Koken met van Boven is één van mijn lievelings-programma’s. Vermoedelijk omdat er de sfeer waarin gekookt en gebakken wordt niet op zo’n steriele manier is. Geen hooghartige gezichten, geen grote ego’s. Yvette geeft je het idee alsof je naast haar staat en ze is zo lekker zichzelf. Daarbij laat ze je zien waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en wordt geoogst. Yvette kiest vaak voor een natuurlijk manier van omgaan met voedsel. Eigenlijk zoals we altijd hebben geleefd tot een kleine eeuw geleden. Dichter bij de natuur. Dat geldt voor bakken maar ook voor de manier waar vlees en vis vandaan komt. Deze heerlijke aardbeienlikeur een recept van Yvette van Boven uit ‘Koken met van Boven”, maakte zij in het tv programma van de VPRO.
Eigenlijk valt dit recept wat mij betreft een beetje onder het hoofdstuk “knutselen met ingrediënten”, maar wel met een subliem resultaat.
Aardbeien zijn nu volop verkrijgbaar en zijn dus een goede keuze. Als straks als mijn bramenstruik beladen is met vruchten en de vlierbessen rijp zijn zie ik een goede optie om met deze twee smakelijke vruchten aan de slag te gaan. Nog even geduld Carola, geniet tot die tijd van de zomer!
Een tijd geleden heb ik een fles jonge jenever gekregen. Nu hou ik niet zo van jenever en ik wilde al een tijdje hier wat lekkers van maken. Hoewel Yvette wodka gebruikt, is de aardbeienlikeur met jenever ook heel geslaagd kan ik achteraf zeggen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Aardbeienlikeur een recept van Yvette van Boven
Benodigdheden:
250 gram aardbeien in stukken gesneden
700 ml wodka (of andere doorzichtige sterke drank)
3 takjes rozemarijn, maar tijm, dragon of venkel zijn ook een goede keuze
70 gram suiker
Voor de suikersiroop:
300 ml water
150-200 gram suiker
Een grote (weck)pot
Zo maak je aardbeienlikeur volgen Yvette van Boven
Doe de aardbeien met de rozemarijn in de grote pot. Een weckpot is handig want deze sluit goed af en hiermee kun je straks goed schudden. Voeg sterke drank naar keuze toe. Schud het goed door.
Het schudden doe ik meerdere malen per dag. Het is gewoon leuk om te doen. De kleur van de aardbeien verhuizen al snel van de vrucht naar je vuurwater.
Na 4 dagen is de basis voor je aardbeienlikeur klaar. Zeef je likeur eerst door een grove zeef. Zeef hem nogmaals door een fijne zeef. Dit kan in een zeef met een theedoek of kaasdoek, maar dan trekt er heel veel vocht in de doek en dat is verloren vocht. Je kunt de drank ook zeven door een koffiefilter.
De aardbeienlikeur kun je puur drinken, maar je kunt het ook verdunnen met suikerwater. Het wordt dan zoeter en minder sterk. Een verdunde versie is ongeveer 2 maanden houdbaar in de koelkast. De pure versie zal veel langer houdbaar zijn door de hoeveelheid alcohol.
Verwarm het water met de suiker. Laat het water 5 minuten inkoken tot een siroop. Voeg de afgekoelde siroop bij de aardbeiendrank. Maak je fles goed schoon en vul hem met de je zelfgemaakte aardbeienlikeur.
Note: Yvette heeft ook een methode voor personen die ongeduldig zijn en heel snel aardbeienlikeur willen maken. Dit is goed mogelijk door de weckpot goed afgesloten en omgeven met plastic folie in de vaatwasser te plaatsen.
Koken met de vaatwasser. Ja, dat kan.
Hoe dat werkt lees je in het volgende artikel van Yvette.
Tip: Je kunt je likeur ook gebruiken als smaakmaker in gebak, vullingen en om je cake en biscuit te tremperen.
Een drankje dat je zelf gemaakt hebt smaakt zoveel beter. Een deel zal komen omdat je er met liefde aan hebt gewerkt, maar de verse aardbeien zullen hier zeker ook deel van zijn.
Commenti