top of page

Lange vingers


lange vingers
Lange vingers maken
Het zijn een van de eerste koekjes die kinderen krijgen. Waarschijnlijk omdat je ze zo goed vast kunt houden en ze sabbelen zo makkelijk weg: Lange vingers. Lange vingers eet je zeker niet alleen als kleine zoetigheid bij een kopje koffie of thee. Je kunt er ook vele heerlijke desserts van maken, waaronder tiramisu. En maak je tiramisu, dan kan ik je dit recept van Rutger van den Broek aanraden. Ja, het is wat extra werk, maar je dessert krijgt dan net dat beetje extra, dat het verdient.

Weet je nog? In Heel Holland Bakt, editie 2014 moesten de finalisten aan de slag met met het recept van Lange vingers, ook wel boudoir in het Frans of lady fingers in het Engels genoemd. Zij maakten er een prachtig Charlotte van. Deze staat ook op mijn to do lijst. Maar deze lijst is zooooo lang, ik struikel er regelmatig over.

eiwit en dooier met suiker kloppen

Recept lange vingers

(uit Rutger bakt Feestelijk)

Benodigdheden:

 1. 4 eiwitten

 2. 4 eidooiers

 3. 100 gram fijne suiker plus nog wat extra om over de koekjes te strooien

 4. 50 gram bloem

 5. 50 gram aardappelzetmeel. Ik gebruikte maizena omdat ik geen aardappelzetmeel had en dit ging heel goed.

 6. snufje zoutbloem zeven

Zo bak je lange vingers:

 1. Klop de eiwitten eerst in een vetvrije kom met een snufje zout wat steviger. Voeg nu de helft van de suiker beetje bij beetje toe. Mix tot  de eiwitten helemaal stijf geklopt zijn en de suiker opgelost.

 2. Klop nu de eidooiers met de andere helft van de suiker los. Spatel de eidooiers door het eiwit.

 3. Zeef het bloem met het aardappelmeel of maizena en spatel het door de opgeklopte mix.

 4. Verwarm intussen alvast de oven voor op 180 graden (hete lucht)

 5. Gebruik op de spuitzakje een grote spuitmond van 1-1,5 cm. Eventueel kun je ook de spuitzak zonder mondje gebruiken als je denkt dat de opening ongeveer zo groot is.

 6. Mijn ervaring is dat je de vingers beter kunt bakken op bakpapier dan bijvoorbeeld deze siliconenmat. Op deze mat laten de koekjes straks ook wel los, maar op het bakpapier gaat dit makkelijker.

 7. De mix is niet zo dik. Handiger is als je de spuitzak in een grote kom vult.

 8. De koekjes zullen tijdens het bakken nog wat groter worden. Daarom is het beter om de koekjes niet te dicht bij elkaar te spuiten.

 9. Bestrooi tot slot de koekjes met wat fijne suiker.

 10. Bak de lange vingers in 14-18 minuten gaar.

 11. De koekjes zijn dan nog niet volledig knapperig. Zo kun je ze eigenlijk niet goed gebruiken. Laat ze kort afkoelen en haal ze van de bakplaat. Bak je lange vingers nog even op het rooster van de oven. Zo worden ze van 2 kanten nog eventjes gebakken.  Een minuut of 4 is voldoende om de koekjes alsnog knapperig af te bakken.

lange vingers spuiten

Waar ga jij de lange vingers voor gebruiken? De mijne verdwenen in een lekkere aardbeien tiramisu dat ook een recept is van Rutger van den Broek. Tijdens de boekpresentatie van Rutgers tweede feestelijke bakboek stond er allerlei heerijks te wachten op de gedekte tafel.  De aardbeien tiramisu vond ik het meest verrassend. Ik was niet de enige aanwezige die verrukt was van dit heerlijke recept dat je binnenkort hier kunt verwachten.

lange vingers
Lange vingers maken

Rutger bakt feestelijk

Meer over Rutger bakt Feestelijk vind je hier in een review dat ik over dit leuke boekje schreef.

Liever niet lezen maar zelf doorbladeren? Rutger bakt Feestelijk is te koop in iedere boekenhandel. Je kunt het ook bestellen bij Bol.com.

Gerelateerde posts

Comments