
Moorkoppen, soesjes of Bossche bollen. Ze zijn bij ons thuis favoriet! Die liefde zag ik al bij mijn ouders en is inmiddels ook doorgegeven naar de generatie na mij. Of is het gewoon zo, dat we eigenlijk allemaal van zo’n heerlijke soes houden. Met natuurlijk veel slagroom en een dikke laag chocolade-fondant of getemperde chocolade. Ken jij iemand die het niet lust? Hoe maak je een moorkop?
Het leuke van thuis bakken is dat je zoveel lekkers kunt maken als je wilt en maar ook zo groot of klein als je zelf graag wilt.

Hoe maak je een moorkop?
Benodigdheden voor 10 soezen
Voor de soes:
75 gram boter
75 gram melk
75 gram water
75 gram bloem
3 eieren
snufje zout
Voor de vulling:
Zo’n 75 gram slagroom per soes
Voor de chocolade:
Ongeveer 35 gram per bol

Recept moorkop maken
Als je de oven alvast aan zet op 200 graden (hete lucht oven), kunnen je bollen supersnel je oven in.
Verwarm in een pan wordt het water, de boter, de melk en het zout verwarmt tot het bijna kookt. Haal nu de pan van het vuur en roer de bloem door het mengsel. Nu mag de pan nog even terug op een laag vuur. Roer 1-2 minuten door het mengsel. Je gaart op deze manier de bloem.
Nu mag het vuur echt uit.
Roer nu één ei door het mengsel. Je denkt even dat het niet goed gaat want het ziet er niet heel smaakvol uit maar gewoon doorroeren. Het komt goed. Nu wordt het tijd voor het tweede ei en later als het tweede ei door het deeg is het derde exemplaar. Roer de eieren altijd stuk voor stuk door het mengsel.
Vul nu de spuitzak en spuit vrij grote toeven op je bakplaat. Het vocht in het deeg zoekt tijdens het bakken een uitweg. Daardoor zullen de soezen opbollen, geef ze dus genoeg ruimte. Voor een moorkop heb je ongeveer 30 gram mix nodig.
Bak de bollen in ongeveer 25-30 minuten gaar in het midden van de oven.

Laat de soezen afkoelen. Ondertussen kun je de vulling maken. Zelf gaan we altijd voor slagroom, maar je kunt iedere vulling gebruiken welke je lekker vindt. Ook lekker: banketbakkersroom (of banketbakkersroom gemengd met slagroom), slagroom met mascarpone, chocolademousse.
Ook lekker in de zomer: snij de soezen door en vul ze met slagroom een zoete aardbeien.
Wil je een goed gevulde soes? Dan heb je al snel zo’n 75 gram slagroom per bol nodig.
Prik hiervoor een gaatje op de bodem. Anderen maken een sneetje aan de zijkant maar dan gaat bij mij de slagroom vaak snel een uitweg zoeken.
Vul de bollen met de slagroom.
Eigenlijk is de chocoladelaag op de moorkop van chocoladefondant waarbij een belangrijk deel gemaakt is van suiker. Ik hou het echter op bekend terrein en smelt de chocolade au bain marie om het vervolgens te temperen. Getemperde chocolade wordt snel hard, glimt mooie en knakt bij het eten. Hoe je tempereert kun je hier lezen.
Ook zonder temperen kun je de soezen in gesmolten chocolade dopen, het hard worden duurt echter wat langer en knakt niet. Maar lekker zal hij zeker zijn!
Een Oud Hollandse klassieker. Met het recept van de soes kun je de vele versies maken; van soesjes, tot lekker grote Bossche bol.
Geniet!