top of page

Monkey bread of apenbrood


Monkey bread of apenbrood
Hoe dit recept aan zijn naam komt zou ik echt niet weten: Monkey bread of apenbrood?  Zover ik weet eten apen toch geen brood en al helemaal geen zoete kaneelbroodjes die je als een pull apart brood kunt opeten. Monkeybread zijn bolletjes zacht luxe brood door boter gerold en vervolgens door een mengsel met kaneel en suiker. Hierdoor plakken ze niet aan elkaar en kun je bolletjes uit de vorm trekken.

Er gaan behoorlijk veel bolletjes in zo’n vorm maar je kunt de broodjes natuurlijk groter of kleiner maken als je dat wilt.  Zelf vind ik al die kleine bolletjes monkey bread of apenbrood er heel leuk en lekker uitzien.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tip: je kunt het kaneel-suikermengsel natuurlijk ook veranderen van smaak. Misschien met koek- of speculaaskruiden, met kardemom of misschien zelfs een koffie-suikermengsel, een snufje cacao of zelfs chilipeper? Je zou zelfs hartig kunnen gaan denken met kruidenboter, wat verse kruiden en Parmezaanse kaas?
Balletjes deeg in boter en kaneelsuiker rollen

Recept monkey bread  of apenbrood

Benodigdheden:

Voor het deeg:

 1. 400 gram bloem

 2. 200 ml lauwe melk

 3. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

 4. 35 gram witte basterdsuiker

 5. 8 gram zout

 6. 50 gram boter

 7. 1 theelepel vanille extract (of 1 zakje vanille suiker)

 8. Zo mogelijk een volle eetlepel crème fraîche

Om de broodjes in te rollen:

 1. 50-60 gram gesmolten boter

 2. 140 gram rietsuiker (of licht bruine basterdsuiker)

 3. 8 gram kaneel

Monkey bread of apenbrood

Zo maak je monkey bread of apenbrood

 1. Maak van de benodigdheden voor het deeg een lekker soepel deeg. Voeg eventueel wat vocht of bloem bij als je merkt dat het te droog of juist te plakkerig is. Ik gebruik hiervoor mijn broodmachine. Deze kneedt het deeg en hierin laat ik het brood een eerste keer rijzen. Je keukenmachine of je spierballen kunnen het deeg ook zo’n 15 minuten kneden. De laatste tijd gebruik ik in vrijwel ieder luxe recept wat crème fraîche. Cake, luxe brood, de structuur wordt er wat zachter door.

 2. Bedek het deeg met plastic en laat het brood een klein uurtje rijzen tot het deeg verdubbeld is.

 3. Vet een tulbandvorm in en besprenkel het met wat bloem.

 4. Smelt de boter en zet het gereed, bij een bord met een mengsel van suiker en kaneel.

 5. Pak een stukje deeg en bol het een beetje op. Rol het deeg door de boter, rol het door het suiker- en kaneelmengsel en doe het bolletje in de tulbandvorm. Maak zo bolletje na bolletje. Mijn grote bundtvorm kwam behoorlijk vol te zitten.

 6. Bedek de vorm met een plastic zak laat het opnieuw goed een uur rijzen. De bolletjes zullen bijna dubbel zo groot zijn geworden.

 7. Verwarm de oven voor op 175 graden.

 8. Bak het monkeybread of apenbrood in 30-35 minuten gaar.


Monkey bread apenbrood

Dit apenbrood is ook leuk om met je eigen kleine aapjes te maken.

Kinderen vinden het erg leuk om mee te werken in de keuken en bij dit gerecht kan er weinig mis gaan.

Niet noodzakelijk, maar zolang ik eetbare bloemen in de tuin heb, vind ik het leuk om mijn effen baksels van een kleurtje te voorzien.Monkey bread of apenbrood

Monkeybread lekker genoeg voor een verjaardagsfeestje.

Mijn jongens thuis vonden het goddelijk en mochten een stukje proeven aan de onderkant. Daarna gingen we op verjaardagsbezoek.  Sorry jongens, het apenbrood gaat mee. Nee, het blijft niet thuis. Ja, ik weet dat het lekker is. Protesten alom maakten duidelijk dat het erg goed gelukt was.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page