top of page

Koopmans Stroopwafelcake


Stroopwafelcake van Koopmans
Stroopwafels in een cake: de stroopwafelcake. Koopmans heeft iets nieuws in het assortiment: een mix voor Stroopwafelcake met stukjes karamel. Klinkt dat niet heerlijk? Oud Hollandse stroopwafels; in 1840 stamt het eerste handgeschreven recept van “Goudse stroopertjes”  Deze Goudse stroopertjes deze noemen we vandaag de dag Goudse stroopwafels.
Stroopwafelcake van Koopmans

Een paar weken kreeg ik een email: “Kan ik op 5 augustus een koerier naar je sturen? De bezorging kun je het best in de koeling bewaren.” Het was een boodschap van de PR-dame van Koopmans.

Big smile natuurlijk de dag van bezorging. Een hoop nieuwsgierigheid. Wat zou er nu toch gebracht worden?

Het kostte de koerier meer tijd om mij te vinden op de locatie waar ik werk dan het bakken van de inhoud zelf. Maar uiteindelijk vonden we elkaar en bezorgde hij mij dit Oud Hollandse pakje.

Stroopwafelcake van Koopmans

Hoe maak je stroopwafelcake

Benodigdheden voor de (tulband) cake:

 1. 1 pak Oud Hollandse stroopwafelcake van Koopmans

 2. 4 grote stroopwafels

 3. 4 medium eieren

 4. 200 gram boter

 5. 110 gram pecannoten

 6. Boter en bloem om de vorm in te vetten

Voor de karamelsaus:

 1. 150 gram suiker

 2. 3 eetlepels water

 3. 60 gram boter

 4. Snufje zout

 5. 75 ml. slagroom

Voor de versiering:

 1. Pecannoten en eventueel nog een extra stroopwafel

Stroopwafelcake van Koopmans

Zo maak je deze stroopwafelcake van koopmans

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven), of kijk op de verpakking welke temperatuur voor jou van toepassing is.

 2. Vet de (tulband) vorm in met boter en bloem en klop het overtollige bloem uit de vorm.

 3. Rooster de pecannoten 8 minuten voor in de oven. Koel ze af en hak ze grof.

 4. Klop de boter zacht en romig. Voeg de mix en de eieren in een keer bij de boter en mix 1/2 minuut op een lage stand tot het geheel glad is.

 5. Klop hierna het beslag 2 miuten op de hoogste stand.

 6. Snij 2 stroopwafels in kleine blokjes van 1/2 tot 1 cm of breek stukjes stroopwafel af. Deze kunnen samen met 60 gram van de pecannoten door het beslag.

 7. De beschrijving vraagt je om de overige 2 stroopwafels in de vorm te doen en hierna de vorm met het beslag te vullen.

 8. De stroopwafels in de vorm zullen smelten en een dunne karamellaag vormen op de cake. Dit is zeker erg lekker maar over deze cake gaat ook nog karamelsaus. Persoonlijk vind ik dit een beetje teveel van het goede en lijkt me persoonlijk smakelijker: kies of voor de ingebakken karamellaag van gesmolten stroopwafels of voor de karamellaag over de cake.

 9. De (tulband) cake is na ongeveer 60-70 minuten gaar. Laat de cake zo’n 30 minuten afkoelen in de vorm. Bedek de cake in de vorm met een theedoek.

Stroopwafelcake van Koopmans

De karamelsaus, een smakelijke saus en zeker niet alleen over deze cake. Het lijkt me ook heerlijk over ijs of pudding.

Voor de karamelsaus doe je het water met de suiker in de pan en zet dit op een middelhoog vuur. Laat het mengsel koken zonder roeren (!) Dit duurt ongeveer 5 minuten. Blijf bij de pan. Als de suiker eenmaal gaat karameliseren zal de saus in een hele korte tijd goudbruin worden. Een te bruine karamelsaus is minder lekker.

Zet het vuur uit. Roer de boter door de saus, dit gaat vrij snel. Voeg het slagroom toe met het zout en roer de saus goed door. Laat de saus goed afkoelen.

Verdeel de saus over de tulband en versier de cake met pecannoten en stukjes stroopwafel.

Stroopwafelcake van Koopmans

Het recept is gebakken in een tulbandvorm. Mijn tulbandvorm heeft de vorm van een roos. Deze was echter aan de kleine kant en er bleef beslag over. Vandaar ik van het extra beslag nog een paar stukken cake bakte in een speciale vorm van Lékué. Kleine persoonlijke taartjes.

Bakken met stroopwafels, ik heb het eerder gedaan en de baksel verdwijnen niet in de kliko...


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page