Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade


Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade
Ken je dat? De koelkast staat zo vol met potjes, dat ze sommige potjes bijna spontaan naar buiten vallen. Enkele jampotten bevatten slechts een paar eetlepels en staan alleen maar in de weg. En als ik dan aan de mannen thuis vraag dat ene potje op te maken want frambozenjam of kersenjam is in de yoghurt toch net zo lekker als aardbeienjam?

Verschillende soorten jam over? Bak er koekjes mee!


Nee hoor, dat vonden zij niet. En zo besloot ik koekjes te gaan bakken en de koekjes te vullen met diverse restjes jam. Ik bakte deze jamkoekjes met deels amandelmeel en witte chocolade.


Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade

Mag ik je voorstellen aan mijn restjes jam en lemoncurd. De rode jams vind ik persoonlijk het mooist om te gebruiken in gebak, maar ook de potten gele en oranje jam moeten nu eindelijk ook eens op.



Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade


Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade

Benodigdheden voor 15-20 stuks:

  1. 75 gram amandelmeel

  2. 160 gram bloem

  3. 120 gram fijne suiker

  4. 200 gram boter

  5. snufje zout

Voor in de koekjes:

  1. restjes jam, ongeveer 15-20 theelepels

Voor op de koekjes:

  1. 100 gram witte chocolade


Zo maak je deze jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade:

Kneed de ingrediënten voor de koekjes goed door elkaar. Vorm een bal van het deeg en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vorm kleine balletjes en leg ze op de bakplaat. De koekjes zakken door de boter tijdens het bakken erg uit, dus geef ze de ruimte. Duw met je vinger of de achterkant van een pollepel kleine kuiltjes in het midden van de koekjes. Vul de kuiltjes met jam en bak de koekjes in 15-18 minuten gaar tot de randen van de koekjes beginnen te verkleuren.



Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade

De koekjes zetten door de boter behoorlijk uit. Op zich is dat niet erg, maar de jam verhuisde niet goed mee tijdens het bakken. Ik vond de koekjes er zo niet mooi uit zien. Verhullen van een iets minder mooi resultaat bij het koken en bakken is ook een kunst. Witte chocolade met fruit is een verrukkelijke combinatie en de chocolade verstopt tevens het feit dat de jam niet goed verspreid tijdens het bakken.



Au bain marie verwarmen

Hak de witte chocolade in stukjes en verwarm de chocolade au bain marie in een pan totdat de chocolade gesmolten is. Trek met een kleine lepel strepen over de koekjes en laat vervolgens de chocolade op de koekjes hard worden. Dit gaat het snelst in de koelkast.

Bewaar je koekjes goed afgesloten in een trommel.



Jamkoekjes met amandelmeel en witte chocolade

#koekjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts