top of page

Home Sweet Home Xmas


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven
Ook al zin in sneeuwballen gooien
Toen ik onlangs 2 covers van boeken van Yvette van Boven zag, dacht ik even dat het om één boek ging met 2 soorten covers. Maar nee, ik had het fout, Yvette van Boven heeft dit najaar maar liefst 2 boeken op de markt gebracht. Tijdens het samenstellen van Home Sweet Home, een culinaire ode aan het comfortfood van Ierland, ontdekte Yvette dat ze heel veel recepten geschreven had voor de feestdagen. En zo ontstond Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven.

Yvette: “Ieren en ik zijn flinke kerst- en feestvierders. Het kersthoofdstuk groeide zomaar uit tot een heel boek op zichzelf.”

Ik hou van kook- en bakboeken die wat persoonlijk zijn. Met stukken tekst waardoor het net lijkt of de auteur tegen lekker kletsend bij je aan tafel zit. Babbelend over hoe een recept is ontstaan, een persoonlijke anekdote of zomaar een leuk stukje.  Dat vind ik  zo heerlijk van de boeken van Yvette, en ook van Home Sweet Home Xmas.


De herfstzon scheen toen ik de foto’s voor dit review ging maken. Maar na het doorbladeren van de Kerst-uitgave van Home Sweet Home, had ik zin gekregen in de Kerst en dus haalde ik kerstlampjes te voorschijn en ging aan de slag.


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Het prachtige kookboek past heel goed naast de broertjes en zusjes in de boekenkast. Een prachtig dikke kaft, 2 mooie linten om je recepten snel te vinden. Yvette is lekker winters flink met verf en penselen aan het werk geweest in de stijl die je van haar kent; kleurrijk en grappig.


Wat kun je verwachten in het Xmas kookboek? Yvette houdt van bakken dus de thuisbakker komt goed aan zijn of haar trekken met diverse soorten broden, gebak en nagerechten. Je vindt mooie hoofdgerechten voor echte vlees- en visliefhebbers, maar ook vegetariërs zullen vele inspiratie vinden. Soepen, kleine bijzondere gerechtjes; krieltjes in een krokante kaassoesjes, makreeltaartje, wortelgratin met geitenkaas, maar ook: zo maak je pepermuntjes. Lekker voor na de maaltijd. Bij het hoofdstuk dranken leer je onder andere zelf advocaat (eggnog) maken.


Zien is geloven, lees nog even mee.

Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Laat ik meteen maar met spraakmakende verleiding starten. Ook al heb je heerlijk gegeten van het diner, heb je alle smaken geprobeerd. Voor deze trifle met zoute karamel, cheesecakeroom & chewy brownies maak je toch een plekje?


En lukt het niet; dan speel je toch met zijn allen een spelletje tot er weer een plekje is vrij gekomen!


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Eigenlijk mag ik het niet zeggen, want Kerst is veel meer dan gezelligheid, familie en vrienden bij je aan tafel, maar droomt iedereen met Kerst hier niet van? (naast vrede op aarde natuurlijk)….

Links: Kerstporchetta.

Yvette over de Kerstporchetta: “Zo’n flinke rollade als deze is goed voor acht tot tien personen, en wat u over heeft (als dat lukt) is de dag erna nog lekkerder.”


Rechts: Een prachtig vegetarisch hoofdgerecht op de kersttafel: Kerstpastei van kerriebloemkool, amandel & abrikozen.


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Links: Ik vind het heerlijk om mooie broden te bakken. Bijvoorbeeld dit luxe brood met de feestelijke smaken van lichte zoete pompoen, feta en salie.


Rechts: Champagnebowl met cranberry, granaatappel en mandarijn; genoeg voor maar liefst 20 glazen. Hmmm, ik schuif aan!


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Links: Alle lichten mogen om optimaal te genieten van deze Mini Christmas-puddings met brandy-crème fraîche.Rechts onder: Kersbroodkrans. De techniek heb ik zelf eerder gebruikt. Het is eigenlijk heel eenvoudig en als krans wonderschoon.


Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Bij het zien van deze foto links heb ik onlangs verse kastanjes gekocht. Helaas liet het weer het niet toe ze op de bbq te roosteren en dus roosterde ik de ze in de oven. Wat zijn ze heerlijk!. Nog leuker lijkt het me om kastanjes te roosteren bij een winterse bbq met een glas glühwein in de hand.


Rechts boven: Hartverwarmend en chique aan de Kersttafel: Wilde paddenstoelensoep met hazelnoot.


Kerst-stress? Maak je niet druk en plan je diner op tijd. Yvette helpt je met op een luchtige manier met tips en tricks.

Yvette: “Dus of u nou een romantisch eerste kerstje viert met de liefde van uw leven of uw hele schoonfamilie op visite krijgt met alle nichten en neven er gratis bij: we maken samen een goed plan zodat u altijd goed beslagen ten ijs komt.”

Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven

Een Kookboek is voor mij geen boek die je bladzijde voor bladzijde leest en recepten tot in de puntjes bereid. Ik blader en lees het kris kras door elkaar. Een kookboek inspireert mij, daagt me uit het te gebruiken, nieuwe technieken te leren, het naar eigen inzicht aan te passen bij het bereiden. Een goed kookboek haal je steeds weer uit de kast. Dit is zo’n exemplaar.


Home Sweet Home Xmas alleen een Kerstboek? Zeker niet!


Yvette: “Enne.. als u geen Kerst viert maar gewoon zin heeft in een leuk winters etentje, dan is dit boek ook het geschikt trouwens.”

Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven is verkrijgbaar in de boekenwinkel.

ISBN: 978 9059 567 931


-- DANK --
Graag wil ik Fontaine Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid om een review te schrijven van Home Sweet Home Xmas, van Yvette van Boven. De fotografie is van Oof Verschuren.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page