top of page

Kokostulband met anijs en bramen


Kokos- en anijstulband met bramenglazuur
Kokos tulband met anijs en bramen glazuur.
Tijd voor tulband. Tulband, een klassieker waar je alle kanten mee op kunt. Ieder land, iedere tijd van het jaar heeft soms zijn eigen specifieke recepten. Je hebt tegenwoordig prachtige tulbandvormen waar ik ook regelmatig verlangend naar kijk. Echter, de klassieke tulbandvorm heeft iets huiselijks, een stukje van thuis. Je neemt hem mee door je leven. Waar je ook bent gaat wonen, hoe vaak je ook bent verhuisd. De klassiekers reizen met je mee.

Op zoek naar een lekker recept voor een tulband belandde ik opnieuw in het heerlijke bakboek van Rutger van den Broek. Overigens geeft dit boek ook het gevoel waar ik het zojuist over had. Vriendschap, blijheid, thuis, geluk, samen genieten.

Het recept van Rutger is gemaakt met kokos en anijs en heeft een glazuurlaag van limoen. Echter…. het is augustus en de bramentakken zuchten onder het gewicht van de bramen en dus koos ik voor de glazuur voor bramen in plaats van limoen.

Eigenlijk had ik verwacht dat de glazuur roze zou kleuren maar de natuurlijke kleurstoffen van bramen zijn zo intens rood. Even lijkt het op een halloween-tulband. Of moet ik het een tulband vol hartstocht noemen?

Gedroogde anijs en anijsblokjes

Recept Kokostulband met anijs en bramen

Benodigdheden:

Voor de tulband:

 1. 175 ml. kokosmelk

 2. 4 stuks steranijs, 1 theelepel anijszaadjes of 1-2 blokjes anijsblokjes

 3. 165 gram boter op kamertemperatuur

 4. 300 gram suiker

 5. 1 theelepel vanille extract

 6. 275 gram bloem

 7. 2,5 theelepel bakpoeder

 8. 3 large eieren

 9. 75 gram geraspte kokos

 10. 1/4 theelepel zout

voor het glazuur:

 1. 125 gram poedersuiker

 2. enkele theelepels bramensap, andere sap of natuurlijke siroop naar smaak.

Kokos- en anijstulband met bramenglazuur

Zo maak je de kokostulband met anijs en bramen

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Vet je tulbandvorm goed in met boter. Strooi wat bloem in de vorm en schud het teveel aan bloem uit de vorm.

 2. Verwarm de kokosmelk en verwarm dit met de anijs. Ik koos voor anijszaadjes omdat ik deze toevallig in huis heb. Verwarm de melk tot het bijna kookt en zet het vuur uit. Laat de smaak van het anijs goed intrekken, ongeveer 30 minuten. Zeef de anijs uit de melk.

 3. Klop de suiker met de boter, zout en het vanille extract tot het lekker romig is. Voeg dan steeds één ei bij dit mengsel en klop dit goed door. Het wordt nog wat luchtiger.

 4. Spatel de bloem, het bakpoeder met de geraspte kokos voorzichtig door dit mengsel. Je wilt tenslotte geen lucht verliezen. Hierna mag de kokosmelk voorzichtig door het beslag gemixt worden met een spatel.

 5. Het mengsel mag in de vorm.

 6. Bak de tulband in ongeveer 50-55 minuten gaar in de oven tot hij gaar is.

 7. Laat de cake nog 10 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt.

 8. Roer steeds een beetje bramensap bij het poedersuiker tot je de juiste consistentie hebt en bedek de tulband met het glazuur. Na enkele uren is het glazuur goed droog.

Kokos- en anijstulband met bramenglazuur

Er was nog bramensap over. Heerlijk zoet en lekker fruitig van smaak. Mijn jongste zoon was toevallig net ijs letterlijk aan het kapot slaan voor crushed ice met limonade en water. Hij koos voor limonade, ik koos voor bramensap bij het ijs.

De basis van dit recept komt uit het bakboek van de beste thuisbakker van 2013: Rutger van den Broek en heet Rutger bakt. Rutger bakt is een bakboek met bijzonder mooie foto’s gedrukt op prachtig glanzend gedrukte pagina’s en staat vol smakelijke recepten.

Rutger Bakt is een uitgave van Uitgeverij Carrera.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page