Luxe gehaktbroodjes
top of page

Luxe gehaktbroodjes


 Luxe gehaktbroodjes
Luxe gehaktbroodjes
Vorig jaar bakte ik appelgebakjes en deze zijn echt een succes op mijn blog. De broodjes zien er behoorlijk sierlijk uit en het deeg bevat een geheim ingrediënt dat ik nadien wel eens vaker gebruik in rijk brooddeeg: koffiemelk. Ik heb tegenwoordig dan ook altijd een klein flesje op voorraad. Een chique versie van het Brabantse worstenbroodje; dat moesten deze luxe gehaktbroodjes worden. En wat mij betreft zijn ze geslaagd!

Gehaktbroodjes; je kunt ieder soort gehakt kiezen. Ik koos voor rundergehakt, maar natuurlijk kun je ook voor, half of half gehakt, kippengehakt, kalfsgehakt of zelfs vega-gehakt kiezen.

Suggesties van de jonge mannen thuis om deze luxe gehaktbroodjes nog luxer te maken; “Heerlijk hoor, maar van hen zou er wel iets meer vlees in mogen. Ook een plakje kaas onder of rondom het vlees leek hen erg lekker en zo heb je iets meer beleg in verhouding tot het brood. Wat currysaus bij het broodje is ook een lekkere een optie.”


De techniek voor deze borrelhap of snack is eigenlijk heel eenvoudig, kijk maar!

brooddeeg met koffiemelk

Recept voor luxe gehakt broodjes

Benodigdheden voor 8 broodjes:

Voor het deeg:

  1. 240 gram bloem

  2. 40 gram maïzena

  3. 6 gram suiker

  4. 30 gram zachte boter

  5. 125 gram koffieroom op kamertemperatuur

  6. 1 medium ei op kamertemperatuur

  7. 1/2 theelepel uienpoeder

  8. 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden

  9. Snuf peper

  10. 5 gram droge gist

  11. 4,5 gram zout

Voor de vulling:

  1. 200 gram gehakt

  2. 1/2 ei de andere helft om op het broodje te smeren voor het bakken

  3. 40 gram paneermeel

  4. 1 theelepel mosterd, hoe vol afhankelijk van hoe pittig de mosterd is

  5. 1 eetlepel ketjap manis

  6. 1/2 theelepel zout is 2 gram

  7. 1 klein uitje; gesnipperd

  8. Snuf peper

Ook handig:

  1. Bord, springvorm of andere ronde vorm van ongeveer 27 cm

  2. Mesje

  3. Boter om de broodjes na het bakken mee in te smeren


hartige broodjes insnijden

Luxe gehaktbroodjes maken

  1. Kneed met de ingrediënten voor het brooddeeg een soepel deeg in zo’n 15 minuten. Deel vervolgens het deeg in twee stukken, bol het op en laat het een uur afgedekt met plastic rijzen.

  2. Bereid ondertussen het gehakt voor met de kruiden en rol er 8 worstjes van. Die van mij waren best klein, er was nog wat over, maak je worstjes gerust ietsje groter.

  3. Rol het deeg de plat tot het een doorsnede heeft van ongeveer 27 cm. Eventueel kun je een bord gebruiken om een mooie cirkel te snijden.

  4. Snij vervolgens de cirkel in vier delen en snij 2 x 3 streepjes volgens de foto. De strepen mogen elkaar niet raken.

  5. Leg het worstje in het midden en sla een deel van het deeg hier over heen, gevolgd door de andere kant. Leg de gehaktbroodjes op een vel bakpapier en laat het 20 minuten afgedekt rijzen.

  6. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een elektrische oven of op 195 graden bij een oven met boven en onderwarmte.

  7. Smeer de broodjes voor het bakken in met geklutlst ei en bak ze in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin. Smeer ze in met boter zodra ze uit de oven; nu gaan ze extra mooi glanzen!


Luxe gehaktbroodjes
Luxe gehaktbroodjes insmeren met geklust ei

Lekkere trek! Direct maar ook leuk als traktatie

Eet de broodjes zoals jij lekker vindt; warm, lauw of koud. Ik vermoed dat ze als hartige traktatie ook heel goed ontvangen zullen worden. Raar eigenlijk dat we altijd zoet trakteren, terwijl hartig ook zo vreselijk lekker is.


Luxe gehaktbroodjes
De luxe gehaktbroodjes proberen te laten afkoelen

Gerelateerde posts

bottom of page