top of page

Kerstboom van broodbolletjes


Kerstboom van broodbolletjes
Kerstboom van broodbolletjes
Deze eetbare kerstboom is een blikvanger aan je ontbijt- of brunchtafel. Het is opgebouwd uit heerlijke, zachte luxe broodjes. Het is een meesterlijk recept uit het broodboek van Robèrt van Beckhoven; Meesterlijk brood.  Hmmmmm, bakken met de kerst!

Nee, ze mogen dan op soesjes lijken, of misschien zelfs op uien zoals mijn jongste zoon ze noemt, maar het zijn kleine broodjes met nog veel kleinere mini rode bolletjes als versiering. Wat lijkt het me leuk om de boom voor het optuigen te versieren met kerstverlichting!  Misschien een ideetje voor het ontbijt voor volgend jaar?


recept Robert van Beckhoven witte bolletjes

Luxe kerstboom van broodbolletjes

Geïnspireerd door: Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven

Benodigdheden:

 1. 500 gram tarwebloem

 2. 20 gram roomboter

 3. 20 gram margarine (ik verving de margarine door roomboter)

 4. 10 gram zout

 5. 280 ml lauwe melk

 6. 15 gram witte basterdsuiker

 7. 30 gram verse gist (of 10 gram gedroogde gist)

 8. 1/2 losgeklopt ei voor in het deeg en 1/2 geklopt ei om het brood te bestrijken

 9. Eventueel wat sesamzaad, maanzaad en zonnebloem pitten

 10. Eventueel wat natuurlijke kleurstof, bietensap, bietenpoeder

 11. Eventueel wat gouden dust, verkrijgbaar bij een winkel met taartdecoratie

Voor de kerstboom:

 1. Wortel

 2. Grote appel of aardappel

 3. Cocktailprikkers

 4. Zilver papier

 5. Eventueel een bakje of potje waar de boom in kan staan


luxe witte bolletjes recept

Zo maak je deze Kerstboom van broodbolletjes

Kneed het deeg goed door. Ik gebruikte de broodbakmachine. Heel handig daarvan vind ik dat de eerste rijs in de machine zelf plaats vindt.

Volgens Robèrt echter mag je brood na een flinke kneed beurt 10 minuten rijzen. Bij de broodmachine duurde het echter een half uurtje.

Na de eerste rijs vorm je kleine broodjes van ongeveer 18 gram deeg. Deze broodjes moet je opbollen. Dit heb ik onlangs geleerd bij Robèrt van Beckhoven zelf. Als je oefent merkt je het deeg steviger wordt en je een netter bolletje maakt na opbollen. Je voelt het.  Misschien moet ik voortaan mijn gehaktballen ook volgens de opbol-methode rollen 😉

Van een deel van het brooddeeg vormde ik mini kleine stipjes die ik met natuurlijke kleurstof een kleurtje gaf. Dit worden straks de kerstballen.Maar hoe bol je brood op? Robèrt heeft bij zijn boek filmpjes gemaakt om te laten zien hoe bepaalde werkwijzen gaan. Zo laat hij ook het opbollen van brood zien.

Met dit deeg kun je zo’n 45 bolletjes rollen. Bestrijk ze met het halve opgeklopte ei en bedek ze eventueel met sesamzaad, maanzaad of zonnebloempitten. Laat de broodjes nog een uurtje rijzen onder een theedoek.

Zet een bak water onderin de oven en verwarm de oven voor op 240 graden (hete lucht oven).  Dat lijkt heel hoog maar zo worden kleine broodjes gebakken. Zet dus de temperatuur niet terug. Na 5-8 minuten zijn ze klaar.


standaard van wortel en appel kerstboom

Ondertussen kun je de voorbereidingen maken voor de Kerstboom van broodbolletjes. Ik gebruikte een appel maar een grote aardappel zal zeker ook werken. In het midden maakte ik een gat met een appelboor waar de wortel in past.


Hieromheen wikkelde ik een stuk aluminiumfolie


Kerstboom bouwen van witte broodjes

Nu kun je van onder naar boven de boom opbouwen met de cocktailprikkers.

mini broodjes gekleurd met natuurlijke kleurstoffen

Toen de  boom klaar was vulde ik de gaatjes met de kleine “rode kerstballen” op prikkers.


Kerstboom bolletjes

Een zachte kwast dipte ik in de gouden dust. Hiermee ging ik over de eetbare kerstboom. Lekker bling bling vroeg in de morgen of bij je brunch! Een beetje over the top mag toch met kerst?


Eet smakelijk en heel fijne kerstdagen!


Robert van Beckhoven meesterlijk brood


Geïnspireerd door Meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven. Ik kan het me voorstellen. Robèrt legt in zijn bakboek heel duidelijk uit hoe je brood bakt en waar je op moet letten. In een eerder geschreven review vind je meer informatie.
Je kunt het boek aan schaffen in de boekenhandel of bestellen bij Bol.com.

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page