top of page

Rutger bakt feestelijk


Rutger bakt feestelijk
Frambozen Charlotte met champagne, Victoria sponge met stoofpeertjes, kerststol, aardbeientiramisu, mokka panna cotta met karamel: mjam, mjam. Veertig favoriete feestelijke recepten heeft Rutger van den Broek voor ons verzameld in zijn tweede bakboek Rutger bakt feestelijk. Veertig bruikbare, heerlijke recepten voor feestelijke gelegenheden.

Het is zo’n veertig dagen tot aan kerst. Het liefst zou ik veertig dagen lang stuk voor stuk de recepten uit Rutger bakt feestelijk willen bakken. Tegen de tijd dat ik de laatste bladzijde zou omslaan staat er een gezellige kerstboom in ons huis en is het bijna kerstmis.


Helaas, de realiteit weerhoudt me ervan om daadwerkelijk iedere dag aan de slag te gaan. Het werk roept en dan heb je ook nog zoiets als de harde waarheid van de weegschaal natuurlijk.


Rutger bakt feestelijk

Het is 5 november als ik aankom bij de boekpresentatie en workshop van Rutger bakt feestelijk in Boekalicious in Amsterdam. In dit leuke zaakje kun je drinken en eten, lekker lezen aan de leestafel, kookboeken kopen en zelfgebakken lekkers mee naar huis nemen.  Het is een drukke boel als ik aan kom.  Rutger vermaakt zich met de camera’s van RTL’s boulevard en wil hij graag het eerste exemplaar aan zijn vader uitreiken.


Familie, dat is de plek waar de liefde voor de oven is geboren. En Rutgers vader? Wat is hij trots!

Rutger is een hitmachine

Hij heeft talent, hij heeft de looks. Je zou het misschien niet verwachten dat deze stralende thuisbakker vroeger als kind eigenlijk best een beetje verlegen was. Tijden veranderen. De camera’s draaien en Rutger weet er raad mee. Hij babbelt er op los als het vragenvuur op hem afgevuurd wordt.

Als vroeger de dagen korter werden, was de familie van Rutger steeds vaker in de keuken te vinden.  En bakken? Dat is al langere tijd een grote liefde van Rutger. De familie was een beetje verbaast toen Rutger in 2009 een kitchen aid besloot aan te schaffen, achteraf gezien een goede keuze. De ervaring in de keuken, de kitchen aid, de smaken, visueel subliem . We kunnen er allemaal opnieuw van mee genieten in Rutger bakt feestelijk. Stuk voor stuk de de recepten uitgebreid getest door familie, vrienden, buren of collega’s? Valt een recept een beetje tegen? Dan zul je het niet terug vinden in Rutger bakt feestelijk. 

Na de boekpresentatie gaat Rutger aan de slag en bakt voor de genodigden in no time winterbuns, chocolade-sinaasappelmoelleux en winterse madeleines waarvan de recepten allemaal in Rutger bakt feestelijk te vinden zijn. Overigens is Rutgers vriend helemaal weg van de moulleux en maakt Rutger tegenwoordig menig weekend dit goddelijke dessert.


Rutger bakt feestelijk

Wat bakt Rutger in Rutger bakt feestelijk? 

Rutger bakt feestelijk lijkt wat betreft stijl een beetje op zijn vorige bakboek Rutger bakt. Prettige licht glanzende bladzijden met een prachtige sfeerfoto bij ieder recept. Ook in dit feestelijke boek proef je de liefde voor zijn vriend, familie en vrienden. Maar geldt dat niet voor allemaal? Bakken is leuk, bakken voor je familie en vrienden is veel leuker.

Rutger heeft zijn boek ingedeeld in zes hoofdstukken: van brunch, bij de koffie naar dessert en grand dessert. Tot slot lekkers voor bij de bubbels rondom de jaarwisseling. En tot slot: zeven belangrijke basisrecepten om te kennen.

Voor Rutger zijn de hoofdstukken 3 en 4 het favoriete deel: dessert en grand dessert! Een ultieme gelegenheid natuurlijk om mee uit te pakken met de feestdagen. Een zoete afsluiter.


Rutger bakt feestelijk

Tijdens de presentatie werden we enorm verwend met heelrijke baksels uit Rutger bakt feestelijk. De aardbeientiramisu met merengueschuim vond ik heel bijzonder.  Rechts hazelnoot vijgenrbrood. Links onder: kersttulband, schuimkransjes en hazelnoot-rozijnenkoekjes.


Rutger bakt feestelijk

Uit Rutger bakt feestelijk: prachtige afsluiter: kokosijstaart.

Rechts onder: oliebollen; een recept van Rutgers vader.


Rutger bakt feestelijk

Deze citroentaart behoort tot de persoonlijk favorieten van Rutger, heel speciaal versierd met merengue sneeuw.


Rutger bakt feestelijk

Is er eigenlijk iets dat je niet lust Rutger?

Zo ben ik zelf niet kapot van de klassieke combinatie van chocolade en citrusvruchten. Nee, Rutger kon eigenlijk geen voorbeeld geven.


In de keuken kun je behalve bakken natuurlijk ook koken. Rutger houdt ook erg van koken, dat doet hij ook erg graag maar zijn passie ligt toch echt bij bakken.


Links boven: Boomstam en  Rechts boven: chocolade sinaasappelmoulleux, warm uit de oven.

Recht onder: prachtige citroen cheesecake.


Rutger bakt feestelijk

Macarons zijn een van de moeilijkste recepten die je kunt maken uit Rutger bakt feestelijk vertelde Rutger. Maar…..,  met mijn uitleg denk ik dat het jou ook lukt om ze te maken.

Uit Rutger bakt feestelijk:


“Avonden lang heb ik samen met mijn zus in de keuken gestaan; onze macarons wilden maar niet lukken…. Dan weer geen voetje, dan weer gebarsten of opeens keihard. Maar na slapeloze nachten en kilo’s amandelmeel heb ik de juiste receptuur ontdekt.”

Rutger bakt feestelijk

Professionele presentator

Rutger babbelt er op los als een professionele presentator. Hier praat Rutger voor de camera over zijn nieuwe boek Rutger bakt feestelijk voor RTL boulevard.


Wat gaat de toekomst brengen? Rutger straalt. Oooh nee, hij is voorlopig nog niet uitgebakken. Een patisserie? Nee, dat ligt niet echt in de verwachting.  Zijn baan al recovery verpleegkundige stopzetten? Ook dat is niet aan de orde. Het is juist de combinatie van dit moment waar Rutger heel gelukkig van wordt en heel veel energie uit haalt. Het uitbrengen van een boek, workshops geven, interviews en nog meer. Rutger is voorlopig nog niet uit de picture….. Een derde boek? Dit is zeker mogelijk, er zijn ideeën genoeg. Misschien iets op de televisie? Rutger lacht; alle mogelijkheden staan open.


Concurentie

Menno, de beste thuisbakker van 2014, is hij nu een concurrent? Nee, zeker niet zegt Rutger. Er is genoeg plaats in de bakwereld. Het is juist heel gezellig als er meer gebakken gaat worden. Overigens heeft Menno een hele andere stijl dan ik, vertelde Rutger.


Rutger bakt feestelijk is een heerlijk bakboek waarmee je de komende feestdagen gebakken zit als het om lekkers gaat bij de koffie of het eten. Het enige probleem overblijft is: Welk recept uit de diversiteit aan recepten gaat het worden tijdens de feestdagen? -- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door door de uitgeverij van Rutger bakt feestelijk: Uitgeverij Carrera culinair.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page