top of page

Love and lemons kookboek


love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews
Wat een prachtig boek heb ik voor me liggen. Het love and Lemons kookboek geschreven door Jeanine Donofrio en haar man Jack Mathews uit Austin. Samen hebben zij een inspirerend foodblog met zeer mooie fotografie.

Jeanine en Jack: “Waarom Love & lemons? Omdat we een keer langs een Italiaanse hond met een citroen in zijn mond liepen. We maakten grapjes over het romantisch idee dat Italianen hun honden citroenen in plaats van tennisballen laten apporteren.”


Anno 2016 is de manier van eten aan het veranderen. Je ziet het in het aanbod van de foodblogs, de boeken, de tijdschriften van de supermarkt.


Zelfs de schijf van vijf kan er niet meer omheen: we moeten meer groente eten!


Historisch gezien eten wij Nederlanders een prakkie aardappelen, met één soort groente en een stukje vlees. Dat kan anders, dan kan meer divers, kleurijker, gezonder en niet onbelangrijk: smakelijker.

love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

Bij de meeste kookboeken kies je een recept.  En dus ga je met je boodschappenlijstje op zoek naar de ingredienten. In Love & Lemons leer je andersom denken. Daarom is het boek ook niet ingedeeld in ontbijt, lunch en avondeten, maar in groenten.


Je kijkt in de keuken wat je voor producten hebt. Dan bouw je bijvoorbeeld vanuit 2 groenten een diner op.  Janine leert je creatiever te denken, ruimte te geven voor last minute vervangers. Love and Lemons laat zich inspireren door de groente van het seizoen in de basis.


Dus geen rijen met ontbijtmaaltijden, lunches en diners. Je vindt 2 lange rijen met groenten. Hele bekende groente, maar ook groente waarmee je waarschijnlijk nog nooit gekookt hebt.


love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

Prima, tijd voor een maaltijd. Wat voor groente heb je in huis? Nee, vandaag laten we de aardappelen een keer voor wat ze zijn.Probeer je groente eens te verwerken in één van deze vijf basics. Verwerk het in een ei, een tortilla, een goed gevulde salade, een pasta of een groentesoep. Wellicht besprenkeld met enkele druppels verse citroen?


Janine en Jack leren je in Love & Lemon te genieten van de mogelijkheden van groente!

love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

De recepten zijn opgebouwd  in de traditie van het blog. Wit, prachtige foto’s, gerechten die uitblinken en vooral verleiden in kleur, allen begeleid door een duidelijk recept. Vaak voorzien met een extra tip in de bereiding. Is een recept glutenvrij of vegan, dan wordt dit erbij vermeldt.


Een lekker voorbeeld van hoe het boek is opgebouwd. is de Dutch baby, een recept dat ik de laatste jaren in buitenlandse boeken steeds vaker tegen kom. Het is een soort luxe grote mega-poffertje. Deze versie is iets lichtere versie met sappige frambozen. Ik moet hem echt een keer maken.


love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

Wat ik zo leuk vindt aan love & lemons is dat creatief zijn eigenlijk zo eenvoudig is. Het enige dat je nodig hebt zijn verse groente, al het andere staat waarschijnlijk al in één van je keukenkastjes.

Links boven: Pastinaakfriet met rode paprika hummus. Snij je eens friet van je groente en geef je hummus een upgrade met rode paprika.


Rechts boven: Gehaktballetjes van aubergine & paddenstoelen.Links onder: Platbrood met wittebonen-puree en aspergelinten. 


Rechts onder: Gebakken eieren met zoete aardappel, boerenkool en salie. Eénpersoons-pannetjes met  de groente-trend van 2016: boerenkool.

love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

Het Love en Lemons kookboek draait vooral om koken, maar er wordt ook gebakken. Gelukkig maar! Zelf gebruik ik ook steeds vaker groente in mijn gebak, met wisselende reacties van mijn testteam. Het is even wennen maar geloof me, vaak proef je het niet eens. Groente maakt je baksels iets smeuïger van structuur. Smaakmakers als kaneel en chocolade zijn vaak erg dominant en de extra vitaminen en vezels van de groente eet je eenvoudig mee naar binnen.


Links boven: Vegan wortelwafels.


Links onder: Chocolade courgettemuffins.


rechts onder: Pure chocolademousse met avocado.

love and lemons Jeanine Donofrio Jack Mathews

Als flexitariër en groente-lover kan ik mijn hart ophalen in dit kookboek.  Het is een zwaar gebonden boek vol kleurige foto’s met gerechten die eigenlijk zo eenvoudig te maken zijn, dat ik me verheug om aan de slag te gaan. Ben jij niet zo’n kok? Geen paniek, bij deze inspirerende recepten hoef je niet urenlang in de keuken te staan.


Love and Lemons is verkrijgbaar in de boekenhandel.

ISBN: 9781583335864

-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door Uitgeverij Unieboek | het Spectrum. De fotografie is van Jeanine Donofrio en Jack Mathews.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog”.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page