Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy
top of page

Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy


Syllabub met amandellikeur en amandelcrunchy
Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy
Syllabub is een typisch Engels dessert dat je in slechts enkele minuten maakt. Van oorsprong maak je het met sherry, maar het vraagt natuurlijk om andere versies! Eigenlijk kun je eindeloos variëren met smaakvolle drankjes door de syllabub. 

Pimp je dessert eens om met een smaakvolle fruitige coulis, jam, chocolade, koek of een crunchy. Dit kan zowel bovenop het dessert of op de bodem.  Deze Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy is nog maar net gemaakt of ik heb al weer zin om een volgende versie uit te proberen.

Van typisch British naar tasty Italian.

Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de syllabub:

  1. 200 ml slagroom het liefst 35% vet, deze slagroom is steviger

  2. 40 gram witte basterdsuiker

  3. sap van een halve citroen

  4. rasp van een halve citroen

  5. 1-3 eetlepels Amaretto (of andere amandellikeur)

  6. bovenop geraspte en geroosterde amandelmeel of verse nootmuskaat

Voor de amandelcrunch:

  1. 20 gram havermout (kies een mooie havermout met grote geplette vlokken)

  2. 20-30 gram amandelen (met of zonder vliesje) fijn gehakt of gesneden

  3. 1 eetlepel honing (of poedersuiker als je dat lekkerder vindt)

  4. 15 gram roomboter

  5. snufje zout

Ook nodig:

  1. 4 mooie glazen

  2. spuitzak met mooi spuitmondje

Syllabub met amandellikeur en amandel crunchy

  1. Hak de amandelen iets fijner en meng het samen met de havermout, de honing, roomboter en het snufje zout met je vingers een beetje door elkaar.

  2. Bak het een kleine 10 minuten in een oven van 175 graden, maar vergeet niet halverweg het geheel met een lepel om te roeren.

  3. Laat de crunchy goed afkoelen en bewaar het tot gebruik goed afgesloten.

  4. Klopt de slagroom stijf met de suiker. Voeg het citroensap, de rasp en de amaretto toe en mix het kort door elkaar.

  5. Zet de mix een half uur koel en klop het dan kort nogmaals door. Het recept vraagt eigenlijk om 3 eetlepels amaretto, maar niet iedereen van ons gezin houdt van alcohol in het dessert dus ik heb zelf één eetlepel gebruikt, dus tussendoor proeven mag!

  6. Bedek de glazen met de crunchy bodem en vul een spuitzak met een mooi spuitmondje. Spuit de syllabub in de glazen.

Tip: maak je crunchy een dag eerder, hierdoor heb je wat meer tijd om het diner zelf voor te bereiden.

Het hoeft niet maar het dessert toont net iets mooier met een klein kleurtje bovenop. Dit kan wat verse nootmuskaat zijn, of een snufje amandelmeel, maar ook een klein beetje leftover van je amandelcrunchy die je maakte voor de bodem.


Wat vind jij lekker?



Gerelateerde posts

bottom of page