top of page

Syllabub met citroen en sherry gelei


Syllabub met citroen en sherry gelei
Syllabub met citroen en sherry gelei
Met enige regelmaat kom ik dit recept van Syllabub met citroen en sherry gelei tegen in mijn papieren receptenboekje. Ik ben van een bouwjaar dat vroeger lekkere recepten bewaarde. Dat deed je in die tjd in  een schrift een speciaal boekje om recepten in te bewaren. Tegenwoordig bewaar ik praktisch alle recepten op Pinterest. Dat is echt super handig maar toch mist het iets. Die persoonlijke touch, de verbintenis met de persoon van wie je het kreeg, van die. Achteraf besef je pas dat de tijd die je toen zo gewoon vond eigenlijk heel bijzonder was.

Mijn favoriete receptenboekje is zo’n vodje vol culinaire persoonlijke herinneringen

Mijn oude receptenboekje is veel meer dan een bundel culinaire herinneringen. Het is de personen die me de recepten hebben gegeven. Wat heerlijk om door te bladeren. Niet iedereen kom ik nog tegen. Het zijn de stromen van het leven die bewegen en een eigen weg zoeken.Het zijn vrienden die ik uit het oog ben verloren, oud collega’s, een vriendin van vroeger die veel te vroeg is overleden en ga zo maar door.

Sommige recepten maak ik best vaak zoals de Indiase Dahlsoep ,of de kokoskoek , de kruidkoek en de Portugese tiramisutaart.Vorige week was ik op een heel leuk feestje waar ik mijn oud collega Annelies tegen kwam. Wat was het al geleden dat ik haar gezien heb. Achteraf gezien, een bijzondere tijd, vol onvergetelijke herinneringen.

“Geloof het of niet,” vertelde ik haar, “maar ik moet nog best vaak aan je denken.” “Je recept voor Syllabub staat in mijn favoriete receptenboekje. Ik heb het nooit durven maken omdat er volgens mij rauwe eieren in verwerkt zijn”, zei ik haar. Ze lachte” Nee joh, er gaan geen eieren in Sullabub en het is echt heel gemakkelijk!” Ze nam me mee en stelde me voor aan de dame, waarvan ze destijds het recept gekregen had. Niet lang daarna was er plots internet en daarmee verdween deze manier van het doorgeven van recepten een beetje naar de achtergrond.


Zooooo, dat was lekker en zo makkelijk. Waarom kom ik daar nu pas achter?! En handig om al eerder te maken bij een diner


En toen ineens na ruim 20 jaar kon ik ineens niet meer wachten. De volgende dag kocht ik een fles sherry en ik ben het recept syllabub met citroen en sherry gelei gaan maken. Ik heb het een kleine upgrade gegeven met een laagje sherry-gelei. Zoooo, dat was lekker!


Syllabub met citroen en sherry gelei
Syllabub met citroen en sherry gelei

Syllabub met citroen en sherry gelei

Benodigdheden voor 4 personen:

 1. 200 gram slagroom (het liefst 35% vet dit geeft een steviger resultaat)

 2. 2-3 eetlepels sherry (ik koos voor 2)

 3. Sap van een halve citroen

 4. Citroenrasp van een halve citroen

 5. 40 gram witte basterdsuiker

Voor de sherry gelei:

 1. 1 gelatine-blad

 2. 70 ml sherry


Syllabub met citroen en sherry gelei maken

 1. Week het blad gelatine.

 2. Klop alle ingrediënten door elkaar en laat het een half uur in de koelkast rusten.

 3. Klop het dessert na een half uur nog kort door en vul je glaasjes. Mijn glazen zijn ongeveer 100 ml groot.

 4. Verwarm de sherry voor de gelei. Zodra het kookt mag het uitgeknepen blad gelatine erdoor. Laat het kort afkoelen en verdeel de sherry-gelei over de glaasjes.

 5. Laat de gelei een uur stevig worden in de koelkast.

 6. Versier je Syllabub, dit kan bijvoorbeeld met citroenmelisse en een schijfje citroen.en


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page