top of page

Kokoskransen


Kokoskransen
Kokoskransen
Ook zo genoten van de eerste aflevering van het derde seizoen van Heel Holland Bakt? In de technische opdracht moesten alle deelnemers kokoskransen maken. Dit lijkt heel makkelijk en dat is ook als je de paar trucjes weet. Die ga ik je leren! 

Tip één daarbij is: zorg ervoor dat je een grote spuitmond hebt om de kransen mooi te spuiten.

Mijn spuitmond was eigenlijk niet groot genoeg. De ring van kokoskoek wordt daardoor een beetje mager en het kost ook wat moeite om het deeg door het mondje te spuiten.  Maar ik heb nog meer tips. Lees je mee?


kokos kransen
Leg eetpapier op je siliconen vel

Kokoskransen

Recept is afkomstig van omroep Max: Heel Holland bakt

Benodigdheden voor 10 stuks koeken ongeveer 10 cm, :

  1. 130 gram geraspte, gedroogde kokos

  2. 100 gram suiker

  3. 30 gram glucosestroop of een goede honing

  4. 12 gram (patent) bloem

  5. 50 ml melk

  6. 20 gram ei (is een half ei)

  7. 1 eidooier

  8. 10 ouwelvellen, ik gebruikte snoeppapier uit de supermarkt


kokos kransen

Zo maak je zelf Kokoskransen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Knip van de ouwelvellen 10 rondjes van 10 cm.  Ik gebruikte snoeppapier uit de supermarkt . Dit werkt ook wel, maar is minder prettig. Ze zijn te klein en dus maakte ik 2 halve rondjes. Dit is minder prettig met het opspuiten, de vellen wilde niet stil blijven liggen. Maar…. het werkt wel en ouwelvellen zijn nu eenmaal niet overal te krijgen.


Roer het kokos, de bloem en het suiker in een kom door elkaar. Dit kan gewoon met een lepel of spatel.

In het recept het je glucosestroop nodig. Dit is niet zomaar verkrijgbaar voor iedereen maar gelukkig gaf Hidde de Brabander mij onlangs de tip bij het maken van snoepjes:


Glucosestroop kun je vervangen door honing

Probeer een mooie honing te vinden. Een honing waar bijen op zoek zijn geweest naar echte bloemen en niet voor een groot deel van suikerwater hebben geproefd. Misschien kun je bij jou in de buurt ook wel zuivere honing vinden van de lokale imker.


Vrij dichtbij huis kan ik honing kopen met dat misschien wel uit mijn eigen tuintje afkomstig is.  Zo’n leuk idee!kokos kransen

Verwarm de honing (of glucosestroop) zachtjes in een pannetje met de melk. Roer tot de honing is opgelost in de melk. Roer het nu door de droge mix net zo lang tot het goed verdeeld is.  Is je deeg te droog? Je kunt nog 1 of 2 eidooiers toevoegen tot het deeg lekker sappig is. Bij mij was dit niet nodig, de mix was prima.


kokos kransen
spuitmondje

Hoewel ik best wat spuitmondjes bezit, was dit mijn grootste spuitmondje en eigenlijk te klein om mooie kransen te spuiten. Probeer een spuitmondje van zeker 13 mm. te vinden. Mijn kransen zijn hierdoor wat aan de magere kant en het deeg is iets moeilijker om door de spuitzak te krijgen.


Misschien dat ik een andere keer kleine kransjes ga maken, daarvoor vind ik het spuitmondje wel groot genoeg. Of ik ga natuurlijk op zoek naar een grote spuitmond. Het testteam in huis was tenslotte unaniem enthousiast.kokos kransen
Kokoskransen spuiten

Oei, de ouwelvellen of  snoeppapiertjes bestond uit twee delen. Heb je er een huisgenoot die je even kunt helpen de vellen op zijn plek te houden?


kokos kransen

Spuit ringen op de vellen eetbaar papier.


Bak de kokoskransen in ongeveer 10 minuten gaar en bruin. Hou de kokoskransen na een minuut of 7-8 in de gaten. Het kan ineens heel snel gaan.


Heel Holland bakt, bak jij mee?


kokos kransen
Kokoskransen

Gerelateerde posts

コメント


bottom of page