top of page

Hoe maak je soesjes


slagroomsoes gedoopt in Dulce de lege
Af en toe moet ik ze even bakken. Die kleine heerlijke slagroomsoesjes, kleine rakkers die je zo heerlijk kunt vullen met bijvoorbeeld banketbakkersroom, een hartige vulling; maar geef mij maar de klassieker: met slagroom.  En wat denk je van deze variant: soesjes gedoopt in Dulce de leche!

In mijn keuken heb ik veel keukenhulpjes. Dat kan variëren van een klopper, de staafmixer, handmixer, foodprocessor tot de keukenmachine aan toe. Veel apparaten zijn handig, snel en werken door enkel op een knop te drukken. De machine doet het werk en je houdt je handen vrij. Handig, maar er hangt meestal ook een prijskaartje aan.

Russel Hobbs handmixer. werkt prima

Bijna alles

De handmixer doet eigenlijk alles behalve malen. Ik ben opgegroeid met een keukenmachine. Daar maakte mijn moeder de puree in, cakes, soepen. Toen ik uit huis ging wilde ik dus ook zo’n bakbeest. De invloed van je moeder is vaak groter dan je denkt. Het voelde voor mij aan als:  “zoals het hoort”.

Ik was dan ook verbaast dat ik bij vriendinnen om mij heen zag dat zij alles deden met een handmixer. Een klein apparaat dat slagroom maakt, sauzen klopte, brood kneedt, maar ook biscuitdeeg mixt of botercrème. De mixer doet alles zolang jij het apparaat vast houdt.


De gemiddelde Nederlander maakt geen overuren bij de oven om te bakken en dan is de gewone handmixer echt een ideale en onmisbare basic in huis.

Mijn handmixer begon rare geluiden te maken. In de online webwinkel van Fonq.nl heb ik een nieuwe handmixer uitgezocht. Uit de vele handmixers koos ik voor dit exemplaar, niet te duur en van geborsteld roestvrijstaal.

De handmixer handig display, roestvrij straal

Deze handmixer heeft 350 watt en een LCD scherm waarop een timer zit. De snelheid is in 6 standen in te stellen. De opzetstukken zijn van roestvrij staal en kunnen zo in de vaatwasser in. Als thuisbakker breng je best veel tijd door met het schoonmaken van de spulletjes.


Op “zijn platte achterwerk” kun je de mixer neerzetten als je hem even niet gebruikt.


Het enige nadeel van deze handmixer vind ik het elegante handvat. Veel modern ontworpen handmixers hebben een dergelijk ontwerp. Mijn grote Hollandse handen vinden een wat steviger handvat prettiger in gebruik.


Maar goed, wat gingen we ook alweer doen? Oh ja, soesjes bakken.


De voorbereiding met de mixer

Hoe maak je soesjes

Benodigdheden voor 30 kleine soesjes of 10 grote soezen (moorkoppen):

  1. 50 gram water

  2. 50 gram melk

  3. 50 gram roomboter

  4. 50 gram bloem

  5. 2 eieren

  6. Snufje zout

Ook slagroom klopt de mixer probleemloos

Hoe maak je deze heerlijke slagroom soesjes

Het is handig als je vooraf alvast de oven voorverwarmd op 200 graden (hete lucht).


Doe de melk, het water, de boter en het zou in een pan en verwarm dit tot het kookt.

De pan gaat nu van het vuur af.


Roer de bloem door de vloeistof. Er vormt zich een bal. Verwarm het nog langzaam 1-2 minuten op een zacht vuur. Hierdoor zal de bloem gaar worden. Blijf tijdens het verwarmen goed roeren.


De pan mag opnieuw van het vuur af. Roer steeds een ei door het beslag in de pan. Pas als het ei volledig is opgenomen mag het volgende ei erbij. Blijf goed roeren. Het ziet er in het begin een beetje raar uit. Echt, het komt straks goed. Roeren maar.

Je kunt nu hoopjes maken met thee-lepeltjes of het beslag in een spuitzak doen.


Maakte ik vroeger vaak hoopjes, vandaag deed ik het beslag in een spuitzak en spoot hoopjes op een macaronmat. Dit gaat heel goed als je kleine soesjes wilt maken.


Tip: zie je de puntjes op het beslag? Ik dacht: dat zakt wel in tijdens het bakken maar dat gebeurde niet. Dus duw de eventuele puntjes van het beslag met je vinger een beetje plat voor mooie ronde soesjes.

Natuurlijk kun je de soesjes ook gewoon op een matje of bakpapier bakken.


De kleine soesjes zijn na 18-20 minuten klaar. Grote soezen hebben zo’n 30 minuten nodig.


Daar gaat hij dan

De nieuwe handmixer. Slagroom, oliebollen, brood, botercrème, je hoeft zelf niet veel meer te doen dan rustig de mixer door de kom te halen.


vers gebakken soezen

In soezendeeg zit veel vocht. Omdat dit vocht verdampt rijzen de soesjes tijdens het bakken omhoog. Het vocht zoekt namelijk een uitweg. Dat is mooi, want we willen natuurlijk graag dat de soesjes hol worden.


Bak de soesjes goed krokant, je wilt geen vocht meer in de soesjes want dan zakken ze in. Laat de soesjes met de oven op een keer (een pollepel tussen de deur) afkoelen. Zo kan het vocht weg.

Zodra je de soesjes uit de oven haalt moet je daarom de soesjes inprikken met bijvoorbeeld een mesje. Doe je dit niet, dan zorgt het vocht dat nog in de soesjes zit dat de soezen inzakken.


Omdat ik het soezendeeg bakte met een puntje bovenin het beslag kregen veel soesjes “een bijzondere” vorm. Maar ze waren lekker stevig en smaakten goed omdat…..

soesje vullen met slagroom

…. de soesjes goed gevuld werden met slagroom. Het beste kun je het slagroom aan de onderkant in de soesjes spuiten. Dan zie je geen soesjes op de schaal liggen met gaatjes waar de slagroom nog uit komt.


Nog lekkerder werden ze omdat ik de soesjes in doopte in dulce de leche.  Om de dulce de leche die ik in de koelkast bewaarde dunner te krijgen zette ik een glas in een pan met water en verwarmde au bain marie, de dulce de leche.

De soesjes werden in een bad gedaan van de dulce de leche.

in de mond of op de schaal. de soes verleidt

Goed gereedschap is het halve werk

Koken en tafelen gaat pas goed als je de juiste materialen aanschaft om ze te maken. Eenvoudig keukenattributen zoek je vanuit je luie stoel bij Fonq.nl. En uit ervaring weer ik dat de deurbel de volgende dag zal gaan.


-- MET DANK --
Dit blog is mede tot stand gekomen door sponsoring van de handmixer door Fonq.nl.

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Aug 14, 2022

Hallo,

ik kan mijn oven niet op een kier zetten want dan gaat hij uit. Dat is een veiligheid bij Miele maar ik vind het toch een groot nadeel. Wat kan ik dan best doen? alvast bedankt

Diane

Like
Unknown member
Aug 18, 2022
Replying to

Hoi Diane,

De oven mag uit als je de soesjes laat afkoelen met de oven op een kier. Dus dat komt vast ook goed bij jou!

Groetjes Carola

Like
bottom of page