top of page

Krokante speculaasmuffins

Krokante speculaasmuffins
Spannend spannend, Sinterklaas komt bijna naar Nederland en de meeste kinderen zijn al een beetje zenuwachtig. Net als bij de kerst is voorpret minstens zo belangrijk. En wat is leuker dan iets maken om in de stemming te komen waar je zelf straks ook lekker een hap in kunt zetten.

Kom, zet de oven alvast aan,  zo komen jullie alvast in de Sinterklaas-sfeer. Terwijl de Sint-deuntjes uit de speakers komen en je lekker mee zingt, kun je alvast een mooie schaal uitzoeken waar straks de muffins in gepresenteerd worden. Wat zullen jullie lekker smullen van deze Krokante Sinterklaas rmuffins. Of wil je ze liever cupcakes noemen?

Krokante speculaasmuffins

Het recept voor deze krokante speculaasmuffins is afkomstig uit Het grote Sinterklaas kookboek. Een boek vol ideeën rondom Sinterklaas. Je zou bijna verwachten dat het bij de drukker van Sinterklaas zelf komt want het boek is bijna identiek aan het grote dikke rode boek met namen…..  Meer over Het grote Sinterklaas kookboek kun je hier vinden.


Krokante speculaasmuffins

Recept Krokante speculaasmuffins

Benodigdheden voor 12 stuks:

  1. 225 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 1 theelepel baksoda

  3. 175 gram schuddebuikjes of stukjes speculaas. Tja, wat nu? Ik vind schuddebuikjes er schattiger uitzien dan grote kruidnoten. Maar schuddebuikjes is niet iets dat uit de keuken van Sinterklaas komt. Ik gebruikte kruidnoten, maar schuddebuikjes zijn zeker een leuk alternatief.

  4. 75 gram donker bruine basterdsuiker

  5. 1 groot ei

  6. 200 ml. melk op kamertemperatuur

  7. mini snufje zout

  8. 75 gram boter

  9. Naar smaak wat speculaaskruiden of snufje kaneel

  10. Cupcake of muffinplaat en papieren vormpjes

Krokante speculaasmuffins

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) Mijn kruidnootjes kwamen helaas wat te donker naar mijn zin uit de oven. Ik zou de oven zelf nu liever op 180 graden zetten en goed opletten tijdens het bakken. Vooral op het eind van de baktijd zodat je speculaas, kruidnootjes of schuddebuikjes niet te donker worden.

Zeef het meel, de baksodasuiker en zout boven een kom. Schep 150 gram van de schuddebuikjes, stukjes speculaas of kruidnootjes hier door heen. Maak een Oud Hollands kuiltje.

Roer het ei, de melk en de gesmolten boter (je kunt natuurlijk ook een neutrale olie gebruiken) met een vork los en schenk dit in het kuiltje. Roer met de vork door het beslag.

Zodra alles is opgenomen kun je stoppen met roeren en het beslag in de papieren bakvormpjes verdelen. Dit gaat heel handig met een ijslepel.

Strooi de rest van de schuddebuikjes of kruidnootjes (eventueel in stukjes) over de muffins en bak de muffins in ongeveer 20-22 minuten gaar.

Als je een satéprikker in de muffin stopt en er blijft geen deeg aan vastplakken is je muffin gaar.

Krokante speculaasmuffins

Lukt het je om van de muffins af te blijven? Ze ruiken goddelijk! Zet de verwarming lekker een graadje hoger, verwarm een lekkere beker warme chocolademelk. Geniet!

Het grote Sinterklaas kookboek gaat veel verder dan alleen maar kruidnootjes bakken of banketstaven. Het boek staat bol met creatieve zoete en hartige gerechten. Zowel gebakken als gekookt. En wat moet je met al dat lekkers als Sinterklaas allang weer richting zon is vertrokken? Ook daar wordt aan gedacht met een hele reeks heerlijke tips.

Bedankt Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt voor de mogelijkheid om uit dit heerlijke boek te bakken.

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page