top of page

“Lekker Miljuschka” (Witzenhausen)


Lekker Miljuschka Witzenhausen
“Lekker Miljuschka” (Witzenhausen)
“Plof”. Er valt iets zwaars op de deurmat.  Het geluid doet me iets sneller naar de voordeur doet lopen. Er ligt een pakketje. In mijn hoofd maak ik een klein vreugdesprongetje: leuk! Als ik de verpakking, open is instant mijn interesse gewekt: “Lekker Miljuschka” met een grappige, vrolijke foodfoto en de tekst:

“Van easy to please the kids tot guilty as hell recepten.”


Een moeder die van eten houdt, graag experimenteert en ook de guilty zone durft te verkennen (en op de een of andere manier toch dat lijntje weet te houden). Tof!


Lekker Miljuschka Witzenhausen

Lekker Miljuschka, wat kun je verwachten?

“Voor Mama”, de eerste tekst in Lekker Miljuschka. Het is la mama die als een rode draad door de persoonlijke essays bij de recepten loopt. Lekker Miljuschka voelt als een soort familie kookboek.


Herinneringen koppel je vaak aan je smaakpapillen. Inmiddels lijkt het familie kookboek te groeien, want de kids van Miljuschka helpen volgens mij inmiddels ook een handje mee in de keuken.Miljuschka vertelt over hoe zijn opgroeide,  over dat haar moeder uiteindelijk alleen voor haar dochter moest zorgen. Over de ijskast die altijd goed gevuld was, haar Jordaanse inslag.


Lekker Miljuschka Witzenhausen

Ontbijten met granola ontbijttaart? Miljuschka weet wat verwennen is.  Het lijkt ongelofelijk, maar als ik de rij voedzame ingrediënten bekijk is het mogelijk. Ik viel ook erg voor Miljuschka’s wentelteeftjeschotel met appeltjes uit de oven, haar blueberry havermout pannenkoekjes.


Ze liggen klaar de overrijpe bananen

Overrijpe bananen? Hier ga  ik binnenkort haar chunky banaan granola van maken.


Lekker Miljuschka Witzenhausen

Nee, geen koolhydraat-arme lunch voor mij. Geef mij zo’n lekkere regenboog sandwich of een classic Italian. In Lekker Miljuschka, 4 maal een andere tosti dan je gewend bent. Bijvoorbeeld een tosti met brie, honing en aardbei op de foto boven.


Rechtsboven: een uien tarte-tatin of is het eigenlijk een eigenwijs uienbrood op zijn kop?

Bij een lunch horen ook bijzondere soepen en salades. De salade rechts onder heet With love salade. Hierover schreef Miljuschka.


“Mijn moeder had een paar favoriete salades. Haar witlofsalade vond ik echt een feestje. Het bittere lof met stukjes appel, rozijnen en jonge kaas was een frisse combo met veel verschillende structuren. Zo zie ja maar dat ik als klein kind al werd uitgedaagd wilde worden op het gebied van eten. Hoewel ik haar versie nog steeds waardeer, heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En hij kan haar goedkeuring wegdragen.”

Lekker Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka houdt van vlees, vis en kip. Dat is dan ook goed te zien want Miljuschka houdt van de perfecte steak, maar ook van  kalfstong of gevulde lamsbout met been. Ze draait haar hand niet om voor steak tartare of zeevruchten risotto uit de oven. Ik denk dat mijn kinderen ook zeer verrukt zullen zijn als de frituur een keer aan gaat voor echte Southern fried chicken of de oven voor peacemaker kippenbouten.Jongens, komen jullie me helpen met het maken van Ninja Turtle pasta, artisjok voor de minikok, vis curry in a hurry of Prinsessen pannenkoeken?  Jong geleerd is oud gedaan.

Lekker Miljuschka Witzenhausen

Toen de uitgeverij aan mij vroeg aan mij of ik een review-exemplaar wilde, vroeg ik:  “Dat lijkt me heel leuk, maar  ik heb een bakblog.  Wordt er ook in Miljuschka’s nieuwe boek gebakken?” vroeg ik. “Zeker, was het antwoord, er is zelfs een heel hoofdstuk over cheesecakes!”  Toen wist ik het meteen. “Oh yes please! Heel graag. ”


Hou je van cheesecakes? Blader dan meteen door naar hoofdstuk 6. Hier vind je een heel hoofdstuk vol stout & zoet genoegen.


“De cheesecake is de rode draad in mijn leven. Mijn moeder runde naast haar studie een taartenbusiness, waarvoor ze taarten op bestelling met de fiets rond bracht. Daar zaten ook veel cheesecakes bij. Ik weet nog goed dat ik de beslagkom mocht uitlikken, een verslaving was geboren.”

Leer de ultieme cheesecake bakken met boterkoekbodem, een cheesecake met citroenschuim, kastanjes, passievrucht of blauwe bessen.


Op de foto boven een red velvet oreo cheesecake.

Op de foto onder een cheesecake met Tony Chocolonely.


Lekker Miljuschka Witzenhausen

Dacht ik dat ik het hoofdstuk met taarten had gehad, is daar ineens het afsluitende hoofdstuk: Zoet!  Zie ik daar opnieuw Amerikaanse invloeden bij de Pompoentaart? De chocolate chip cookies. Kinderen kunnen aan de slag met een kinder-chocolade fondue of een soezentoren.


Omdat het leven een feestje is, en hier taart bij hoort, bak je misschien wel de chocoladetaart op de foto links of de Griesmeelcake op de foto rechts boven.


Goed, ik geef je er nog één persoonlijke anekdote. Maar dat dat komt vast omdat ik me hierin herken EN omdat het misschien helpt Miljuschka overstag te gaan een een eigen bakboek te schrijven! Uit Lekker Miljuschka:


Zoet. “Ik ben een notoire zoetekauw. Als ik aan eten denk, schieten er eerst altijd tien toetjes door mijn hoofd voordat ik aan hartig denk. Misschien kom ik ooit nog eens met een bak- en toetjesboek. “

Tip voor de uitgever:  is het misschien tijd om een bak- en toetjesboek van Miljuschka te plannen?


Lekker Miljuschka Witzenhausen

Lekker Miljuschka is zeer toegankelijk.  Alles wat je ziet, kun je ook echt zelf maken. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig, geen rare keuken-apparatuur,  hoewel een oven wel aan te bevelen is. Miljuschka bakt niet alleen taarten in de oven, ook haar groenten, aardappels, vlees, vis en zelfs ontbijtjes weten regelmatig de weg naar de oven te vinden.  Yes, de oven als dominant keukenhulp. Terwijl je maaltijd in de oven staat, heb je nog wat handen vrij om de boel een beetje op te ruimen. Of je nog even op de bank te nestelen in afwachting op het heerlijks dat gaat komen.


Hoewel dit review een beetje beïnvloed is door mijn liefde voor bakken, komt de echte vlees, vogel- en visliefhebber ook behoorlijk aan zijn trekken.


Heb je de smaak te pakken en wil je zelf aan de slag. Lekker Miljuschka is te koop in de boekenwinkel.

ISBN: 9789021560991


Graag wil ik Kosmos Uitgevers bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van Lekker Miljuschka. De foodfotografie is van Renée Frinking. De studio portretfotografie is van studio stills: Inga Powilleit.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”


Gerelateerde posts

留言


bottom of page