Hoewel je bij speculaas al snel een Sinterklaas recept denkt, vind ik de smaak te lekker om alleen maar rond december te eten. Speculaaskruiden (maar ook koekkruiden) geven heel veel smaak aan cake. Wees wat mij betreft niet ook niet te zuinig met kruiden.Tijdens het bakken verspreide de geur zich door het hele huis, heerlijk! Steeds vaker bak ik een wolkencake in plaats van een cake met boter. Een pakje slagroom heb ik altijd in de voorraadkast, slagroom is een stuk minder vet dan een cake met boter en het is een stuk goedkoper. Ideaal dus.
Deze speculaas wolkencake met slagroom in plaats van boter is heel geschikt om met opgeklopte slagroom te bakken. Voor je het weet staat het in de oven; het is een heel makkelijk cake recept.
Wat is een wolkencake
Een wolkencake is een cake waarbij je de boter vervangt door opgeklopte slagroom. Net als dat er allerlei cakemixen, vind je ook diverse mixen voor wolkencake in de supermarkt. Je kunt heel goed een wolkencake bakken zonder cakemix. Probeer het eens met dit recept.
Ingrediënten die niet zakken in het cakebeslag
Het beslag is door de slagroom iets minder stevig dan een cake met boter. Hierdoor is het iets moeilijker om ingrediënten met gewicht mee te bakken, zonder dat ze zakken. Bij deze speculaascake gaat dat echter prima. De kruiden gaven geen probleem in het beslag en de geschaafde amandelen bleven netjes bovenop liggen.
Gezonde speculaas cake
Nou gezond zal ik het niet noemen. Gezonder misschien wel; een wolkencake bevat veel minder vet per 200 gram (30%) dan een cake met boter (100%).
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Speculaas wolkencake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden:
200 ml koude slagroom
4 eieren
200 gram bloem
7 gram bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
175 gram fijne suiker (donkerbruine basterdsuiker lijkt me ook erg lekker)
20 gram speculaaskruiden (of koekkruiden)
Mespuntje zout
Een paar eetlepels geschaafde amandelen
Cakevorm van 20 cm
Recept speculaas wolkencake met slagroom in plaats van boter
Bekleed de cakevorm met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom met vanillesuiker en zet het apart.
Klop vervolgens de eieren romig en voeg beetje bij beetje de suiker hierbij.
Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en zout bij de geklopte eieren. Mix de ingrediënten kort door elkaar tot het gemengd is, maar niet langer.
Spatel de slagroom voorzichtig bij het beslag zodat het geen lucht verliest.
Schep het beslag in de vorm en strooi de geschaafde amandelen over de bovenkant van het beslag.
Bak de cake in de oven in ongeveer 50 minuten gaar.
Wolkencake bewaren
Omdat de speculaas wolkencake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.
Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.
Een oeps momentje
Het beslag voor de cake zat in de bakvorm en wilde ik net in de oven doen toen ik met realiseerde dat ik geen zout had toegevoegd aan het beslag. Oh nee, zo wil niemand de cake eten. Ik strooide wat zout over het beslag en roerde het voorzichtig door. Op nieuw strooide ik geschaafde amandelen over de top. Dat is de reden dat er wat geschaafde amandelen in de cake zitten. Je proeft het niet erg, maar dat extra knappertje is wel lekker in de cake.
En zo bak je dus een heerlijk luchtige speculaas cake met slagroom in plaats van boter.
Comments