top of page

Honeycomb maken


Honeycomb maken
Honeycomb, sweet as honey wint aan populariteit en niet zonder reden. Deze bijzonder lekkere zoete brokken koek of snoep (wat is het eigenlijk) kun je supersnel zelf maken. Als ik dat had geweten, dan had ik deze heerlijke brokken veel eerder van mijn to do list af kunnen schrijven.Echt, honeycomb maken is met dit recept heel gemakkelijk, het duurt slechts een paar minuten. Het proces is ook erg leuk om te zien. Natuurlijk is honeycom lekker om van te snoepen maar je kunt het ook als decoratie gebruiken Maak het wat fijner, dikker of dunner naar wens; ook geeft het in fijne stukjes een lekkere crunch aan gebak of ijs.

Chemie in de keuken

Na het toevoegen van baking soda gaat de hete vloeibare suiker in een paar seconden enorm uitzetten met een enorme hoeveelheid bubbels. Lekker hoor! Het is juist de lucht in de brokken waardoor het zo lekker is om je tanden in te zetten.

De naam honeycomb is afkomstig uit Zuid Afrika, maar het kent velen namen. Andere bekende namen zijn o.a. het Nieuw Zeelandse Hokey Pokey , Puff candy in Schotland, in het Engelse cindertoffee of in Canada Sponge toffee.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Wat gebruik je als je geen fan van honing bent

Het wordt vaak gemaakt met honing maar mocht je niet zo’n honingfan zijn, je kunt de honing ook vervangen door Golden Syrup. Dit is onder andere verkrijgbaar is  bij sommige toko’s, grote supermarkten, volgens mij ook bij sommige Jumbo’s.

suiker en honing verwarmen tot amberkleurig

Oke, we gaan aan de slag. Zet alles klaar want als het straks zover is om baking soda toe te voegen, heb je slecht enkele seconden om de honeycomb te lossen.
suiker en honing verwarmen tot amberkleurig

Honeycomb maken

Benodigdheden:

 1. 200 gram suiker

 2. 50 gram honing (golden syrup werkt ook)

 3. 25 ml water

 4. 10 gram baking soda

 5. snufje zout

Ook nodig:

 1. Handig een thermometer, maar zonder lukt het ook

 2. bakpapier

 3. eventueel een vorm, ik gebruikte een vorm van 20 x 20 cm

oneycomb maken, baking soda toevoegen bij de suiker

Honeycomb maken

 1. Verwarm de suiker, de honing en het water in een pan. Roer kort door, maar zodra het water is opgenomen en de suiker begint te smelten moet je niet langer roeren, hooguit de pan met draaiende bewegingen bewerken. Bij mij was dat niet nodig, het vuur verwarmde zachtjes de suiker.

 2. De suiker gaat smelten en begint voorzichtig te karameliseren. Heb je een thermometer, dan kun je de suiker verwarmen tot 148 graden. Heb je deze niet, dan moet je de suikerstroop op het oog beoordelen.

 3. Zodra de karamel-achtige substantie amber-kleurig wordt is de suiker klaar voor het magische moment.

 4. Voeg de baking soda toe en roer het geheel voorzichtig door. De suikerstroop zal enorm toenemen in hoeveelheid, vermoedelijk wel 4-5 x het volume in enkele seconden. Dat is prima, want dat is de lucht die je in de zoete brokken wilt hebben. Hou hier rekening mee met het kiezen van de pan.

 5. Giet de suikerstroop over op een stuk bakpapier. Ik deed mijn stroop in een bakblik van 20 x 20 cm maar je kunt het ook gewoon op het bakpapier gieten.

 6. OPGELET: De honeycomb is erg heet! Tijd voor een cool down.

De honeycomb is heel heet als het net gemaakt is, kijk uit hiervoor! Breek de honeycomb na afkoelen in stukken.

Honeycomb maken

Bewaar de honeycomb in een afgesloten blik.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page