top of page

Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks


Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks
Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks
Een basiscake is heerlijk, maar vaak wel een beetje bloot, vind je niet? Een cupcake in een jasje fleurt de boel al een beetje op. Maar het zijn de sprinkles op cake of taart waarmee je echt in luttele seconden een baksel een compleet fleurige upgrade kunt geven. Spinkle-mixen zijn zo divers als er mensen zijn, waarom stop je niet een beetje van jezelf in je taartdecoratie?

Soms is de taart of cake zelf blikvanger en dan kies ik voor eenvoud in de versiering. Een andere keer mis ik kleur en met de juiste strooisel-mix is dat probleem zo opgelost. 

Je hebt verschillende soorten versiering. Sommige spinkles lenen zich om meegebakken te worden in de oven, anderen zullen smelten. Ooit bakte ik een cakejes met soft pearls op de bovenkant, maar deze cakejes kwamen terecht in het hoofdstuk bloopers. Zelf vind ik spinkles op toppings en toeven het beste uitkomen. Ze veranderen iets saais in luttele seconden in een kleurig en chique baksel met een geheel eigen uiterlijk. Als je de mixen bovenop zelf samenstelt, geeft dit nog een extra dimensie; het laat zien wie je bent, wat jouw gebak moet uitstralen. Zo maak je eigen sprinkle-mixen met deze tips en tricks.

Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks
Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks

Maak je eigen sprinkle-mixen, hoe leuk is dat

We hebben allemaal een eigen smaak en juist daarom is het zo leuk, om zelf je eigen finishing touch te geven aan je mix. Zo hou ik persoonlijk niet zo van sieraden op mijn lichaam, maar als het om bakken gaat; om cakes en cupcakes, dan vind ik wat extra bling bling juist heel erg leuk. Ik ging op zoek naar inspiratie om een eigen strooimix te maken. Op de website van Baktotaal-Bouwhuis zijn zoveel eetbare strooisels te vinden, het kostte me gewoon moeite om een keuze te maken. Moeilijk, moeilijk, maar ik besloot ik naast een paar basic decoratie versieringen voor baksels, voor een pakket te gaan met heel veel soorten glanzende taartversiering in diverse kleuren. Dat is een handig bij de mixen die ik wil gaan maken.


Het is net een beetje als met schoenen; je hebt er nooit genoeg van! Voor elke stemming een sprinkle zeg maar.


Ik heb in de loop van de jaren al best heel veel spinkles verzameld. Het is net een beetje als met schoenen; je hebt er nooit genoeg van! Voor elke stemming een sprinkle zeg maar. De versiering is ook bijna oneindig lang houdbaar, zolang je het maar goed afgesloten bewaard, dus dat is heel fijn.


Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks
Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks

Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks

 1. Bedenk wat je wilt mengen, naar welke uitstraling ben je op zoek.

 2. Speur naar inspiratie op het internet. Wat trekt jou aan in de recepten en decoratie die je hier ziet?

 3. Zoek een eigen weg en stel de mix samen die jij graag wilt uitstralen. We hebben allemaal een eigen stijl van decoreren.

 4. Voor een eigen mix is minimaal 3 verschillende soorten strooisels wenselijk, meer geeft nog iets meer verdieping.

 5. Soms zijn slechts een stuk of 3 soorten al voldoende om een prachtige uitstraling te geven. Zelf vind ik bijvoorbeeld 3 soorten parels vaak erg mooi. Van kleine mini-pareltjes tot medium- en grote parels.

 6. Niet van iedere mix gebruik je even veel. Vooral de wat grotere exemplaren worden al snel dominant.

 7. Begin met een klein beetje; zo kun je op zoek naar een evenwicht in kleur en vorm.

 8. Heb je genoeg sprinkles om een leuke mix te maken of moet je nog op zoek naar extra ingrediënten? Wees reëel; wat heb jij nodig om jou mixen te maken. Welke mix kun je breed gebruiken en is nu heel geschikt maar ook een andere keer.

 9. Is het voor één baksels of wil je een potje vol. Je maakt al snel erg veel; dus begin met een bescheiden hoeveelheid.

 10. Ideaal: gekleurde suiker. Kom je net een beetje kleur te kort of heb je net niet genoeg sprinkles? Met slechts 1 druppel kleurstof kun je al snel zo’n 75-100 gram fijne suiker kleuren. In dit artikel lees je hoe je zelf suiker kunt kleuren.

 11. Heb je kleine potjes om de mix in te doen? De mixen kun je het beste in kleine potjes bewaren. Handig dus om kleine plastic of glazen kruidenpotjes of pesto-potjes hiervoor te bewaren. Zorg ervoor dat de strooi-mixen goed luchtdicht afgesloten kunnen worden.

 12. Voor het beste resultaat strooi je de versiering pas op het laatst over je baksel, anders loop je kans dat het uit gaat lopen of kleur af geven aan je vullingen, toeven of slagroom.

 13. Je eigen sprinkle-mix? Wat een persoonlijk cadeau om aan iemand anders cadeau te doen!


Om de strooi-mixen te maken gebruikte ik naast eigen spinkles: 


Kruidcake met botercreme en sprinkles van Brand New cake
Maak je eigen sprinkle-mixen met tips en tricks

Prima, de zelf gemaakte strooisel mixen zijn helemaal naar mijn zin geworden, nu is het tijd om ze uit te proberen. Omdat ik meerdere sprinkle-mixen wilde testen is het bakken van cupcakes heel handig. Iedere cupcake een eigen versiering.


Nu de herfst duidelijk weer begonnen is, zie je steeds meer warme smaakmakers in gebak. Kruidige pompoencake en speculaas. Kruidcake past dan ook heel goed bij dit seizoen en met de mix die ik gebruikte zijn de baking cups ook snel gevuld.


Kruidcake cupcakes bakken met Brand New cake

Net als de versiering heb ik een rijke verzameling aan baking cups. Ik besloot cupcakes te bakken in verschillende soorten baking cups. Zo kon ik later beslissen welk cakeje ik het best vond passen bij welke versiering. De cakejes zijn met de kruidcake-mix van Brand New Cake supersnel gemaakt; het opwarmen van de oven duurde langer dan het gereed maken van het beslag in de bakvorm! Water bij de mix, kort kloppen en klaar is het beslag. Je kunt er een cake mee bakken maar ik bakte er 12 cupcakes van.


Kruidcake cupcakes met vanille crème en sprinkles
Kruidcake cupcakes met vanille crème en sprinkles

De toeven zijn gemaakt van botercrème; je kunt het ook vanillecrème noemen. Handig om toeven van te maken, maar ook om een taart te vullen of af te smeren. Bij de mix van Brand New Cake gebruik je 1/3e deel water wat de crème iets minder vet maakt. Ondanks het water wordt de crème lekker stevig in de koelkast, terwijl bij buiten de koelkast zijdezacht is.


Het voordeel van botercrème is dat je het ook best even buiten de koelkast kunt bewaren, zonder dat je zorgen hoeft te maken dat het snel bederft. Daarom zijn veel gedecoreerde taarten hiermee gevuld en/of afgesmeerd.

Je taart, cake of cupcakes klaar? Versieren maar!

Tijd voor net dat beetje extra; laat zien wie je bent! Ga je voor goud, roze of passievol met hartjes en veel rood? Of kies je liever voor Kerstsfeer, Halloween, lekker veel kleur of juist sereen winters-wit? Alles is mogelijk als jij creatief aan de slag gaat met sprinkles. Ik ben benieuwd wat voor mix je gaat maken! Je kunt je foto uploaden bij de foto van dit artikel op Pinterest die je bij deze link vindt


Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal-Bouwhuis. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer.

Gerelateerde posts

תגובות


bottom of page