top of page

Lezers-interview met Anouk Glaudemans winnares Heel Holland Bakt

Anouk Glaudemans winnares HHB
Lezers-interview met Anouk Glaudemans winnares Heel Holland Bakt

Lezers-interview met Anouk Glaudemans winnares Heel Holland Bakt

Terwijl we op 27 december a.s. weer op de bank kruipen voor het nieuwe seizoen van Heel Holland bakt, praten wij in dit interview nog na met de winnares van vorig seizoen: Anouk Glaudemans. En met wij bedoel ik de lezers van Carola Bakt Zoethoudertjes, want zij stelde de vragen aan Anouk. Zo kom je van alles te weten over deze sterbakker en haar onlangs verschenen bakboek Heel Holland bakt THUIS. Er zijn eigenschappen die ik bij iedere winnaar weer terugzie: fanatiek, gedreven, het moet altijd beter, brede interesses in bakken, Pietje precies, ook voor HHB al druk in de weer. Maar wie is Anouk nog meer? Je leest het in dit lezers-interview met Anouk Glaudemans, waarbij Lynn de winnende vraag stelde en het Heel Holland Bakt THUIS boek van Anouk heeft gewonnen. Gefeliciteerd Lynn!

Anouk heeft maar liefst alle lezersvragen beantwoord en dat terwijl ze heel drukbezet is. Echt super lief en heel erg bedankt, dat we je allemaal een beetje meer mogen leren kennen! Lynn stelde de winnende vraag. Het boek Heel Holland Bakt THUIS met Anouk Glaudemans is inmiddels naar haar onderweg.


We beginnen met de vraag van Lynn, want Lynn heeft de winnende vraag gesteld:

Lynn:

Wat tof een lezersinterview. Hierbij mijn vraag; ik zou best graag meer vegan of tolerantie vrij willen bakken, maar ik word er altijd een beetje bang van. Waar is het begin? Waar kun je eenvoudig aan de ingrediënten komen? Welk recept moet ik als allereerste bakken om het dichts bij de reguliere baksels te blijven?

Ow ik zie nu dat het 3 vragen in 1 zijn…. De laatste vind ik het belangrijkste. Alvast hartelijk dank voor je antwoord. Groetjes Lynn Lynn, het is zeker leuk om plantaardig te bakken. Ei kun je vervangen door appelmoes, banaan of lijnzaad. Boter kun je vervangen door kokosolie en ik ben zelf erg te spreken over het nieuwe merk plantaardige boter Flora.

Er zijn tegenwoordig veel bakboeken die inspelen op plantaardig bakken. Sommige boeken zitten in de hoek van cashewnoten weken en die blenden voor een romige crème, maar er zijn ook steeds meer auteurs die de traditionele baksels plantaardig maken met ingrediënten die goed in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ik kan je het bakboek van Maartje Borst ‘Taart en de Koeck’ zeker aanbevelen.

Anouk: “Omdat ik over de gehele linie gezond eet, gun ik mezelf juist ook lekkere dingen en die guilty pleasures mogen er altijd zijn en hangen erg af van de tijd van het jaar en van mijn stemming.”

Zoetsvansophie: 

Hoi Anouk, wat is jouw guilty pleasure baksel…..? 🤪 Nou ZoetvanSophie, omdat ik over de gehele linie gezond eet, gun ik mezelf juist ook lekkere dingen en die guilty pleasures mogen er altijd zijn en hangen erg af van de tijd van het jaar en van mijn stemming. Zo kan ik enorm genieten van een bitterbal gedipt in mayonaise of een verse oliebol, maar een verse schaal sappige zoete aardbeien zijn ook zalig! Ik voel me bevoorrecht dat ik de luxe heb van een gevulde koelkast, keuken en kelder. Ik kan eten waar ik zin in heb, hoe luxe is dat? Gelukkig deel ik enorm veel uit aan anderen, want dat vind ik enorm belangrijk om te doen.


HHB thuis van Anouk Glaudemans

Lisette Bartels:

Je wint heel Holland bakt, dan mag je eindelijk openlijk aan iedereen vertellen dat je gewonnen hebt en als je dan diverse plannen gaat uitwerken wordt de wereld overvallen door de heftigheid van Corona. Wat heb jij de afgelopen tijd gedaan en hoe heb je het ervaren en natuurlijk wat staat er op de lange termijnplanning? Lisette, net als bij iedereen, stond ook mijn leven aan de ene kant stil en aan de andere kant werd er veel van me gevraagd. Alle opdrachten, evenementen, samenwerkingen, televisieoptredens, interviews etc. werden geannuleerd. Voor mijn baan als docent aan de Hogeschool veranderde er ook veel: lessen gingen van de een op de andere dag online en ik was veel bezig met contact houden met mijn studenten. Zij ervaarden ook veel onzekerheid en angst. En tot slot was mijn hele gezin thuis; een kind in HAVO 5 en de andere in groep 8, dus beiden in een belangrijk jaar.

Ik ben naast mijn werk aan de Hogeschool vrijwilligerswerk gaan doen bij een project voor ouderen, ik kreeg een wekelijkse culinaire rubriek in MAX Magazine en was bezig met het schrijven van mijn bakboek.

Voor 2021 staat er een leuke samenwerking met een merk op het programma, loopt mijn culinaire rubriek nog door, hoop ik dat de workshops weer gegeven kunnen worden en wie weet schrijf ik ooit nog een boek!


Anouk: “Ik ben een open boek en doe geen dingen waar ik niet achtersta, daar zou ik echt buikpijn van krijgen.”

Bakmutsbakt: 

Hoihoi Anouk bak je ook wel eens dingen met tegenzin? Iets wat je echt vies vind maar wat je dan als bestelling toch maar bakt? En zeg je dan ook, ondanks dat je het zelf echt vies vindt: eet smakelijk; het is heerlijk? Oh nee bakmutsbakt, dat kan ik echt niet. Ik ben een open boek en doe geen dingen waar ik niet achtersta, daar zou ik echt buikpijn van krijgen. Sowieso bak ik niet graag op bestelling, mensen hebben geen idee hoeveel werk daarin gaat zitten omdat je thuis geen bakkerij hebt. Die uren die erin gaan zitten, zijn niet in geld uit te drukken. Daarnaast voel ik me heel verantwoordelijk om dan ook iets moois af te leveren omdat het voor degene voor wie je bakt een belangrijk moment is, dus ik heb pas rust als de taart af is. Niet echt mijn ding. Ik leer de mensen liever hoe ze het zelf kunnen maken.

Linda van Leuken: 

Heb jij ook wel eens ruzie met bakpapier? Dat die hoeken zo frommelen in de hoeken van een bakblik? 😂 Weet je wat werkt Linda? Pak je bakvel en verfrommel het tot een prop, even lekker goed aandrukken. Dan vouw je het papier weer open en kun je het veel makkelijker in de vorm krijgen. Probeer het maar eens! Bij een rechthoekige vorm knip ik het papier bij de hoeken nog wel eens in, net als we vroeger deden bij het kaften van onze schoolboeken.


Foto uit HHB Thuis van Anouk Glaudemans

Yvonne:

Een leuke actie! Mijn eerste reactie was, wat jammer dat het boek in deze tijd is uitgekomen. Maar nee, juist goed. Er zijn in deze coronatijd veel meer mensen gaan bakken. Mijn vraag is, kunnen we nog meer van Anouk verwachten? Lijkt mij geweldig als er bakprogramma met Anouk zou komen! Dank voor je lieve woorden Yvonne! Ik zou zeker graag een bakprogramma doen of nog een bakboek schrijven. Ik vind dat allemaal heel leuk en daarnaast babbel ik makkelijk, dus dat werkt wel op beeld. Wie weet! Ondertussen heb ik een hoop mensen leren kennen en mijn visitekaartje afgegeven in hoe ik te werk ga. Mensen weten wat ze aan me hebben.


Evelien:

Hoi Anouk, Supergaaf dat je kookboek eindelijk uit is, ik kan niet wachten om hem door te bladeren en er allerlei lekkers uit te maken! 😉 Maar wat is nu JOUW favoriete kookboek? En welk succesrecept heb je daar het vaakst uit gemaakt? 🙂 Groetjes, Evelien Wat lief Evelien! Ik heb heel veel bak- en kookboeken, maar gebruik ze vooral als inspiratiebron. Van bladeren in deze boeken word ik helemaal zen en blij. De bakboeken van petit gâteau, Yvette van Boven, Paul Hollywood, Nigella Lawson, Ottolengi en Donna Hay vind ik super. Eigenlijk is dit een onmogelijke vraag om te beantwoorden, want de schrijvers hebben ieder zo hun stijl en het ligt ook weer zo aan mijn stemming of doel. Blij word ik in ieder geval van al die boeken om me heen.

Renee:

De horeca is gesloten vanwege Corona, en reizen is vrijwel niet meer mogelijk. Zelf merk ik dat ik daardoor nieuwe smaken en ervaringen mis! Waar haal jij inspiratie vandaan voor nieuwe recepten? Heb je daarvoor bezoek aan horecazaken nodig, of haal je dat juist uit jezelf? Renee, uit eten gaan vind ik heel fijn om te doen, vooral omdat ik thuis altijd degene ben die kookt, al 23 jaar lang. Dus uit eten gaan voelt als een verwenmoment of cadeautje voor mezelf. Verre reizen maak ik niet, ik ben graag thuis of in Nederland. Inspiratie haal ik uit tijdschriften, boeken en via sociale media.

HHB Thuis van Anouk Glaudemans, een taart met bloemen als decoratie

Mariska:

Hoi Anouk, Wat leuk dat je boek nu eindelijk op de markt is en verkrijgbaar! Ik kan me voorstellen dat je trots bent op het eindresultaat als ik zo de review zie van Carola. Wat een mooi boek is het geworden en lekker divers. Mijn vraag is, wat voor mooie taart of in Heel Holland Bakt’-termen te spreken, welk Spektakelstuk zou jij nog graag geheel vegan willen maken? Wat gaat het dan worden? Ik vind het erg leuk dat je ook zonder dierlijke ingrediënten bakt. Groetjes Mariska Dank Mariska! Ik ben echt dol op boter en eieren (en suiker), maar zoek qua eten ook altijd naar balans anders zou ik dicht groeien. Meer plantaardig eten en bakken voelt goed voor mijn lijf. De kubus vond ik echt een superleuke opdracht en zou ik zeker vegan willen en kunnen maken. Ik ga er eens over nadenken. Er is zoveel mogelijk.


Anouk: “Als ik iets wil, dan ga ik ervoor en als het niet lukt dan probeer ik te herleiden waarom het niet lukt.”

Karen:

Welk recept is zodanig mislukt dat je het niet meer wilt proberen, of blijf jij net zo lang doorgaan tot het perfect is? Hahaha Karen, het enige wat ooit mislukt is, is verse kaasfondue (dus niet een pakje, maar met verse kaas), dat is twee keer achter elkaar mislukt. Waarschijnlijk omdat ik geen fonduepan heb. Dus dat heb ik nooit meer geprobeerd.

Als ik iets wil, dan ga ik ervoor en als het niet lukt dan probeer ik te herleiden waarom het niet lukt. Meestal lukt het een volgende keer dan wel. Dus in het geval van de kaasfondue was de oplossing een pan kopen, maar voor die ene keer in de 5 jaar dat ik daar een keer zin in heb, vond ik het niet nodig om weer iets in huis te halen. Mijn keuken puilt al uit van de kook- en bakspullen.

Annemieke Snoeijers:

Hoi Anouk, ik vind het zo inspirerend om te zien hoe jij je al ontwikkeld hebt tot een koekboekschrijfster na jouw deelname aan Heel Holland Bakt! Wat zou je maken als jij voor het Koninklijk huis zou mogen bakken? Oehhh Annemiek, dan zou ik voor sjiek en verfijnd gaan en niet te zwaar. Ik heb het idee dat ons koningspaar sportief en bewust leeft, dus daar past een fris taartje bij en misschien dat ik het dan wel plantaardig maak!


Anouk Glaudemans in de HHB tent
Lezers-interview met Anouk Glaudemans winnares Heel Holland Bakt

Arianne:

Hoi Carola, wat leuk dat je Anouk gaat interviewen. Ik ben heel benieuwd waar je haar s nachts voor wakker mag maken. Ik ben zelf dol op citroen meringue taart. Dus daar kan je mij altijd mee verleiden. Ohhh Arianne, in die dingen ben ik misschien zo vreselijk saai! Ik lust zoveel en het hangt af van mijn stemming of de tijd van het jaar. In de winter word ik blij van warme havermout of van die spuitchocolade letters van de bakker. In de zomer van fruit, lichte baksels, maar ook heerlijke zoute chips. Maar ’s nachts ga ik echt niets eten, dan slaap ik niet goed!

Hiermee beantwoord Anouk ook de vraag van Kim: Iets waar ik wel benieuwd naar ben; voor welk baksel mogen ze jou in de nacht wakker maken?


Anouk: “Verse appeltaart waardeert hij enorm. Ik zal het weer eens voor hem maken. Dank dat je me eraan herinnerd hebt om mijn man weer eens te verwennen!”

Bettina:

Oh, de vraag moet hier gesteld worden. Ik had het op insta geschreven… dus hier nog een keer 🙂 Met welk baksel kun jij je partner verleiden?!


Geen idee Bettina, ik denk alles wat ik bak en kook! Hij doet echt niets in de keuken, nou ja, afwassen en opruimen en is een hele tevreden eter. Hij lust alles wat ik maak en is altijd blij met wat ik voorschotel. Echt superfijn, want ik kook dus vaak waar ik zelf zin in heb.


Verse appeltaart waardeert hij enorm. Ik zal het weer eens voor hem maken. Dank dat je me eraan herinnerd hebt om mijn man weer eens te verwennen!

Hetty van Es:

Nu je meesterbakker bent, is er in je leven veel veranderd? Krijg je veel aanbod om mee te doen met kookprogramma’s? Of is er door Corona periode eigenlijk niets veranderd? Hetty, door mijn winst zijn er deuren opengegaan die anders niet geopend waren. Zo heb ik een boek mogen schrijven en een wekelijkse culinaire rubriek in MAX Magazine gekregen. Qua tv is alles wat op de planning stond geannuleerd en tegen de tijd dat Corona voorbij is, is er een nieuwe winnaar en is mijn momentum voorbij. Maar dat zijn luxeproblemen! Ik ben dankbaar voor alles wat er is en dat we nog steeds gezond zijn. Als mens ben ik niet veranderd. Ik ben nog steeds die hardwerkende moeder die zorgzaam, betrokken en ondernemend is. Ik was altijd al vriendelijk tegen de mensen om me heen en dat is nog steeds zo.


HHB thuis, ijsjes van Anouk Glaudemans op presenteer schaal

Marja:

Wat een leuk idee om zo een interview met Anouk te maken! Weet je waar ik nieuwsgierig naar ben? Had je als kind ook al een voorkeur voor koekjes en taartjes? Is er 1 speciaal koekje waar je als kind het liefst de hele trommel van leeg at en stiekem als je moeder niet keek nog snel eentje uit de trommel pakte 🙂 ik heb zelf zo’n zwak voor Jan Hagel, lekker de suikerkorrels er af knabbelen en als de trommel leeg alle kruimeltjes opeten …….heerlijk. Inmiddels ben ik oma en is Jan Hagel nog steeds mijn lievelingskoekje! Heb jij ook zo’n koekje Anouk waar je het liefst 1 x alles van opeet? Voor iedereen een fijne decembermaand! Groetjes Marja Nee Marja, ik heb geen koekje waar ik de hele rol van opeet, dan word ik echt misselijk. Maar ik vind die biscuitjes met suiker van Verkade (Nizza) wel heerlijk. Van chips of chocolade kan ik wel meer eten dan dat mijn plan was, hihihi. Dus dan de volgende dag maar weer balansen met wat ik eet.


Anouk: “Bij de andere twee shootdagen heb ik in de straatapp gezegd: ‘Wie heeft er zin in iets lekkers? Kom maar langs.”

Moedertje van drie:

Beste Anouk, wat is je lievelingseten? En wat lust je echt totaal niet? Ohw en ik ben super benieuwd wat je doet met alle baksels die voor je boek hebt gemaakt? 😋 Moedertje van drie, risotto vind ik echt heerlijk en ik houd niet van vette stukjes in vlees, dus je ziet mij niet snel kluiven.

Voor het boek hebben we vier hele dagen fotoshoot gehad. Rond de eerste twee shootdagen had ik ook twee workshops, dus die deelnemers hebben veel restjes mogen proeven. Bij de andere twee shootdagen heb ik in de straatapp gezegd: ‘Wie heeft er zin in iets lekkers? Kom maar langs.

Cornelieke:

Ik ben benieuwd: Als je alleen maar 1 baksel kon hebben/maken voor de reat van je leven, welke zou dat dan zijn? Toch mijn favoriete arretjescake Cornelieke, omdat het zo enorm troostvoer is. Er zitten zoveel herinneringen aan, het is niet ingewikkeld en echt bijna iedereen wordt er blij van.

HHB Anouk Glaudemans, trooster


-- MET DANK AAN --
Graag wil ik Kosmos Uitgevers en Anouk Glaudemans heel erg bedanken voor de mogelijkheid om dit lezers-interview & winactie te organiseren! De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Mitchell van Voorbergen en Roland J. Reinders.

Gerelateerde posts

留言


bottom of page