top of page

Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes


Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes
Achtergrond bij de  foto is afkomstig uit het boek: Ciao bella, de smaak van Venetië door Tessa Kiros.
Al een tijdje staat er in een donker hoekje van de voorraadkast een funfetti verpakking van Pillsbury. Een leuk gekregen cadeautje.  Het is een Amerikaanse kant en klare chocolade-topping met gekleurde eetbare confetti in het deksel. Met carnaval voor de deur was dit het moment om de funfetti uit te gaan proberen. Kant en klare topping, wat kan je daarvan verwachten? Wat dacht je van kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes?

Niet alleen in het zuiden van ons land is men al maanden in de ban van de carnaval.  In mijn Woonplaats Boskoop veranderd met carnaval de naam Boskoop in Kwakveen.


Ook als je geen fanatiek feestvierder bent is het erg leuk om naar Boskoop af te reizen voor een heuse carnavals-optocht.  Ruim 30 grote en kleinere praalwagens paraderen door de straten van Boskoop.  Goed bedachte constructies weten de soms verbazend grote praalwagens onder de 4 meter hoge ophaalbrug van Boskoop door te krijgen om daarna een gedaanteverandering omhoog te ondergaan.

Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes

Om de carnavalslingertjes op de topping te maken heb je kun je natuurlijk ook zelf mooie streepjes snijden maar met de JEM cutter gaat dit een stuk makkelijker.

Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes

Het fondant werd gekleurd en dun uitgerold. Dit is een JEM cutter nummer 3, je kunt natuurlijk ook smallere of eventueel bredere slingertjes maken.


Een klein beetje maïzena op je mat doet wonderen. Je kunt de JEM cutter makkelijk heen en weer schuiven over je mat en daardoor wordt de fondant netjes in reepjes gesneden en laten gemakkelijk los.

Slingertjes maken van fondant

Rol dit om een dunne pen of potlood. Het is handig om dit een paar dagen eerder te maken. Zo heb je meer tijd op de dag van het bakken zelf en dan zijn de slingertjes inmiddels hard geworden.


De cupcakes werden gebakken met onderstaand chocolade cupcakerecept, pure chocolade en chocolade stukjes. En het leuke van deze cupcakes is dat ze niet zo vet zijn. 45 ml. olie op 12-14 cupcakes.


Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes

Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes

Benodigdheden:

  1. 150 gram bloem

  2. 5,5 gram bakpoeder

  3. 165 gram donkerbruine suiker

  4. 135 ml lauwe melk

  5. 1 ei

  6. 45 ml zonnebloem olie

  7. Mespuntje zout

  8. Cacao, zelf gebruik ik denk ik 3-4 eetlepels, op gevoel

  9. 100 gram donkere chocolade in stukjes gesneden, niet te fijn!

Feestelijke cupcakes

Kleurrijke pure chocolade carnaval cupcakes maak je zo:

Mix de ingrediënten en met de middelmatige stand van je mixer 3-4 minuten. Voeg op het allerlaatst de in stukjes gesneden chocolade toe. Vul de bakingcups met 1 ijslepel mix en bak de cupcakes in een voorverwarmde oven van 180 graden (heteluchtoven) in ongeveer 25 minuten gaar.


De funfetti is een kant en klare mix die je als vulling kunt gebruiken in een taart en als topping op je carnaval cupcakes. De frosting moet je even doorroeren met een lepel en is dan klaar voor gebruik.  De structuur is goed; smeuïg en stevig voor de cupcake. De topping wordt overigens niet harder in de koelkast.  Dat doet me denken dat de topping gemaakt is met plantaardig vet als crisco, deze wordt ook niet hard en zou goed van vorm blijven op warme dagen. Zelf heb hier nog geen ervaring mee.


In een verpakking funfetti zit 442 gram. Genoeg voor 12 cupcakes. Met de confetti die je in het deksel aantreft kun je de cupcakes rijkelijk mee versieren.

Hmmm, de cupcake is heerlijk, de topping zacht, stevig, zoet, een prettige “bite”, zeker een aanrader. Ideaal dus voor iedereen. De beginner kan snel een geweldig cakeje presenteren maar ook de gevorderde is soms blij met snelle maar lekkere noodfrosting of taartvulling in de kast. Het heeft natuurlijk een prijskaartje. Volgens mij komt mijn funfetti uit een grote toko van de Zwarte markt, in Beverwijk voor de prijs van ongeveer 3,50 euro.


Achtergrond bij de eerste foto is afkomstig uit het boek: Ciao bella, de smaak van Venetië door Tessa Kiros. 

Ook tijdens de optocht is er altijd tijd voor en tussendoortje.Gerelateerde posts

Comments