top of page

Kokosbloesemsuiker


kokosbloesemsuiker
We zijn zo gewend aan die pot witte suiker. Dat schepje suiker welke je zo makkelijk gebruikt zonder bij na te denken. Net als schoon water uit de kraan. Het is er gewoon. Zo kwam kokosbloesemsuiker op mijn weg. Ik was erg nieuwsgierig en besloot toch zo’n prijzig potje te kopen.

Ik doe stiekem even kort mijn vinger in de pot om het suiker te proeven. Wow, dat is lekker.

Kokosbloemsemsuiker is zeker geen straf om te gebruiken. In tegendeel, kokosbloesemsuiker vind ik zelfs lekkerder dan gewone suiker. Het heeft een beetje een karamel smaak. En het leuke is: wat suiker kan, kan kokosbloesemsuiker ook. Onlangs heb ik zelfs siroop gemaakt met deze suiker. Het werd iets minder stroperig maar smaakte heerlijk. Maar daarover later meer.


Kokosbloesemsuiker, wat is het, hoe gebruik je het en hoe smaakt het?

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel kokossuiker of kokospalmsuiker genoemd. Overigens lijkt dat erg op palmsuiker (te koop bij een toko) dat weer een andere soort suiker is, van een andere palmsoort. Een beetje verwarrend is het wel. Het wordt vaak verbouwd in Azië, met name in Indonesië.

  1. De suiker is ongeraffineerd en behoudt daarom zijn smaak.

  2. Gewone suiker geeft je snel energie maar daarna raak je juist in een dip. Dat komt door de glycemische index van kristalsuiker hoog is. Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index (een waarde van 30-35).  De energie zal dus langduriger zijn.

  3. Samen met gezonde voedingsstoffen als zink, kalium, magnesium, ijzer en enkele vitamine B geeft kokosbloesemsuiker je meer dan alleen zoetheid.

  4. Kokosbloesemsuiker gebruik je niet omdat het gezond is, het is een alternatief als je liever geen geraffineerde suikers gebruikt.

Waar is kokosbloesemsuiker van gemaakt?

Het wordt gemaakt van het sap van kokosnoot bloesems. Hiervoor moeten de boeren in de boom klimmen om te bemachtigen. Deze nectar wordt langzaam verwarmd. Een heerlijke suiker is geboren.


Waar smaakt kokosbloesemsuiker naar?

Hmm, maak de pot open en proef. Het smaakt een beetje karamelachtig. Ik vind het helemaal niet naar kokos smaken. Het potje gaat snel weer dicht om de verleiding te weerstaan.


Hoe kun je kokosbloesemsuiker gebruiken?

Eigenlijk kun je alles doen wat je normaal waar je normaal gewone suiker voor gebruikt. Dus over de pannenkoeken, in koekjes, in smoothies, in je thee. Je kunt het verhitten,  dus kun je er ook mee bakken. Het wordt zelfs nog iets lekkerder als je het verwarmd.


kokosbloesemsuiker

Waar te koop

Kokosbloesemsuiker kun je vinden in speciaalzaken, in de Tuinen, biologische winkels.  Het is een heerlijke suikervervanger voor jou als je minder suiker wilt gaan gebruiken en een suikervervanger wenst met een goede smaak. In de keuken is het soms niet handig als de suiker bruin is, dan wordt bijvoorbeeld je slagroom smoezelig van kleur.


Wat een heerlijke suiker

Ik zou mijn suikervoorraad best volledig willen vervangen door deze suiker. Maar ik bak natuurlijk buitensporig veel en helaas is de prijs iets minder aantrekkelijk. Een pot biologische kokosbloesemsuiker van 200 gram kost al snel 5,95. Deze tropische suiker is natuurlijk erg bewerkelijk en komt van de andere kant van de wereld.


Groene meisjes

Ook de dames van de website de groene meisjes zijn flink gecharmeerd van kokosbloesemsuiker. Op hun site staat een link om kokosbloesemsuiker uit het buitenland te bestellen voor een goede prijs. Meer informatie hierover vind je op de site van de Groene meisjes.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page