top of page

Hopjespudding recept


Hopjespudding recept uit een persoonsvorm
Hopjesvla en hopjespudding, hou jij er ook zo van? Geen wonder ook; de recepten zijn gebaseerd op karamel en dat maakt het toetje onweerstaanbaar! Sommige puddingen zijn stevig door het gebruik van gelatine. In dit hopjespudding recept wordt er geen gelatine of agar agar gebruikt om de pudding stevig te maken, maar maïzena. Ideaal dus voor als je liever geen gelatine gebruikt. De pudding met karamel krijgt een kleine lift in de smaak door een beetje koffiepoeder. Het is een echte alledaagse pudding met melk. Wil je de pudding extra feestelijk en romig maken? Vervang dan een deel van de melk door slagroom en gebruik wat over is om de pudding te versieren.

Kleine- of grote hopjespudding maken

Dit hopjespudding recept is genoeg voor 3 kleine puddinkjes, je kunt het recept eventueel aanpassen als je meer of minde pudding wilt maken. In onderstaande puddingvormen kun je puddingen van 150 ml maken. Je kunt ook een grote pudding maken in een puddingvorm of eventueel glazen gladde glazen schaal, want dat werkt ook. Zelf heb ik het nooit geprobeerd, maar misschien kun je een oude puddingvorm van Mona hergebruiken? Die vorm bevat 450 ml, exact de hoeveelheid van dit recept. Je moet alleen het gaatje dicht maken.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Kleine pudding vormpjes voor eenpersoons puddinkjes

Hopjespudding recept

Benodigdheden:

 1. 50 gram suiker

 2. 1 eetlepel water

 3. 500 ml melk

 4. 1 zakje goede oploskoffie

 5. 30 gram maïzena

Optie:

 1. Slagroom of Chantillycrème

 2. Stukje chocolade, karamel of fudge

 3. Geraspte chocolade, sprinkles of andere eetbare versiering

Hopjespudding met mooie toef

Zelf oud Hollandse hopjespudding maken met dit recept

 1. Zet alles klaar. Je gaat met karamel werken en dan moet je soms snel handelen. Daarbij moet je rekening houden dat gesmolten suiker erg heet is, ga dus voorzichtig te werk.

 2. Kook in een pan 450 ml melk met de koffie, de 50 ml melk gebruik je verder in het recept. Roer het door en zet het vuur uit.

 3. Verwarm op een laag vuur de suiker met 1 eetlepel water in een andere kleine pan met liefst een dikke bodem. Roer niet in de pan maar maak eventueel ronde bewegingen met de pan zodat het goed door elkaar gemengd wordt.

 4. Zodra het suikermengsel een mooie karamelkleur heeft mag de warme melk in kleine delen bij de karamel.

 5. Meng de maïzena bij de 50 ml koude melk die nog over is. Roer het door en voeg een paar maal een klein beetje warme melk toe om familie te maken.

 6. Voeg het maïzenapapje bij de rest en roer het goed door, de pap gaat steviger worden. Laat de warme hopjespap kort in koken; ongeveer 30 seconden is voldoende.

 7. Laat de pap iets afkoelen, zo'n 3-5 minuten. Kokendhete pap direct in plastic is meestal geen goed idee.

 8. Spoel de puddingvormen om met koud water en vul ze met de pap.

 9. Laat de pudding minimaal een paar uur goed koelen en stevig worden in de koelkast.

 10. Los de puddingen en versier ze naar eigen keuze met slagroom, chantilly-crème, warme kersensaus of wat je lekker vindt.

Tip: Laat de pudding niet los? Dompel de puddingvorm 1-2 seconden in warm water en voila, nu lukt het wel!
Versier je pudding met slagroom of chantillycreme

Familie maken

Als twee ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben kunnen ze in de schift raken of gaan klonteren.

Dit kun je bij deze pudding verhelpen door een klein deel van de koude melk en de maïzena koud door te roeren en deze vloeistof langzaam aan de warmte te laten wennen door er een paar maal een beetje warme melk doorheen te doen. Tot slot mag het papje bij de melk en zal de maïzena het geheel binden en steviger maken.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page