top of page

Het grote Sinterklaas kookboek


Het grote Sinterklaas kookboek
Mag ik even meekijken over de schouder van de bakpiet? Want hoe worden pepernoten, speculaas en al dat lekkere suikergoed gemaakt? En wat zou Sinterklaas aan tafel eten. Hutspot of liever lekkere Spaanse maaltijden? In het grote Sinterklaas kookboek laat de goede oude man zien wat er zoal omgaat in zijn keuken. Sinterklaas zit vol zoete maar ook hartige ideeën.

Gaat Sinterklaas na 5 december rechtsomkeer naar Spanje of blijft hij hier in Nederland nog lekker hangen? Er zijn tenslotte zoveel kliekjes over waar je nog van alles mee kunt maken. En reken maar dat Sinterklaas heel veel leuke ideeën heeft om de kliekjes op te maken.


Het grote Sinterklaas kookboek is een boek vol gezellige, creatieve en vooral lekkere tips rondom de feestdagen. Dit houdt in: van de vele weken voorpret voor de aankomst van Sinterklaas tot het begin van het nieuwe jaar. Dat wordt lekker lang aftellen en genieten met dit prachtige boek.  Laten we eens een kijkje gaan nemen.


Het grote Sinterklaas kookboek

Het kookboek is voorzien van een echte Sinterklaas-waardige omslag. Een super stevige, dikke, rode kaft met een gouden lint om het recept snel terug te vinden.

Het grote Sinterklaas kookboek is ingedeeld in 4 delen. 


1. De voorpret.

En de voorpret kan al vroeg beginnen met het  maken van een aftelkalender, lekker knutstelen met snoep, zoete schoencadeautjes maken, maar ook klassieke recepten als banketletter, gevuld speculaas, zelf speculaaskruiden maken, kruidnootjes. Twist anno 2014: kruidnootjes met quinoa! Er staan zo veel leuke voorbeelden. Wat zal ik nu binnenkort gaan maken uit het grote Sinterklaas kookboek? Moeilijk, moeilijk, zoveel leuke keuzes.


Het grote Sinterklaas kookboek

Veel leuke zoete en hartige ideeën zullen de vele hulppieten die ons land rijk is enthousiast krijgen in de  keuken. De voorpret is erg leuk voor kinderen,  maar het leert ze ook dat je niet alles kant en klaar in winkel hoeft te kopen. Dat je veel lekkers zelf kunt bereiden en wat je daarvoor nodig hebt.  Ik vond vroeger de voorpret minstens zo belangrijk als het “heerlijk avondje” zelf.


Het grote Sinterklaas kookboek

De schrijfsters Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt scheppen een feel good Sinterklaas-gevoel in de met veel zorg ontworpen recepten en styling.


Een inspirerend voorbeeld: Hoe maak je van ontbijtkoek deze prachtige rij Oud Hollandse huizen? Lekker!! Van mij mag het gaan sneeuwen, een likje slagroom op het dak doet wonderen.


Het grote Sinterklaas kookboek

2. Ingepakt

In dit deel staan veel zoete en hartige recepten die ingepakt zijn. Dat kunnen bonbons zijn, maar ook gevulde bladerdeeg pietenzakken of pakjes, gevulde Spaanse broodjes, Dolma pakketjes, boerenkool-sigaren.


Het grote Sinterklaas kookboek

3. Heerlijk avondje

Ja het is zover, heerlijk avondje is gekomen. Krijg je gasten? Misschien heb je al lekker zoet gebakken met je kinderen. Een leuke voorbereiding op de avond, maar de pret gaat verder bij het diner.


Wat dacht je van gehaktballetjes uit de paellapan met salie en kaneel, of Spaanse aardappeltortilla met puntpaprika, patatas Bravas met rozemarijn of pittige wortelsoep met kokos en verse gember, aardappelpuree in de vorm van een mijter. Voor ieder wat wils.


Het grote Sinterklaas kookboek

4. Nagenieten

Pffff, de buikjes zitten vol. Toch zijn er nog heel veel chocoladeletters, winterwortels, kruidnootjes en sinaasappels over. Ook daar krijg je veel leuke creatieve oplossingen voor. Wat dacht je van gehaktballen met rozijnen, Spaanse peper en kruidnootjes? Amandel-wortelcake. Chocolade-amandelboter of warme appeltjes uit de oven met speculaasvulling. Hmmmm.


Het grote Sinterklaas kookboek

Kom maar op met Het grote Sinterklaas kookboek: de voorpret begint lekker vroeg dit jaar. Ga samen op de bank alvast bedenken wat je de komende tijd wilt gaan doen. Ideeën genoeg!

Alleen het doorbladeren al geeft je een melancholisch gevoel. Weet jij nog hoe jij vroeger naar de pakjesavond toe leefde?

Daarom vind ik dit heerlijke kookboek een aanrader voor kinderen, grote kinderen en hele grote volwassen kinderen. Hou het kind in je en vier Sinterklaasavond met je familie, je medestudenten, je buren, je collega’s.

Bakken, koken, knutselen met eten, de tafel versieren; Het grote Sinterklaas kookboek zit vol ideeën voor iedereen.


Het grote Sinterklaas kookboek Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt

Is te koop in de boekhandel

ISBN: 9789082245509

-- DANK --
Bedankt Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt voor de mogelijkheid voor dit review.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments