top of page

Paaskoekjes met ei bovenop van royal icing


Paaskoekjes met ei bovenop van royal icing
Als ik eerlijk ben, plan ik mijn recepten eigenlijk nooit. Normaal maakt dat niet zo uit en bekijk ik dit vlak van tevoren. Waar heb ik zin in? Voor de feestdagen is het vaak wel handig als je dingen iets eerder pland. Zo krijg ik gisteren ineens een idee en ben meteen aan de slag gegaan. Volgende week is het Pasen, dus uitstel was niet meer mogelijk. Ik wilde graag paaskoekjes met ei bovenop van royal icing maken, want die leken mij zo grappig.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Uitgelopen koekjes weer vorm geven

De koekjes werden, ondanks goed gekoeld, in de oven een stuk groter en dat is helaas niet zo mooi. Meteen na het bakken heb ik ze daarom opnieuw met de koekjes-uitsteker uitgestoken om mooie eieren te krijgen. De lichtbruine randjes bleven als koekkruimels achter…. maar daar waren wel vrijwilligers voor te vinden want deze boterkoekjes zijn enorm lekker!


Ik heb wel een recept waarbij de koekjes vormvast blijven, maar deze koekjes zijn minder lekker als het recept bij van de Paaskoekjes.


Geen zin of tijd om koekjes te bakken? Je kunt de eitjes ook op kant en klare koekjes spuiten.
Paaskoekjes met ei bovenop

Paaskoekjes met ei bovenop

Benodigdheden voor ongeveer 24 stuks:

Voor de koekjes:

 1. 220 gram boter

 2. 140 gram witte basterdsuiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 1 eidooier

 5. 275 gram bloem

 6. Snufje zout

Voor het ei:

 1. 250 gram mix voor royal icing

 2. Gele kleurstof (geel met beetje oranje) of natuurlijke kleurstof met advocaat of mini-beetje kurkuma (kurkuma geeft naast kleur ook smaak af!)

 3. In plaats van royal icing kun je ook glazuur maken met 250 gram poedersuiker, beetje water en wat kleurstof, maar glazuur zal iets minder wit opdrogen. Op zich is dat eigenlijk niet erg want een (ongebakken) ei is ook niet wit maar doorzichtig…..

Ook nodig:

 1. Koekjes uitsteker in vorm van ei of naar eigen keuze

 2. 2 spuitzakken of 2 doorzichtige snoepzakken

 3. Klein spuitmondje nummer 2-3 of knip een heel klein puntje van de snoepzak af.

Paaskoekjes met ei bovenop van royal icing

Paaskoekjes met ei bovenop van royal icing

Kneed alle ingredienten voor de koekjes goed door elkaar tot een mooi deeg. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. Steek de koekjes uit en laat ze opnieuw minimaal 15 minuten goed koelen in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven) en bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten gaar. Wil je “nette” koekjes? Steek de koekjes nogmaals uit zodra ze uit de oven komen. Als de koekjes afkoelen is dit niet meer mogelijk. Laat de koekjes goed afkoelen.


Maak de mix voor royal icing vrij stevig, maar niet zo stevig dat de mix blijft staan, het moet nog een heel klein beetje vlakker worden als je het gespoten hebt.  Ik gebruikte 250 gram van de mix en dit was precies goed. Je kunt ook glazuur maken met poedersuiker, maar poedersuiker is minder wit van kleur maar wel makkelijk verkrijgbaar. Vul een van de spuitzakken met ongeveer 25-30% deel van de mix. Kleur de mix die overblijft met wat gele kleurstof. Je hebt maar heel weinig nodig. Ik gebruikte 1 druppel geel en misschien maar 1/3e druppel oranje.

Je kunt er ook voor kiezen een deel van de mix niet met water te verdunnen maar met advokaat. Handig want dit geeft je royal icing meteen kleur. Let dan wel goed op de houdbaarheid van de koekjes!
Paaskoekjes met ei bovenop van royal icing

Zo spuit met royal icing je een “vers ei”.

Spuit eerst de witte laag in de vorm van een ei. Vul dit witte deel en maak het mooi glad met het spuitmondje en door het koekje kort heen een weer te bewegen. Spuit meteen het gele deel, want de laag wordt snel hard. Ik spoot het geel door het spuitmondje tegen het koekje aan te houden en een rondje te spuiten. Zo ontstond er een “vers” ei waarvan het eigeel op het wit komt te liggen. Eventueel kun je als je nog wat eigeel over hebt later een laagje geel over de dooier spuiten.


Laat de eieren goed drogen. Omdat de consistentie van de suikermix stevig was, ging dit vrij snel.

Paaskoekjes met ei bovenop

Koekjes bewaren

In een afgesloten trommel blijven je koekjes goed gedroogd wel een paar weken goed. Of vries ze eventueel in als je de koekjes eerder wilt bakken.


Fijne paasdagen!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page