Bramenlikeur met gecondenseerde melk
top of page

Bramenlikeur met gecondenseerde melk


Bramenlikeur met gecondenseerde melk
Eigenlijk was ik van plan om baileys te gaan maken. Maar mijn diepvries ligt vol met bramen en ineens had ik zin het recept compleet te verbouwen met fruit en wodka in plaats van koffie, chocolade en whisky. De slagroom heb ik ook achterweg gelaten. Deze bramenlikeur met gecondenseerde melk had meer weg van een advocaatje dan Baileys, dus een toefje slagroom bovenop lijkt me een goed idee! En de Ierse cream likeur? Die ga ik vast op een ander tijdstip nog een keer maken. Dat is zo eenvoudig en net als deze zomerse fruitlikeur een leuk cadeau om weg te geven.

Bramen eerst even letterlijk chillen

De basis voor deze drank deed ik op in een eerder artikel waarin bramen dronken mochten worden in een bad van wodka. Lekker lang badderen om zoveel mogelijk sap af te geven. Bramen zijn niet allemaal tegelijk klaar. Daarom spaar ik ze in de diepvries tot ik ze ga gebruiken. Omdat ik niet zo van die "dingetjes" hou in bramen, gebruik ik vooral het sap uit de vruchten. Bramen die ingevroren zijn geven makkelijker hun sap af, dus dat is ook een meevaller bij het invriezen van bramen.


Liever een vegan likeur?

Dat is zeker mogelijk. Je kunt ook gecondenseerde kokosmelk kopen. Dit smaakt licht naar kokos, maar ik denk dat dit goed bij deze likeur zal passen. Zelfs als je niet vegan eet lijkt me dat een heerlijke keuze. Het is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. In dit artikel kun je meer lezen over gecondenseerde kokosmelk.


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Zacht en sterk

De bramenlikeur is gemaakt met wodka. Je zou ook een andere doorzichtige drank kunnen kiezen als witte rum. Brandewijn lijkt mij ook een goed idee. Dat gebruik ik bij het maken van advocaat en deze roze bramenlikeur vond ik wel wat weg hebben van advocaat. Pittig van smaak door de wodka, zoet van de gecondenseerde maar dan fruitiger door de bramen. Brandewijn is ook zoeter dan wodka en bevat minder alcohol.


Bramenlikeur met gecondenseerde melk

Bramenlikeur met gecondenseerde melk

Benodigdheden:

  1. 350-400 gram bramen

  2. 200-250 ml wodka van goede kwaliteit of brandewijn is ook een goede keuze

  3. 1 blik gecondenseerde melk

  4. 4 zakje vanillesuiker

  5. Eventueel suiker toevoegen naar smaak

  6. Liever cream likeur, voeg 200 ml houdbare slagroom toe

  7. Staafmixer

  8. Uitgekookte flesjes of potjes om de drank in te bewaren


Pureer de bramen met de staafmixer zodat de sap goed vrij komt

Zo maak je bramenlikeur met gecondenseerde melk

  1. Was de bramen en doe ze in een pan zonder extra water. Of haal de gewassen bevroren bramen uit de diepvries. Breng de bramen zachtjes aan de kook en kook ze enkele minuten. Laat afkoelen.

  2. Doe de bramen in een pot en pureer ze met een staafmixer fijn. Voeg 300 ml wodka toe en laat de pot staan. Roer de pot 2 x per dag door.

  3. Zeef de drank na 4-5 dagen. Filter de drank met een koffiefilter. Heb je geen filter in huis, dan zou ik een vel stevig keukenpapier in een zeef gebruiken. Maar deze absorbeert erg veel vocht en dat is zonde. Verwissel halverwege het filter want het filter zit vol met resten fruit.

  4. Kook ondertussen een paar kleine flesjes of potjes in heet water goed schoon. Maak ook de trechter goed schoon. Mijn ijzeren trechter kookte ik mee in het hete water.

  5. Doe de gecondenseerde melk, de bramenwodka en de zakjes vanillesuiker in een hoge kan en pureer de ingrediënten tot het goed gemengd is. Proef of je nog suiker wilt toevoegen. Bramensap heeft vaak wat suiker nodig omdat het van zichzelf vaak vrij zuur is.

  6. Vul de flesjes en sluit ze direct.

  7. Bewaar de bramenlikeur in de koelkast. Het wordt na het koelen iets dikker.


Bramenlikeur met gecondenseerde melk lijk een beetje op advocaat maar dan fruitiger

Bramenlikeur bewaren

Bewaar de bramenlikeur met gecondenseerde melk in de koelkast. Ik vind het moeilijk om een houdbaarheidsadvies te geven aan deze drank omdat het eigen recept is. De drank bevat een flinke dosering wodka en veel suiker en dat houdt de drank een tijdje goed.


Zelfgemaakte baileys is 2 maanden houdbaar maar bevat slagroom en maakt de drank gevoeliger voor bederf. Deze drank bevat geen slagroom.


Ga je deze bramenlikeur maken? Geniet dan van de drank, deel hem uit en bewaar hem dan niet voor later. Waarom zou je er vandaag niet van genieten?


Gerelateerde posts

bottom of page