top of page

Kleine hartige taartjes van Meike Schaling (Petit Gâteau)


Kleine hartige taartjes van Meike Schaling van Petit Gateau
Kleine hartige taartjes van Meike Schaling (Petit Gâteau)
Kleine taartjes of tartelettes; ze zijn hot in Nederland en dat zou zomaar de oorzaak kunnen zijn van Meike Schaling die in 2012 samen met haar man Patrice Andrieu deze heerlijke mooie taartjes in Amsterdam introduceerde.

Zelf leerde ik de taartjes van deze enige écht Amsterdamse Franse Patisserie pas echt kennen bij de bijzonder leuke kinderserie TAART, waarin de vele taarten in de serie door Petit Gâteau werden gemaakt.


“We moeten zeker ook langs Petit Gâteau, vertelde een collega zoete bloggers in een zoete tour die we planden in 2014 door Amsterdam. Petit Gâteau was pas op dat moment nog maar krap twee jaar aan de bak en toen al een begrip in onze hoofdstad.

Hartig

In 2018 verscheen het boek Kleine taartjes waarin Meike en met één basisrecept maar liefst 60 variaties en mogelijkheden geeft. Helaas heb ik dit boek, Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, niet in mijn bezit, maar door het bakboek bij de kinderserie TAART heb ik hier wel een idee hoe dit boek is opgebouwd.


Klassiek, elegant, eenvoudig en met veel smaak; daarom was ik erg nieuwsgierig naar de hartige versie van Meike’s taartjes. Ook de mannen bij mij thuis moedigen hartig bakken regelmatig aan. Graag neem ik je mee naar een andere manier van taartjes bakken: taartjes met hartige smaken.


Inhoud van kleine hartige taartjes

Kleine hartige taartjes bestaat uit 6 basisrecepten met variaties hierop. Aangevuld met een paar bonusrecepten die Meike je niet wilt onthouden.


Kleine hartige taartjes van Meike Schaling van Petit Gateau

Een hoofdstuk vol quiches! In Nederland is vooral de quiche Lorraine heel bekend, maar je kunt zoveel meer met de basis en dat laten Patrice en Meike je vol enthousiasme zien. Kleine quiches met drie soorten kaas, op zijn Grieks de Spanakopita met spinazie, met courgette en geiten kaas, met paddenstoel, pompoen of zoals hierboven de quiche caprese met thuis geroosterde cherrytomaatjes.Basis recept kleine taartjes

Fonceren oftewel het aanbrengen van deeg in een bakring

De beroemde kleine bakringetjes die zo herkenbaar zijn voor kleine taartjes. Hoe kun je de bakringen het beste vullen met korstdeeg dat vaak gebruikt wordt bij quiches (pâte brisée) of een zoet deeg (pâte sablée), welk in de volgende foto terug komt.


Meike: “We verkopen voornamelijk minimini’s, onze ondertussen beroemde kleine taartjes. Ik zeg beroemde taartjes omdat sinds het verschijnen van mijn eerste boek, Kleine taartjes, de taartjes echt een trend zijn geworden in Nederland. De bakringetjes zijn bijna niet aan te slepen uit Frankrijk en de fabrikant vroeg laatst wat er toch aan de hand was in Nederland omdat hij nog nooit zoveel ringetjes had verkocht.

hartige panna cotta en cake

Foto links een hartige panna cotta met doperwtjes.

Uit het hoofdstuk: Met zoet deeg (pâte sablée)

De panna cotta ligt op een gebakken zoet deeg met een laagje roomkaas met munt. Je vindt meer hartige varianten met panna cotta zoals paprika, asperge en tomaat. De jonge mannen thuis vonden dit een rare combinatie, maar het lijkt me erg leuk om een keer te maken. Wat leuk! Bij panna cotta denk ik altijd meteen aan een dessert.De hartige cakes zijn gebakken in verschillende vormen, voor de lange en smalle vorm vind ik er mooi; het geeft kleine plakjes van deze cake met ovengedroogde tomaten en mozzarella; een klassieke combi! De cake lijkt me lekker pittig door de Parmezaanse kaas.


Hartige madeleines en plaattaarten

Op de foto links drie soorten madeleines; bijvoorbeeld met gedroogde tomaten met basilicum.  

Uit het hoofdstuk: hartige cake

madeleines, daar moest ik best even mijn fantasie voor gebruiken, madeleines zijn toch zoet, hoe zou de hartige varianten smaken? Madeleines zijn vrij delicate, kleine cakejes met een mooie structuur. Je kunt de madeleines zowel warm als koud opdienen; met of zonder een zelf gemaakt dipsausje van tomaat.


Uit het hoofdstuk bladerdeeg

Hartig gebak en taarten gaan vaak. hand in hand met bladerdeeg. Je hebt vers bladerdeeg dat vaak een stuk lekkerder is dan de plakken uit de diepvries. Maar heb je al eens zelf bladerdeeg gemaakt. Dat is echt heel goed te doen en echt zoveel lekkerder.


Kijk maar eens goed naar de foto rechts van de plaattaart met tomaat en mosterd. De taart heeft heel veel lagen krokant gebakken deeg. Heerlijk in combinatie met een goede vulling. Natuurlijk vind je ook het recept van zelf bladerdeeg bakken.


hartig briochebrood

Brioche

Ik ken het als briochebrood of de kleine broodjes die we op vakantie vaak in de auto hebben; voor mochten we plots onderweg honger krijgen. Meike bakt er kleine broodjes van, maar ook gevulde briochesticks, gevlochten bolletjes, lekker hartig gekruid.Ook maakt ze er een soort luxe bladerdeeg van dat er na het bakken echt geweldig (!) lekker uit ziet zoals op de foto boven: brioche feuilletée met fleur de sel en rozemarijn. 


Bonus

Recepten die té lekker zijn om niet te delen. En delen gaat heel goed bij een glas wijn of champagne: kaassoesjes, hartige wafels en zoute koekjes.

Kleine hartige taartjes van Meike Schaling van Petit Gateau

Petit Gâteau

Heb je het over kleine taartjes, dan heb je het over Petit Gâteau; een naam dat inmiddels een begrip is in Amsterdam. Taartjes, taartjes en taartjes; de mogelijkheden lijken eindeloos. Kleine taartjes; een “Petit Câdeau” eigenlijk dus.


Basisrecepten met variaties. Eigenlijk leert Meike je te variëren met de basisrecepten. Het zijn handleidingen, maar wat weerhoud je ervan om andere smaken te kiezen? Andere soorten kaas, kruiden of vlees of vegetarisch? En ben je vegan, gebruik je ervaring en verbouw de recepten naar je eigen wensen en mogelijkheden. Alles is mogelijk met een goede basis vol enthousiaste ideeën.Met een aantal collega’s heb ik wel eens afgevraagd waarom we zoet trakteren, terwijl als het er op aankomt veel van ons uiteindelijk toch meer van hartig houden. Misschien is het iets visueels? Zien hartige hapjes er al snel als snack uit? Dat kan veel subtieler. Dit super leuke boek van Meike Schaling en haar man Patrice Andrieu staat bol van de ideeën om taartjes te trakteren; mooie chique, hartige taartjes die je heel goed kunt trakteren.


De recepten uit kleine hartige taartjes mogen dan Franse roots hebben, wat mij betreft zijn de recepten ook heel geschikt bij een High tea. Sterker nog; volgende week komen mijn taartvriendinnen op bezoek en nemen allemaal wat lekkers mee. Ik wil wat lekkers gaan maken uit dit leuke boek, maar welk recept? Het lukt me nog niet om te kiezen.


Kleine hartige taartjes van Meike Schaling (Petit Gâteau)

Is te koop in de boekhandel.

ISBN: 9789021574332

-- DANK --
Graag wil ik Kosmos Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Kleine hartige taartjes van Meike Schaling (Petit Gâteau). De fotografie is van Renée Frinking.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page