Nee, om onze buikjes te vullen, kunnen het beste zelf aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met één van de twee boeken dit Yvette van Boven dit jaar uitbrengt. Twee boeken van Yvette! Wat een verrassing, want we hebben er toch even op moeten wachten. Yvette neemt je in Home Sweet Home mee naar haar roots in Ierland. Het tweede kookboek komt iets later deze maand uit en beloofd een kookboek vol feestelijke recepten te worden: Home Sweet Home Xmas.
Home Sweet Home, we kennen het allemaal? Waar dat ook voor jou mag zijn. Het is best moeilijk te omschrijven, voor mij is het wie je bent, je draagt het altijd met je mee, want daar ben je opgegroeid.
Heb je wel eens goed gekeken hoe Yvette in de camera kijkt? Eigenlijk best wel een beetje stout! En stout? Is dat geen Iers bier, het wereldberoemde Guinness?
Wist ik een paar jaar geleden nauwelijks wie Yvette van Boven was, tegenwoordig volg ik haar op de voet. Ik hou van haar nonchalance, haar doe maar gewoon, haar genieten van de kleine dingen in de natuur en haar recepten die in eerste instantie herkenbaar zijn, maar toch net een eigenwijze finishing touch hebben. Daarbij ik vind het erg leuk dat ze behalve recepten schrijven in kranten, magazines en boeken, ook voor de camera is gedoken in Koken met van Boven. Heb je wel eens goed gekeken hoe Yvette in de camera kijkt? Eigenlijk best wel stout! En stout? Is dat geen Iers bier, het wereldberoemde Guinness?
“A blessing does nog fill the belly. Irish proverb.
Niet één maar twee kookboeken in 2017!
Home Sweet Home is een kookboek geheel in de stijl die je kent van de Home made boeken van Yvette. Het past ook prachtig in de kast naast de andere exemplaren. Blader je het boek door, lees dan vooral ook de tekst bij de hapjes, de soepen, hoofd- en bijgerechten, de taartjes, koekjes en nagerechten. Als smaakmaker kom ik regelmatig Guinness tegen en Irish whiskey, ook in gebak. Ik heb inmiddels een fles aangeschaft, want ik wil aan de bak!
Een opvallend exemplaar tussen de schappen in de boekenwinkel
In de boekenwinkel vind je kookboeken uit de bekende keukens van Italië, Frankrijk, India, Mexico, Amerika, Indonesië en ga zo maar door. En dan ineens staat daar en heel nieuw intrigerend kookboek tussen: een Iers kookboek. Een kookboek waarin Yvette van Boven een tamelijk eenvoudige keuken omtovert tot nieuw Iers comfortfood. Tussen de recepten neemt ze je mee naar de wereld waar ze is opgegroeid; in teksten, foto’s en illustraties.
Rechts: overal in het kookboek vind je illustraties die heel kenmerkend zijn voor Yvette, de foto’s zijn gemaakt door haar man Oof Verschuren.
Bevooroordeeld door eigen ervaring
Carola: “Mijn kijk op dit kookboek is vast een beetje beïnvloed om dat ik ruim 20 jaar geleden in Ierland op vakantie geweest. Is het een beetje heimwee naar een bijzondere tijd, met een klein budget in een nog kleiner tentje. Ik herinner me niet veel van het eten, maar des te meer van de Ieren en de sfeer in de kroeg.
De kroeg leek wel de huiskamer van het dorp te zijn, waar jong en ook hele oude mensen samen kwamen. Er werd vrijwel altijd muziek gemaakt en gezongen. Ik moest wennen aan het Engels durven praten op vakantie.
We dronken Guinness waar de barman volgens mij wel zo’n 5 minuten over deed om een glas te vullen of we dronken een likeur met honing en whiskey: Irish mist.
Ik ben nooit meer terug geweest maar Guinness wordt nog met enige regelmaat gedronken, muziektips meegenomen uit Ierland worden niet langer op CD geluisterd, maar gewoon via spotify. Stukjes geluk draag je een heel leven mee. Tussen de vele stukjes geluk in mijn leven zit ook mijn vakantie in Ierland.”
Naast bakken wordt er vooral ook veel gekookt. Je treft veel klassiekers als Irish stew, Shepperd’s pie of Cottage pie, Boxty, sodabrood, scones en beans on toast. Verrassend is het om te lezen dat er veel zeewier gegeten wordt dat heel erg gezond is. En waarom ook niet, Ierland is omringd door de zee.
Ik vind verrassend veel recepten anno nu maar dan net een beetje anders; Brandnetel-risotto, kabeljauw met bieslook & worcestershire-boter, hartige aardappelcake, prachtige groene koolrolletjes met karwij en hazelnoten en lamsbout met salsa van zeewier. Het klinkt eigenlijk best chique, maar de recepten van Yvette zijn heel toegankelijk.
Boven: Bijzonder mooi: Prei-‘roulade’ met groene groente & ricotta.
Yvette: “Omdat dit gerecht zo knalgroen is kan het goed met Saint Patrick’s day (de Ierse Internationale feestdag op 17 maart) op tafel worden gezet. Mooi hè, en puur natuur. Zo groen!”
Links: Beans on toast met een likje boter, wordt vaak als ontbijt gegeten.
Yvette: “Een blik witte bonen in tomatensaus werd opgewarmd en erop geschept. Stiekem vind ik dat ook erg lekker, maar maakt u alles zelf, dan wordt zo’n doodgewoon recept ineens heel culinair. En potjandorie: wat gruwelijk lekker. “
Restjes opmaken? Dat kunnen de Ieren goed! Zo verdwijnen de restjes aardappelpuree in hartige pannenkoekjes, Boxty’s of zoals op de foto rechts boven:
Rechts boven: Coddle; een comfortfoodgerecht zonder een recept. Het is vooral bedoeld om restjes op te maken, maar ook in:
Rechts onder: Gur Cake; typisch Dublins gebak dat ook in de rest van het land bestaat onder andere namen. Het is gemaakt van twee lagen zanddeeg gevuld met een dikke smakelijk vulling met wat overgebleven was bij de bakkerij.
Links: Hot Milk cake is een variatie op de klassieke Victoria sponge cake met custard en fruit.
Midden: Verjaardagskoekjes van Johanna.
Telefoontje voor recept
Yvette: “Onlangs was ik op zoek naar een oud recept voor een gerecht dat mijn moeder vaak voor ons maakte. Ik belde haar of ze het nog had en vlijtig dook ze in haar oude mappen met recepten, die zij weer van haar moeder kreeg toen ze eind jaren zestig naar Ierland emigreerde. Dat hele archief is een document op zich, maar het recept dat we zochten vond ze even niet. Een uur later stuurde ze me wel een foto van een handgeschreven recept voor Ierse koekjes die haar vriendin Johanna elk jaar voor mijn verjaardag bakte. Toen ik het recept met dubieuze naam nig nogs doorlas, kwam de smaak meteen weer terug. En terwijl ik dit recept voor u uittyp houd ik er een tussen mijn tanden. Ze zijn net zo lekker en bros als in mijn herinnering.”
Rechts: Liz’ Irish whiskey cake, een recept van oud buurmeisje van Yvette met een klein cateringbedrijfje in taarten en koek. Dat beloofd wat!
Links: Rozijnenscones, wat zien ze er lekker uit!
Rechts boven: Deze Ierse appeltaart is een cake geen pie! De Ieren noemen het cake omdat het deeg nogal op sconesdeeg lijkt. Het is dus licht en kruimelig.
Rechts onder: Wicklow mountains.
Een Iers kookboek? Home Sweet Home van Yvette van Boven is veel meer
Home Sweet Home is veel meer dan een Iers kookboek, een verzameling prachtige Ierse recepten. Het is een fotoboek, een culinair- en soms persoonlijk dagboek, een boek over opgroeien en leven in Ierland. Lees vooral ook de verhalen bij de recepten, de herinneringen. Je smaakpapillen worden geprikkeld, maar de lust om Ierland te gaan verkennen waarschijnlijk ook!
Home Sweet Home van Yvette van Boven is verkrijgbaar in de boekenwinkel.
ISBN: 978 90 5956 754 2
Comments