top of page

Heel Holland bakt THUIS met winnares Anouk Glaudemans


Heel Holland Bakt Thuis, Anouk Glaudemans
Eindelijk daar is hij dan, bijna een jaar na het winnen van Heel Holland bakt, kun jij met winnares Anouk Glaudemans aan de bak! Na het winnen van Heel Holland bakt is Anouk aan de slag gegaan voor en eigen bakboek. In april stond zij net op het punt om haar bakboek te gaan fotograferen toen de wereld door het Coronavirus tot stilstand kwam. Ik vond het zo sneu voor haar want Anouk had er zo hard aan gewerkt. Het boek stond zelfs al aangekondigd in de folder van de uitgever.

Maar Anouk leek zelfs nog een stapje harder te zetten. Ze bakte voor Max, zette haar blog op, ging workshops geven en toen de 2e golf dat ook niet meer toeliet ging ze gezelschappen op afstand voorzien van een workshop. Ingrediënten werden verstuurd via de post en de workshop online; helemaal anno 2020.


Heel af en toe had ik contract met Anouk en ze verzekerde mij dat ik vooral geen medelijden met haar moest hebben. Het boek is inmiddels met open armen op de markt ontvangen en dat kan ik alleen maar begrijpen. De sfeer van Heel Holland bakt die we allemaal zo missen, de diversiteit aan recepten, waarvan zij bij sommige recepten grenzen durft te overschrijden.


Zo vond ik het behoorlijk stoer van Anouk dat ze Robèrt een vegan taartje in een van de uitzendingen durfde te presenteren; gemaakt met meringues van het vocht van kikkererwten (aquafaba). Ik kan met herinneren dat Robèrt verrast was door de textuur en smaak. Naast de wat meer reguliere recepten, durft Anouk in dit boek dit soort uitstapjes ook aan.

Foto voorkant: Kersen desserttaart met prachtige lagen van bastognekoeken, kersencrèmeux, amandelbiscuit, mon chou-crème en zelfgemaakte marsepein; finalist waardig!


Inhoudsopgave HHB Thuis, Anouk Glaudemans

Kijk daar is ze; de winnares van Heel Holland bakt 2019-2020; Anouk Glaudemans-van der Krabben. Anouk heeft hard gewerkt en zij is verantwoordelijk voor alle recepten van het seizoensboek behalve de technische opdrachten. Wist je trouwens dat Robert een expert is en alles uit zijn hoofd bakt; een recept heeft hij dus niet nodig, maar wij thuisbakkers wel! Daarom herschreef Anouk de receptuur bij deze recepten, zodat de iedere thuisbakker, ook de technische opdrachten, zelf thuis kan maken.


Anouk: “Ik hoop dat je geniet van het bakken van deze nieuwe recepten! En dat je uitdeelt, want eten verbroedert en roept herinneringen en sfeer op. Denk maar aan dat favoriete baksel of gerecht van je (groot-) ouder (s) dat je nu al kunt ruiken en proeven zonder dat het het voor je hebt. En nu ben ik zelf iemand die door eten te delen herinneringen met anderen creëert en hun een gevoel van geborgenheid kunt geven. Hoe mooi is dat!”


Voorbeeld HHB Thuis, Anouk Glaudemans Worteltaart

Alle recepten zijn voorzien van een heerlijke foto. Deze foto vond ik er zo heerlijk uitzien, ik besloot hiermee het review te openen. Het is een bijzonder recept uit het hoofdstuk: Bewust.


De bodem is gemaakt van een worteltjestaart maar de topping vond ik erg interessant: een combinatie van dulce de leche van gecondenseerde kokosmelk en vegan boter. Dat zou wel eens heel erg lekker kunnen zien want gecondenseerde kokosmelk is een heerlijk ingrediënt.


De prachtige eetbare bloemen on top maken er een waar kunstwerk van. Pas deze kleuren van de bloemen aan naar het seizoen en je hebt een op en top Kersttaart, Paastaart of taart met koningsdag.


HHB Thuis, Anouk Glaudemans. Taart als kunstwerk

Het is altijd moeilijk kiezen tussen al die prachtige foto’s maar deze twee trokken met direct.

Foto links: Mokka schuimgebak; schuimgebak doet het goed op mijn blog, maar deze variant vind ik bijzonder mooi. Stap voor stap laat Anouk het je zien en zo kun jij het ook.Foto rechts: Pie met nectarine en appel met een prachtig raster als blikvanger.


Anouk: “Voor mij moet alles wat uit mijn oven komt lekker ruiken en er goed uitzien, zodat je meteen zin krijgt om een hap te nemen. Daarom houd ik van ambachtelijke recepten met rustieke uitstraling. Een pie is daar een goed voorbeeld van. Lekker met allerlei soorten fruit, ook fruit dat rijp is en wat minder mooie plekjes heeft.”

HHB Thuis, Anouk Glaudemans. Foto's van de afbeeldingen in het boek.

Wat zal Andre blij zijn met de hartige recepten die Anouk in het bakboek heeft verwerkt. Zo bakte ze bijvoorbeeld miniquiches, hartige wafels met zalm of zoals op de linker foto: brioche met pesto en mozzarella.


Foto rechts; Kubus van jocondebiscuit. Je kent de opdracht vast nog wel uit de tent; de bakkers moesten een grote kubus vullen met kubus-gebakjes. Dat waren best joekels van kubussen; maar Anouk heeft een wat toegankelijkere versie voor je bedacht.


Anouk: “Wil je het presenteren als een kubus, vraag dan een handige Harry in je omgeving om zo’n leuke kubusstandaard te maken.”

Foto's als inspiratie voor de opmaak van de baksels

Van gemakkelijk en gezonde keuze tot een over de top dessert waarmee ieder etentje een memorabele afsluiter heeft.


Foto links: Appelmuffins; allemansvrienden en als ik naar de rij ingrediënten kijk kun je ze zeker ook als ontbijt eten.Foto rechts: Fruitige chocoladetrifle. Vrienden en collega’s vragen mij wel eens, waarom ik niet mee doe aan het programma mee doe. Ik vertel ze altijd dat de kandidaten echt heel goed zijn, vaak nog beter dan je op de televisie ziet. Ik zie de liefde voor bakken bij vele oud kandidaten ook na de uitzendingen en ze zijn ook dan vaak nog heel intens bezig met de meest geweldige creaties, starten een eigen bedrijf. Wat Anouk over deze triffle zegt is daar een voorbeeld van. Respect!


Anouk: “In de tent maakte ik de koninklijke halve finale een oranjetaart met passievruchtenbavarois, sinaasappelcurd en kokosbiscuit met pure chocolade. Op de braderie, de eerste selectiedag voor kandidaten had ik een taart gebakken gevuld met chocolademousse, sinaasappelmousse en sinaasappelcurd. Deze triffle is een combinatie van beide recepten, een feestelijke, fruitig pronkstuk. “

Snap je wat ik bedoel; ha, ha.


Tips vanuit de HHB tent

In het hoofdstuk Technische opdrachten laat Robert je stap voor stap bijzondere recepten zien. Dit kunnen gelukskoekjes zijn, gebakjes met een eetbaar doorzichtig dakje maar ook deze twee bijzondere recepten:


Foto links: Koninklijke millefeuilles; deze heeft het etiket: Wow! Best wel moeilijk gekregen en dat zit hem vermoedelijk vooral in het goed tempereren van de chocolade. Een goede les als je hier meer over wilt leren.Foto rechts: Ringtaartjes; een ring van Franse florentine koekjes, gevuld met een vanillemousse en een sierlijke versiering. Deze opdracht komt uit de finale van het eerste seizoen.


Omslag HHB Thuis, Anouk Glaudemans

Heel Holland bakt THUIS met winnares Anouk Glaudemans. Wat een fijn boek uit de stallen van Heel Holland bakt; prachtige foto’s, veel tips en bruikbare recepten. Van alledaags tot meer uitdagend maar door een duidelijke uitleg kan iedereen aan de bak.


Lezers-interview met winactie:  Ook zo’n zin om te bakken uit Heel Holland bakt THUIS? Over enkele dagen vind je een winactie bij Carola Bakt Zoethoudertjes waarbij je dit boek kunt winnen waarbij je Anouk een vraag kunt stellen. Denk alvast goed na wat voor leuke, spannende en bijzondere vraag je aan Anouk wilt stellen. Behalve dat we samen een boeiend lezersinterview maken, wint de leukste vraag het bakboek!


Heel Holland bakt THUIS met winnares Anouk Glaudemans is te koop in de boekenwinkel.  

ISBN: 9789021578088


-- DANK --
Graag wil ik Uitgeverij Kosmos bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van het Heel Holland bakt THUIS met winnares Anouk Glaudemans. De fotografie is gemaakt door Mitchell van Voorbergen, MAX/Roland J. Reinders (juryfoto’s en sfeerbeeld)
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

コメント


bottom of page