De whoopie pie is al zo’n honderd jaar oud. Het is niet helemaal duidelijk of de whoopie pie uit New England komt of toch van origine uit Pennsylvania, waar de Amishvrouwen de whoopies bakten van restjes en in de broodtrommels van hun mannen stopten. Als deze mannen hun trommel bij de lunch openden en deze baksels vonden, riepen ze uit blijheid: WHOOPIE! Ga aan de bak en roep zelf: Joepie een heerlijke whoopie!
Je kunt de whoopie pie’s beschouwen als een koekje, maar ook als taartje of cakeje. Van oorsprong zijn de 2 sponge-achtige rondingen van chocolade maar je ziet ze in Amerika ook steeds vaker gemaakt met pompoen of gember. Hiertussen komt een luchtige vulling, veelal vanillecrème. Deze vullingen kun je vergelijken met de toppingen op de cupcake. Dit kan variëren naar smaak.
Het is bijna koninginnedag, de whoopie wordt gevuld met mascarpone/slagroomvulling met zelfgemaakte sinaasappelsiroop en geraspte sinaasappelschil. Rondom koninginnedag of soms met internationale voetbalwedstrijden, zie je vaak de smaak van sinaasappels terug komen. Zelf vind ik de topping heerlijk maar hou ik niet zo van de klassieke combinatie:chocolade/sinaasappel. Het restje van de frosting wacht om als topping te dienen voor een vanillecupcake. Spreekt de smaak je ook niet aan? Maak de whoopie met een chocolade- of vanillecrème. Deze smaken vallen over het algemeen goed in de smaak.
Joepie een heerlijke whoopie!
24 stuks of 15 grote whoopies
Benodigdheden:
225 gram bloem
80-90 gram cacaopoeder
1,5 theelepel baksoda
0,5 theelepel zout
4 theelepels echte boter
4 theelepels plantaardige shortering (crisco, heb je het niet in huis, voeg dan wat meer boter of evt. olie toe)
200 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel vanille of 2 zakjes vanillesuiker
225 ml melk
Benodigdheden voor de sinaasappelsiroop:
80 ml. sinaasappelsap
80 gr suiker
Benodigdheden voor de vulling:
200 gr mascarpone
100 gr slagroom
20 gr suiker
1-2 zakjes klopvast
1 sinaasappel
De dag voor het bakken van de whoopies heb ik alvast de sinaasappelsiroop gemaakt van 80 ml. sinaasappelsap en 80 gram suiker. Dit kook je ongeveer 20 minuten tot het een stroopachtige vloeistof wordt. Wordt het te dik? Dan moet je het opnieuw opwarmen met een beetje extra sap.
Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Om de 2 cakejes (buitenkanten) van de whoopies te maken gebruik je 2 kommen.
In de eerste komen gaat de bruine suiker, boter, criso. Dit mix je ongeveer 3 minuten. Het ei kan erbij. Hierna mix je het nog 2 minuten.
In de andere kom gaat het bloem, de cacao, de baksoda en het zout. Even kort door elkaar roeren met een vork, spatel of klopper.
Roer nu de helft van de bloem/cacaomix met de helft van het melk door de boter/suiker. Voeg de rest van de bloem/cacaomix en de melk toe.
Mix het nog even kort op de mediumstand tot het eruit ziet als een soort smeuïge maar stevige chocoladepasta.
Je kunt de whoopies zo groot of klein maken als je wilt. Bovenstaande whoopies zijn gemaakt met 1 theelepel deeg. Maar ze worden soms ook gemaakt van 1,5 of 2 theelepels deeg. Ik heb verschillende manieren geprobeerd. Zonder vorm verliest de whoopie mooie ronding. Links vooraan zit het beslag in een kleine cupcakevorm. Rechts zie je een whoopiepan. Grappig, deze vorm had ik al jaren in huis om minipizza’s in te maken maar hij lag maar te wachten op gebruik.
Ik vond de whoopiepan het fijnst werken. De cakejes werden mooier rond van vorm. Er had wel iets meer deeg dan 1 theelepel in gemogen. Je cupcakepan zal waarschijnlijk ook prima werken.
De whoopies zijn na ongeveer 9-11 minuten klaar. Lekker licht en luchtig voelen ze aan. Haal ze van de bakplaat en draai ze om en laat ze afkoelen.
Eenvoudige en snelle oplossing. Vul de whoopies aan elkaar met nuttella en klaar.
Voor de vulling. Klop de slagroom met de suiker en de klopvast. Klop in een andere kom de mascarpone, siroop, geraspte sinaasappelschil kort door elkaar en mix dit door de slagroom. Eventueel kun je meer mascarpone toevoegen als je over hebt. Je kunt beter niet meer slagroom toevoegen, anders wordt de vulling te vloeibaar.
Het nadeel van deze vulling is dat je de vulling moet bewaren in de koelkast. Maar niet iedereen houdt van een botercremevulling en dan kan dit een overigens heerlijke oplossing zijn. Je kunt natuurlijk in plaats van de siroop ook jam toevoegen of verse vruchtjes door de mascarpone roeren. Maar je kunt er ook andere siropen toevoegen zoals ik eerder maakte in de tiramisucupcakes (koffie/kahlua).
Zoek helften bij elkaar die op elkaar lijken en doe hier een toef op . Duw de helften tegen elkaar.
Whoopies! Misschien zo weinig opgedoft op zijn lekkerst.
Voor koninginnedag krijgen deze whoopies behalve een oranje smaakje ook een oranje kleurtje. Ze werden kort ingedoopt in vloeibare chocolade.
Witte candymelts werden gesmolten. Onlangs kreeg ik een tip er een beetje crisco bij te doen om de chocolade wat dunner te krijgen. Inderdaad, het hielp, maar…
Hierna roerde ik enkele druppels oranje kleurstof door de witte chocolade. Oeps de witte chocolade werd meteen heel dik. Dit is geen goed idee. Er moest nog iets meer crisco bij om het weer wat vloeibaarder te krijgen, maar dat komt de smaak niet ten goede. Het blijkt dat je om chocolade te kleuren kleur in poedervorm of een speciale kleurstof voor in olie moet hebben!
Beter is het dus om voor gekleurde candymelts te gebruiken of anders gewoon de basic kleuren van chocolade te gebruiken: puur, melk of wit.
Commentaires