top of page

Basisrecept vanille cupcakes


Basisrecept vanille cupcakes
Cupcakes zijn niet meer weg te denken uit onze keuken. Een goed basisrecept voor cupcakes in je receptenboekje is net zo belangrijk als je familierecept voor cake of appeltaart. Nee, je hebt echt geen bakmix nodig. Dit eenvoudige recept van Rudolph van Veen voldoet. Geen dure mixen, geen overdreven vette cupcakes in glibberende cupcake-vormpjes met dit basisrecept vanille cupcakes. Deze kleine caketjes zijn de perfecte basis voor een prachtige toef boven op of een plakje platte fondant. Hoe je deze verschillende cakejes maakt vertel ik je verder in de blog. Het recept is zo gemakkelijk; je kinderen zullen je graag helpen.

Met dit heerlijke basisrecept vanille cupcakes bak je cupcakes met een lekker heuveltje op de bovenkant. Natuurlijk kun je hiermee ook cupcakes bakken met een platte bovenkant, zodat je de cupcakes kunt versieren met fondant of marsepein. Gebruik dan ongeveer 1/3e deel minder beslag.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rudolph bakt zijn cupcakes met zonnebloemolie. Dit klinkt misschien minder aantrekkelijk dan boter. Maar geloof me; veel lekkere cakerecepten uit onder andere Amerika, Suriname en Portugal bevatten olie in het recept.


Fluweelzachte cake, met relatief weinig vetgebruik. Dit klinkt mij juist heel aantrekkelijk in de oren. Echt een fijne basic dus!


Basisrecept vanille cupcakes

Basisrecept vanille cupcakes

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 200 gram bloem

 2. 220 gram suiker

 3. 1 eetlepel bakpoeder is 7 gram

 4. Snufje zout

 5. 1 ei

 6. 180 ml melk

 7. 60 ml zonnebloemolie of andere neutrale olie

 8. 1 eetlepel vanille extract of 1 peul vanilleBasisrecept vanille cupcakes

Zo maak je deze basisrecept vanille cupcakes

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 2. Bevestig je cupcakevormpjes in een cupcake-bakvorm. Je kunt wel zonder bakvorm bakken, maar je zult de strakke vorm van de cupcake kwijt raken.

 3. Zeef de bloem, het bakpoeder boven een kom, roer de suiker en het zout erdoor en zet het apart.

 4. Mix in een ander kom het ei, de melk, de olie en de vanille door elkaar.

 5. Meng de droge ingrediënten kort op een lage stand door de natte ingrediënten. Totdat het samen goed gemengd is. Mix het beslag nog even, zo’n 10 seconden op de hoogste stand.

 6. Vul de cupcakevormpjes. Dit gaat heel handig met een ijslepel, maar het kan natuurlijk ook met gewone lepel.

 7. Deze vormpjes zijn gevuld om cupcakes te bakken met een bolletje bovenop.  Wil je platte cupcakes, vul je cupcakevormpjes dan iets minder.

 8. Bak de cupcakes in 25 minuten gaar.Basisrecept vanille cupcakes

Waarom je cupcakes direct na het bakken uit de bakvorm moet halen

Haal je cupcakes na het bakken direct uit de bakvorm. Doe je dit niet, dan loop je kans dat je cupcakevormpjes los gaan laten, het vocht zoekt de makkelijkste uitweg: langs de papiertjes.


Wil je graag een platte bovenkant bij cupcakes?

Zet de cupcakes dan na het bakken op zijn kop, of zet alle cupcakes bij elkaar en zet een een niet te zwaar plankje of glazen snijplank op je cupcakes. De plank zorgt ervoor dat de bovenkant plat wordt en blijft. Dit hoeft overigens niet zolang, dus blijf een beetje in de buurt en kijk of het goed gaat.

Lekker zachte cupcakes. Om zo te eten, een toef op te spuiten of om te versieren naar eigen keuze.Is de cupcake zo aantrekkelijk omdat het een klein 1-persoons- taartje is? Een taartje helemaal voor jou alleen?

Tip: Bak voor een feestje eens een tafel vol cupcakes gebakken in oud servies. Een aanrader!!  Hoe?  Dat lees je hier in één van mijn eerste blogs.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page