij zin om je bak-skills te verbeteren? Leer bakken met Hans mag dan iets dunner dan voorgaande jaren, de prijs is ook erg aantrekkelijk: Voor 20 euro geniet jij nog na van Hans zijn precisie-werk rondom de oven: een feestje!


Leer bakken met Hans, het bakboek van Hans Spitsbaard

is te koop in de boekenwinkel.

Bestel je het via Bol.com, dan kun je morgen al aan de slag.

ISBN: 9789021568683

-- DANK --
Graag wil ik Kosmos Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven en binnenkort een winactie te houden onder de lezers. De fotografie in het boek is van Harold Pereira en Ronald J. Reinders.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page